ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto pirmakursė V. Makauskaitė 20 Lt baudą gavo spalio 18-ąją. 20 Lt bauda studentei skirta už tai, kad neturėjo LSP. Margina tvirtina su savimi turėjusi pažymą apie studijas bei studento bilietu papildytą vilniečio kortelę.

Pasak V. Makauskaitės, kontrolieriai paaiškino, kad išduota pažyma negalioja ir paskyrė 20 Lt baudą. „Aš esu pasipiktinusi, kad nesugebant laiku išduoti LSP yra taikoma bauda studentui, o ne organizacijai, kuri nevykdo savo įsipareigojimo išduoti LSP iki spalio 1 d. Taip pat apmaudu, kad ,,Susisiekimo paslaugos“ nereaguoja į Susisiekimo ministerijos rekomendaciją nebausti studentų, kol jiems nebus išdalinti studentų pažymėjimai“, – DELFI piktinosi V. Makauskaitė.

„Nepatenkintas studentas – potencialus emigrantas“, – pridūrė studentė.

Studentų sąjunga: ISM duomenis pateikė per vėlai

„Studentės pateikta pažyma galiojo tik iki spalio 1-os dienos. Būtent toks buvo švietimo ir mokslo ministro įsakymas. Kadangi kasmet pasitaiko pavienių atvejų, kai studentams neišduoda laiku pažymėjimų, šiais metais nusprendėme nebausti studentų dar iki spalio 15 d. Būtent iki šios datos nė vienas studentas, besinaudojantis Vilniaus viešuoju transportu ir kontrolieriams pateikęs pažymą, nebuvo nubaustas“, – paaiškino savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ Kontrolės skyriaus vedėjas Danius Rinkauskas.

Kodėl studentė LSP gavo tik spalį?

Paulius Baltokas
Lietuvos studentų sąjunga (LSS) savo sistemoje patikrino, kad V. Makauskaitės duomenis iš studentų registro gavo rugsėjo 30-ą. Studentė LSP užsisakė spalio 5 dieną ir pasirinko, kad pažymėjimą atsiims banko Antakalnio klientų aptarnavimo centre.

„Negalime LSP išduoti spalio 1-ą, jei ji užsisakė spalio 5-ą. Taip, suprantu ir studentę, nes aukštoji mokykla vėlai pateikė duomenis“, – DELFI sakė LSS prezidentas Paulius Baltokas. Pasak P. Baltoko, jei mergina nebūtų pasirinkusi antro pagal populiarumą banko skyriaus Lietuvoje, ji tikrai būtų galėjusi pažymėjimą gauti kur kas anksčiau.
Pirmakursės pažymėjimas į banko skyrių pristatytas spalio 17-ąją.

ISM: duomenis pateikėme laiku

P. Baltokas teigia, kad LSS duomenis apie studentus gauna iš aukštosios mokyklos per studentų registrą. „Tik nuo to momento, kada yra pateikiami pilni duomenys apie studentą, LSP gali būti gaminamas. Egzistuojant situacijoms, kai aukštosios mokyklos nepateikia visų duomenų apie studentus ar pateikia juos klaidingai, buvo kreiptasi dėl pažymų išdavimo, jog nenukentėtų studentas“, – aiškino LSS prezidentas.

ISM atstovė Kornelija Kunigonytė sako, kad iki šiol Studentų atstovybės pačios pateikdavo studentų duomenis LSS. Šįmet universitetas pats studentų registrui turėjo perduoti savų studentų duomenis, o registras duomenis perdavė LSS.

„Mes tuos duomenis pateikėme laiku, per nurodytą terminą. Pagal susitarimus studentai galėjo iki spalio 15-os dienos naudotis transporto lengvatomis be LSP, o su universiteto išduota pažyma, kad jie yra studentai. Mes jas atspausdinome visiems studentams, tad lengvatomis buvo galima naudotis iki spalio 15-os”, – aiškino K. Kunigonytė. Jos tvirtinimu, ISM nusiskundimų iš studentų negavo.

LSS prezidentas P. Baltokas tvirtina, kad ateityje nesklandumų turi mažėti. Pasak B. Baltoko, siekiama, kad aukštosios mokyklos informaciją apie studentą į studentų registrą įkeltų kaip įmanoma greičiau. Tuomet studentas iš ankščiau galės užsisakyti LSP, automatiškai ir atsiėmimo laikas paankstės. Taip pat liks daugiau laiko neteisingai pateiktų duomenų taisymui.

P. Baltoko teigimu, LSS sudaro galimybes studentui atsiimti pažymėjimą per 5-14 dienų nuo užsakymo. Trukmė priklauso nuo to, kuriame mieste studentas nori atsiimti LSP, taip pat nuo išdavimo padalinio užimtumo.