Į Briuselį ministras atvyko tiesiai iš Pietų Kaukazo, kur, kaip Europos ir saugumo bendradarbiavimo organizacijos pirmininkas, skatino taikų Kalnų Karabacho konflikto sprendimą.

„Pirmininkaudama Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai, Lietuva turi galimybę susodinti prie vieno stalo aršiausius priešininkus“, - pažymėjo ministras. Vis dėlto, jis apgailestavo, jog daugelis Armėnijos bei Azerbaidžano politikų viešai deklaruoja norą siekti kompromisų, o užkulisiuose elgiasi kitaip.

A.Ažubalis nesutiko su teiginiu, jog Lietuvos užsienio politika Pietų Kaukaze, Ukrainoje ar Moldovoje pasikeitė ar tapo pasyvesnė. Štai Gruzijoje, pasak ministro, Lietuvos, kaip ESBO pirmininkės, diplomatija niekada nebuvo tokia aktyvi kaip dabar. Lietuva taip pat pasirengusi suteikti ekspertų pagalbą Šiaurės Afrikos šalims, jeigu sulauktų tokio prašymo, pridūrė A.Ažubalis.

Rusija ir Rytų kaimynystė: svarbiausia – remti demokratiją
Ar reikia skatinti demokratiją Rusijoje ir apjuosti šią šalį „demokratijos žiedu”? Ar, sekant JAV, vardan geresnių santykių su Rusija aukojama ankstesnė Lietuvos politika Rytų Europoje? To ministro teiravosi Belgijos lietuviai.

A.Ažubalis pažymėjo, kad „Rusiją sunku pakeisti”, tačiau svarbu palaikyti joje esančius demokratijos „daigelius”, taip pat stiprinti demokratiją aplinkinėse šalyse. „Parama demokratijai – vienintelis mūsų ginklas, stiprinantis mūsų pačių saugumą”, - pridūrė ministras.
Atsakydamas į Belgijos lietuvių klausimus apie Lietuvos ir JAV santykius, ministras pažymėjo, jog jie „niekada nebuvo ir nėra blogi”. Jis pridūrė, jog bendri transatlantiniai gynybos planai „veikia puikiai” ir JAV tebelieka itin svarbi šios srities partnerė.

Lietuvos ir Lenkijos santykiai: tapome mažiau svarbūs

Ministras A.Ažubalis sutiko, kad maždaug nuo 2008 metų Lenkija pirmenybę ėmė teikti ryšiams su Vokietija, Prancūzija bei Rusija, o mažesnės regiono valstybės, tarp jų ir Lietuva, laikomos ne tokiomis svarbiomis.

Vis dėlto, ministro įsitikinimu, teiginiai apie jo asmeninius nesutarimus su Lenkijos užsienio reikalų ministru Radoslawu Sikorskiu neatitinka tikrovės – ministrų lygiu bendradarbiavimas „vyksta labai gerai”.

Vis dėlto, A.Ažubalis suabejojo Lenkijos suinteresuotumu įsigilinti į tikrąją lenkų mažumos Lietuvoje padėtį. Kalbėdamas apie lenkiškų pavardžių rašymą, ministras pasiūlė sulaukti atitinkamo Strasbūro teismo sprendimo. Jis pajuokavo, kad gyvendamas Lenkijoje nereikalautų savo pavardėje rašyti „ž” raidę, nes dokumentų keitimas sukeltų pernelyg daug vargo.

Atominės energetikos projektai Lietuvos pašonėje – „neaiškūs”
A.Ažubalis priminė, kad Užsienio reikalų ministerija jau anksčiau ėmėsi pastangų spręsti naujų atominių elektrinių klausimą. Ministras pridūrė, jog Kaliningrado srities ir Baltarusijos AE projektai jam yra „absoliučiai neaiškūs”, nes Lietuvai pateikti dokumentai yra „sunkiai suprantami net specialistams“ ir juose trūksta esminės informacijos.

Lietuva ir ES

A.Ažubalio teigimu, naujai įsteigtos Europos išorės veiksmų tarnybos ir jos atskaitomybė iki šiol tebekelia rimtų klausimų. Jo nuomone, šios tarnybos diplomatai turėtų būti atskaitingi ne tik ES vyriausiajai užsienio politikos įgaliotinei Catherine Ashton, bet ir Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrams. Vis dėlto, paklaustas, ar remtų didesnę ES, o ne atskirų valstybių įtaką užsienio politikoje, ministras atsakė teigiamai.

Kalbėdamas apie Lietuvos rengimąsi 2013-aisiais pirmininkauti ES Tarybai, ministras atsakė, kad Užsienio reikalų ministerija daug dirba šiuo klausimu. Pirmininkavimo metu Lietuva norėtų teikti pirmenybę energetikai bei santykiams su Rytų kaimynėmis, tačiau konkretūs prioritetai bus suformuluoti vėliau, sakė A.Ažubalis.

Lietuva pasaulyje ir išeivija

Debatų dalyviai apgailestavo, kad Lietuva Europoje vis dar mažai žinoma. Ministras sakė teikiąs daug vilčių naujajai Turizmo departamento vadovybei, tačiau pridūrė, jog „dirbtinai” sukurti vienokį ar kitokį mūsų šalies įvaizdį vargu ar išeis, ypač turint ribotą biudžetą. „Norėčiau, kad Lietuvos ir viso Baltijos regiono vizitinė kortelė būtų kokybė”, - pridūrė A. Ažubalis.

Baigiantis renginiui, ministras palinkėjo debatų dalyviams „išlikti lietuviais ir būti arčiau Lietuvos”.