Lietuva – viena iš mažiausiai koronaviruso paveiktų valstybių Europoje, o JK padėtis kur kas rimtesnė – britai juodojoje statistikoje yra tarp lyderių ne tik žemyne, bet ir visoje planetoje.

Dėl to ši šalis vis dar priskiriama didžiausios rizikos kategorijai, kai Lietuva ir kitos Europos valstybės tarpusavyje naikina griežto karantino metu įrengtus barjerus.

Tačiau jie vis dar galioja JK gyventojams: pirmadienį Lietuva paskelbė sąrašą valstybių, iš kurių atvykusiems žmonėms dviejų savaičių saviizoliacijos reikalavimas netaikomas, o Britanijos tarp jų nėra.

Todėl grįžus iš JK į Lietuvą pirmiausiai privaloma 14 dienų izoliuotis.

Bet šį reikalavimą galima apeiti ir tokių faktų jau yra.

Grįžo ir išvyko per parą


Pačiame pandemijos įkarštyje minimaliai sumažinus galimybes atvykti į Lietuvą buvo lengviau kontroliuoti ir visus grįžtančius: pasienio punktuose fiksuoti jų vardus, adresus ir kitą informaciją, kuri padeda suvaldyti koronaviruso plitimą.

Tačiau pastaruoju metu keliauti tarp Europos valstybių tapo lengviau, o į gimtąją šalį važiuojantiems lietuviams dalią gerokai palengvino Lenkijos valdžios sprendimas po 2 mėnesių pertraukos leisti per šios šalies teritoriją keliauti tranzitu.

Ši galimybė tapo dažna pokalbių tema tarp Anglijos lietuvių, kurie šiuo sausumos maršrutu ruošėsi keliauti į Lietuvą.

Tautiečius juos gąsdino reikalavimas grįžus izoliuotis 14 dienų – juk Jungtinė Karalystė yra šalis, kurioje sergamumas koronavirusu tebėra gerokai aukštesnis nei daugumoje Europos valstybių.

Bet šį reikalavimą galima apeiti, tikina portalui ANGLIJA.today šaltinis.

Anot jo, birželio 1-ąją automobiliu iš JK per Lenkiją sugrįžęs vyras Lietuvos sieną kirto be jokių patikrinimų.

„Jeigu važiuoji automobiliu su lietuviškais registracijos numeriais, Lietuvos pasieniečiai net nestabdo. Jeigu su angliškais numeriais – stabdo. Tik klausimas, su kokiu pareigūnu susidursi. Mano giminaitis „užtaikė ant gerų pasieniečių“, pasakė jiems kur ir kokiu reikalu važiuoja.

Jį praleido net netikrinę dokumentų, nepildę jokios informacijos“, – portalui pasakojo šaltinis.

Tačiau įdomiausia tai, kad tas pats vyras Lietuvoje praleido vos dieną, susitvarkė visus rūpesčius, sėdo į kitą automobilį ir per Lenkiją išvyko atgal į Jungtinę Karalystėje.

Lietuvos, kurioje privalėjo 14 dienų izoliuotis, teritoriją jis paliko be jokių problemų.

„Manau, kad tai sėkmės reikalas, gal priklauso nuo to, kas tikrina pasienyje. Išeina, kad privalomojo karantino reikalavimas galios tik tuo atveju, jeigu pasienyje bus surinkta informacija apie įvažiuojantįjį“, – pasakojo privalomos tvarkos Lietuvoje išvengusio Anglijos lietuvio giminaitis.

Sąžinės reikalas


Aprašyta situacija – teoriškai neįmanoma, grįžusiems iš JK į Lietuvą iki šiol būtina laikytis privalomojo karantino. Grįžtantieji gali užpildyti internete skelbiamą anketos formą, joje nurodyti savo asmens duomenis, kontaktus bei adresą – kur planuojama praleisti privalomojo karantino terminą.

To nepadarius, minėti duomenys surenkami pasienio punkte įvažiuojant į Lietuvą, šią užduotį specialus įstatymas patiki Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC).

ANGLIJA.today šios įstaigos ir paklausė – ar bent hipotetiškai įmanoma išvengti aprašytos Anglijos lietuvio situacijos: grįžti ir išvažiuoti aplenkiant reikalavimus?

„Tikėtina, kad tokia situacija gali įvykti dėl savalaikio informacijos apie keliaujantį asmenį neperdavimo iš užsienio valstybių mūsų šalies tarnyboms. Tačiau Lenkijos tarnybos šią informaciją renka ir perduoda įgaliotoms Lietuvos tarnyboms. Tokiems asmenims, jeigu jie sąžiningai neužsiregistravo kirsdami Lietuvos sieną, išsiunčiamas pranešimas apie prievolę saviizoliuotis.

Jeigu asmuo atvyko į Lenkiją iš kitos šalies, iš kurios tą dieną dar nebuvo galima atvykti, ir tranzitu bandė pasiekti Lietuvą, jam bus privaloma 14 dienų saviizoliacija. Kertant Lietuvos Respublikos sieną, asmenų prašome elgtis sąžiningai ir pateikti visą reikiamą ir teisingą informaciją atitinkamoms tarnyboms, kad būtų išvengta įvežtinių COVID-19 atvejų ir užtikrinta kitų bendrapiliečių sveikata“, rašoma centro atsakyme.

Tą patį klausimą birželio 2-ąją uždavėme ir už pasienį atsakingai Vidaus reikalų ministerijai. Ji iki birželio 3-iosios popietės atsakymo dar nebuvo pateikusi.

Atsakomybė


NSVC nurodo, kad nesilaikant reikalavimų dėl izoliavimo, žmogui gresia įspėjimas arba 60-140, o prasižengus pakartotinai – 140-600 eurų bauda. Jeigu pažeidimai sukėlė pavojų išplisti pavojingoms užkrečiamosioms ligoms, baudžiama 300-560 eurais.

Jeigu dėl neatsakingo elgesio išplito susirgimas ar kilo epidemija, bauda galima ir neatsipirkti – tokiu atveju taikoma baudžiamoji atsakomybė, o įstatymo nesilaikęs žmogus gali atsidurti už grotų iki 3 metų.

Įvežtiniai atvejai – iš JK


Nors į Lietuvą atvykstančių žmonių srautai yra kol kas mažesni nei anksčiau, tarp jų pasitaiko koronaviruso sukelta Covid-19 liga užsikrėtusių žmonių.

Nuo birželio pradžios užregistruoti 2 įvežtiniai ligos atvejai, vienas sergantis žmogus grįžo iš Anglijos, patvirtino NSVC.

Praėjusį savaitgalį buvo nustatyti 4 įvežtiniai atvejai. Vienas žmogus taip pat buvo grįžęs iš JK.

Šie atvejai tik patvirtina, kaip lengvai galima iš Anglijos į Lietuvą parvežti koronaviruso užkratą.

Nustatyti atvejai pabrėžia ir saviizoliacijos svarbą – juk jos tikslas yra minimaliai sumažinti užkrato perdavimą kitiems žmonėms.

Nuo kitos savaitės tokias pačias priemones visiems atvykstantiems pradės taikyti ir Jungtinė Karalystė: įdomu, ar saloje įsikūrusi valstybė pajėgs suvaldyti gudraujančius lietuvius, ar tautiečiai britų pajėgas maustys lygiai taip pat, kaip ir Lietuvos įstaigas.