Už jo kandidatūrą balsavo visi 11 VDU tarybos narių.

Prieš tarybos balsavimą prisistatydamas universiteto bendruomenei, Z.Lydeka teigė, jog norėtų VDU prilyginti Vilniaus universitetui (VU).
"Jei dirbčiau ateityje ir penkerius metus, pasakyčiau, kad VDU yra ne blogesnis nei VU. Kaip kalbame apie Kauną - ne sostinė, bet ir ne antras miestas", - trečiadienį teigė Z.Lydeka.

Anot jo, tam, kad VDU taptų išskirtinis ir visuomenėje atpažįstamas, tektų dar daug ką nuveikti. Z.Lydeka pripažino, jog universitetas dar turi daug trūkumų, bet detalizavo tik keletą iš jų.

"Susilaikyčiau nuo detalesnio komentavimo silpnybių. Taip, esame tam tikruose dalykuose silpni, bet tai yra galimybė", - tikino jis.
Anot rektoriaus, kurio pirmoji kadencija baigiasi trečiadienį, tarp silpnybių - tai, kad "dalis žmonių universitete nenori suprasti, kad jo asmeniškas individualus darbas yra universiteto reikalas, tai nėra ateiti ir užsidirbti", be to, esą dažnai darbuotojai užima "vykdytojo" vaidmenį, nerodydami savo iniciatyvos.

Tarp vadovavimo universitetui prioritetų Z.Lydeka minėjo komandinį darbą, liberalią studijų sistemą, į valstybės poreikius orientuotų naujų integruotų studijų programų įvedimą, savarankiško mokymosi ir iniciatyvos skatinimą, universiteto padalinių iniciatyvos ir jų vadovų verslumo skatinimą, horizontalaus demokratiško valdymo siekimą, vidinės komunikacijos tobulinimą, sąlygų studentams ir darbuotojams tobulinimą.

Kalbėdamas apie tarptautinį VDU vaidmenį, Z.Lydeka tikino, kad pagal atvykstančių iš užsienio studentų skaičių universitetas pirmauja šalyje. Anot jo, reikėtų pritraukti daugiau dėstytojų iš užsienio. Z.Lydeka taip pat užsiminė apie galimybę pritraukti emigrantus į Lietuvą įgyvendinant projektą "Pasaulio lietuvių akademija".

"Visame universitete turėtų vienokia ar kitokią forma vykti tai, kas būtų patrauklu, priimtina bet kuriam lietuviui (...) Tai reikštų ir atsigręžimą šiuo atveju į visus tuos, kurie bet kuriuo metu nėra Lietuvoje, pasiūlyti, kad galėtų grįžti į Lietuvą per VDU (...) - projektų ar darinių, kurie suteiktų galimybę būti Lietuvoje ir fiziškai, ir virtualiai - per atstumą", - kalbėjo jis.

Universiteto rektorių 5 metų kadencijai ir ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės viešo konkurso būdu renka, skiria į pareigas ir atleidžia iš jų 11 narių universiteto taryba.

Universitetas skelbia, kad rinkimais buvo susidomėjęs ir Maltos universiteto profesorius Mark Paul Brincat, tačiau jis nepateikė dokumentų, reikalingų dalyvauti konkurse.

VDU, save vadinantis viena liberaliausių aukštųjų mokyklų Lietuvoje, atkurtas 1989 metais Kaune, kaip 1922 metais įkurto Lietuvos universiteto tęsėjas.