Naujajame projekte išskiriama grupė asmenų, galinčių turėti dvigubą pilietybę, tai tie, kurie iš Lietuvos pabėgo ar pasitraukė per visą Lietuvos okupaciją — 1940-1990 metais.

Gegužės 12-16 dienomis Vilniuje įvyks Lietuvos Respublikos Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos sesija. Vienas iš svarbiausių šios sesijos dienotvarkės klausimų – pilietybės klausimas.

Užsienyje, ypač Amerikoje gyvenantys lietuviai sujudę ir renka parašus po peticija. Naujame Pilietybės įstatymo projekte numatyta, kad tik dalis po pasaulį išsibarsčiusių tautiečių turės teisę į dvigubą pilietybę.

„Pusė milijono ar daugiau lietuvių, gyvenančių JAV, Kanadoje, Australijoje, Pietų Amerikoje ar Afrikoje gali likti amerikonais, australais ar kokiais zanzibarais“, - piktinasi 17 metų Amerikoje gyvenantis, nuosavą plastinės chirurgijos kliniką įkūręs chirurgas, prof. Rimtautas Marcinkevičius. Darbo grupei Seime vadovaujantis liberalcentristas Arminas Lydeka sako, kad kitos išeities nėra.

Žymiojo kardiochirurgo, akademiko prof. Algimanto Marcinkevičiaus sūnus prof. Rimtautas Marcinkevičius su šeima Amerikoje įsikūrė prieš 17 metų. Palm Springse, Pietų Kalifornijoje, jis vadovauja nuosavam Dykumų plastinės chirurgijos centrui. Į JAV, Čikagą atvyko ir jo brolis kardiochirurgas Algimantas.

„Lietuvių tauta yra viena. O po Konstitucinio Teismo sprendimo panaikinti dvigubą pilietybę, 400-500 tūkst. išvažiavusiųjų bus atskirti nuo tautos. Dėl to mes buvome susitikę ir su prezidentu Valdu Adamkumi, ir su Seimo nariais, priėmėme rezoliuciją. Reikia dar labiau suartinti žmones iš išeivijos ir Lietuvos. Prie to gali prisidėti kiekvienas“, - dar prieš porą metų „L.S.“ teigė prof. R.Marcinkevičius.

Šiandien JAV lietuvių bendruomenės komisijai priklausantis chirurgas, kartu su kitais užsienyje gyvenančiais tautiečiais siūlo nepritarti Pilietybės įstatymo projektui ir renka parašus po peticija. Seime darbo grupei vadovaujančio Armino Lydekos nuomone, balsuodami prieš šį projektą, lietuviai išeivijoje gali apskritai užkirsti galimybę turėti dvigubą pilietybę.

„Po Nepriklausomybės atkūrimo daugiau nei pusė milijono lietuvių išvyko gyventi už Lietuvos ribų. Konstitucinis Teismas pradėjo Lietuvos žmonių genocidą, panaikinęs galimybę užsienio lietuvių šeimose gimstantiems vaikams būti Lietuvos piliečiais. Tai sukėlė milžinišką išeivijos lietuvių nepasitenkinimą. Pastarieji įvykiai vėl sudrebino JAV lietuvių visuomenę, kai Armino Lydekos vadovaujama Seimo komisija pasiūlė Seimui svarstyti įstatymą dėl dvigubos pilietybės suteikimo galimybės vien Europos Sąjungos valstybėse gyvenantiems lietuviams – neva bent kai kurie lietuviai turės galimybę turėti dvigubą pilietybę.

O pusė milijono ar daugiau lietuvių, gyvenančių JAV, Kanadoje, Australijoje, Pietų Amerikoje ar Afrikoje gali likti amerikonais, australais ar kokiais zanzibarais. JAV buvo įkurtas visuomenininkų komitetas kovai už dvigubą pilietybę ir vien per pirmą savaitę virš 5 tūkstančių lietuvių iš įvairių pasaulio kraštų pasirašė peticiją svetainėje biciulyste.com.

Parašus planuojama rinkti iki gegužės mėnesio 8 dienos. Juos įteiksime Seimo pirmininkui bei prezidentui, Pasaulio lietuvių bendruomenės ir Lietuvos seimo komisijos sesijos, įvyksiančios gegužę Vilniuje, metu.

Lietuvių tauta yra perdaug maža, kad galėtume leisti prarasti bent vieną lietuvį. Dar didesnį susirūpinimą kelia šiuo metu ruošiami Lietuvos vyriausybės projektai užvežti į Lietuvą šviežios darbo jėgos iš Rusijos, Baltarusijos ir, suprantama, dar labiau praskiesti lietuvių tautą. Ko nepavyko iki galo padaryti Stalinui su Sniečkumi, atrodo, jų auklėtiniai, vaikydamiesi pinigų ir gardžios košės šaukšto, įvykdys su kaupu. Užuot dėję pastangas, Airijos pavyzdžiu, susigrąžinti atgal išeivius“, - teigia prof. Rimtautas Marcinkevičius.

Seimo Liberalų ir centro sąjungos frakcijos narys, Žmogaus teisių bei Europos reikalų komitetų narys Arminas Lydeka sako: „Darbo grupė apima skirtingų frakcijų atstovus, o, svarbiausia, teisininkus iš pagrindinių teisinių institucijų, Migracijos tarnybos ir kitų valstybinių institucijų, kurios labiausiai išmano su šiuo klausimu susijusią situaciją.

Yra elementarus teisinis dalykas – Konstitucinio Teismo sprendimas. Koks jis būtų malonus, ar ne, yra privalomas. Politikai neturi galimybės nereaguoti į Konstitucinio Teismo nutarimus. O jis priėmė sprendimą, kad Pilietybės įstatymas prieštarauja Konstitucijai ir, kad per daug plačiam ratui žmonių yra suteikiama galimybė turėti dvigubą pilietybę. Užtat privalu jį susiaurinti. Aš, kaip kategoriškas dvigubos pilietybės šalininkas, sutikau vadovauti darbo grupei, kad vis dėlto įstatymas numatytų tam tikras asmenų grupes, kurios gali turėti dvigubą pilietybę.

Kaip žinia, senojo Pilietybės įstatymo, kurį nuneigė Konstitucinis Teismas, autorius esu aš. Šis įstatymas numatė, kad visi lietuviai gali turėti dvigubą pilietybę. Surinkti parašai ar piketas prie Konstitucinio Teismo nepakeis jo sprendimo. Klausiau Rimtauto Marcinkevičiaus, kam adresuoti tie parašai? Seimo narių nuomonė yra vieninga – kad dvigubą pilietybę išsaugoti galėtų kuo platesnis žmonių ratas. Jie negali pakeisti Konstitucinio Teismo sprendimo.

Manau, kad iki birželio pradžios šis įstatymas bus priimtas. Jeigu kas nors gali pasiūlyti nors vieno šio įstatymo straipsnio geresnę formuluotę, gali teikti, dar ne vėlu. Tikrai jai bus pritarta. Bet gyventi emocijomis, kad „aš noriu, jog visi lietuviai turėtų galimybę turėti dvigubą pilietybę“, negalima. Aš, Arminas Lydeka, taip pat to noriu. Deja, yra priimtas Konstitucinio Teismo sprendimas“.