Neabejojama, kad pirminė bendra visų pastatų kaina - 9,5 mln. svarų sterlingų (apie 50 mln. litų) - gerokai šoktelės, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Lietuvos ambasadorius Didžiojoje Britanijoje Vygaudas Ušackas teigia, kad įsigijus naują pastatą, pagaliau būtų galima įkurti ir normalias konsulines patalpas.

"Net ne kaip diplomatui, o kaip žmogui man gėda dėl tų žeminančių sąlygų, kurias iki šiol tenka kęsti Didžiosios Britanijos lietuviams stovint eilėje lauke. Nėra nė tualeto ar vietos vaikų sauskelnėms pakeisti", - sako jis.

Bendras lietuvių nusižiūrėtų patalpų plotas viršija 2 200 kvadratinių metrų. Po vienu stogu įsikurtų ir ambasada, ir turizmo, komercijos agentūros, ir Lietuvių namai, kuriuose galėtų burtis sparčiai gausėjanti Londono lietuvių bendruomenė. Viršutiniuose pastatų aukštuose dar liktų vietos ambasadoriaus rezidencijai ir ambasados darbuotojų šeimų butams.

Neseniai Lietuvos ambasadorius Didžiojoje Britanijoje V.Ušackas apie planus įsigyti pastatus per priėmimą Bakingemo rūmuose ambasadorius užsiminė aukštiems monarches patarėjams ir išgirdo labai palankių atsiliepimų.

Turint galvoje saugumą, karališkajai rezidencijai yra daug geriau, kad tokioje artimoje kaimynystėje įsikurtų oficiali draugiškos valstybės rezidencija, o ne privačios patalpos, kurios gali būti keliskart pernuomotos nežinia kam.

Bet ambasados interesams atstovaujantis George'as Jarzabas iš "George Trollope" teisininkų kontoros sako, kad tokioje nuožmioje kovoje Lietuvos galimybės nedidelės.

Agentūros "Frank Knight International" atstovo Ruperto Des Forgeso nuomone, lietuvių planai pastatui išleisti apie 10 milijonų svarų yra kuklūs. Tai, kas Lietuvoje atrodo milžiniški pinigai, Londono rinkoje - paprastas sandoris.

Jeigu planas įsikurti Bakingemo rūmų pašonėje nepavyktų, "George Trollope" kontora Lietuvos ambasadai siūlo kitus du variantus. Abu pastatai yra Centrinio Londono Viktorijos rajone. Tiesa, šių patalpų plotai kuklesni, o kaina - beveik tokia pat kaip ir prie karalienės rūmų.

"Bessborough Gardens" pastatas ambasadai labai tiktų dėl saugumo, nes čia buvo įsikūrusi viena britų karinės ginkluotės bendrovių.

Dabartinį ambasados pastatą Glosterio gatvėje Lietuva įsigijo dar prieš 14 metų, kai Didžiosios Britanijos lietuvių bendruomenę sudarė vos keli tūkstančiai senosios kartos emigrantų.

Dabar šios kuklios patalpos jau per mažos ir piktina lankytojus - naujuosius emigrantus iš Lietuvos.

Oficialiais Didžiosios Britanijos imigracijos tarnybos duomenimis, nuo 2004-ųjų gegužės 1 -osios į Didžiąją Britaniją dirbti atvyko daugiau kaip 600 tūkstančių žmonių iš aštuonių naujųjų ES valstybių. Daugiau kaip trečdalį atvykėlių sudaro lenkai. Antroje vietoje - lietuviai, kurių yra apie 66 tūkstančiai.

Turint galvoje, kad nemažai lietuvių iki 2004 metų gegužės į šią šalį yra atvykę nelegaliai ar pasiprašę politinio prieglobsčio, bendras emigrantų iš Lietuvos skaičius perkoptų 150 tūkstančių.