Ugdymo procesas streikuojančiose šešiose rajono mokyklose atnaujinamas nuo ketvirtadienio.

Abiejų šalių susitarime pažymima, jog rugsėjo 28 d. Savivaldybės tarybos posėdyje bus nuspręsta, ar keisti Zarasų rajono savivaldybės 2012 m. biudžetą, maitinimo paslaugos kainą rajono mokyklose dirbantiems darbuotojams, taikant jiems 70 proc. antkainį patiekalams, padengiant gamybos išlaidas.

Susitarta ir sudaryti bendrą darbo grupę iš Zarasų rajono savivaldybės, LŠDPS Zarasų rajono susivienijimo ir Švietimo ir mokslo ministerijos atstovų parengti rekomendacijas dėl mokinio krepšelio 6 proc. dalies perskirstymo, mokinių pavėžėjimo paslaugų tvarkos, pedagogų darbo užmokesčio sistemos tobulinimo (koeficientų, valandų už kitus darbus ir vadovavimą klasei diferencijavimo rajono mokyklose).

LŠDPS Zarasų rajono susivienijimas taip pat pasiekė, jog Zarasų rajono savivaldybė sutiks, kad mokyklų direktoriai išmokėtų streikavusiems darbuotojams 50 proc. darbo užmokesčio, o likusios dalies išmokėjimu pasirūpins pats susivienijimas.

ELTA primena, jog pirmadienį Zarasuose įvyko LŠDPS Zarasų rajono susivienijimo organizuotas streikuojančių rajono pedagogų, jau ketvirtą savaitę derybose su savivaldybe nepasiekiančių jokių rezultatų, mitingas.

Mitinge, pasak jo organizatorių, dalyvavo apie 500 žmonių. Išreikšti paramos Zarasų rajono pedagogams iš Vilniaus atvyko Nepriklausomybės akto signataras Romualdas Ozolas ir Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys Alvydas Medalinskas.

"Žmonių, manau, buvo apie penkis šimtus. Labai kultūringi, inteligentiški žmonės išsakė savo nuomonę tais klausimais, kuriuos reikia spręsti. Buvo svečių iš Vilniaus - ir Nepriklausomybės akto signataras Romualdas Ozolas apsilankė, ir Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Aleksas Bružas, ir Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys Alvydas Medalinskas, ir iš Kauno svečių buvo. Manau, kad renginys pavyko", - naujienų agentūrai ELTA sakė LŠDPS Zarasų rajono susivienijimo pirmininkas Andrius Navickas.

Pasak A. Navicko, Zarasų rajono valdžios atstovai su mitinguotojais susitikti nenorėjo, "slapstėsi".

"Jie (Zarasų rajono valdžia, - ELTA) vengia atsakomybės. Jie lyg ir eina į kompromisus, jie žada spręsti tas problemas, bet, kaip matome, mums trūksta patvirtinimo, galimo tokio susitarimo. Jie kažkodėl jo vengia. Tai kelia abejones, ar jie nuoširdžiai nori viską išspręsti", - sakė A. Navickas.

Jau trečią savaitę vykstantys pedagogų streikai, anot jo, tęsis ir toliau, į derybas įsikišti turėtų ir Švietimo ir mokslo ministerija.

Į mitingą rinkosi ir nestreikuojančių mokyklų darbuotojai, dalyvius palaikė ir LŠDPS Šiaurės rytų Lietuvos regiono susivienijimas.

Mokyklų darbuotojų teigimu, Zarasų rajono savivaldybė nereagavo ne tik į bendruomenės pageidavimus, bet ir į Darbo kodekse reglamentuotas kolektyvinio darbo ginčo procedūras.

Gegužės 14 dieną Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Zarasų rajono susivienijimas merui Arnoldui Abramavičiui įteikė septynis reikalavimus, dėl kurių buvo galima tartis ir ieškoti abiem šalims priimtinų sprendimų.

Reikalaujama garantuoti mokyklų aplinkos darbuotojams bent minimalią mėnesio algą; grąžinti mokykloms nesėkmingai privatizuotą mokinių pavėžėjimo paslaugą; derinti su mokyklų bendruomenėmis mokinių maitinimo paslaugų teikimo pakeitimus; užtikrinti finansavimą Meno mokyklai ir Sporto centrui, kurie pastaruosius du metų mėnesius neturi pinigų mokytojų atlyginimams mokėti, nors dirba už pagal minimalų koeficientą skaičiuojamus atlyginimus; patobulinti ir patvirtinti du kartus Zarasų rajono savivaldybės taryboje svarstytą teritorinę kolektyvinę sutartį; perskirstyti leidžiamas mokinio krepšelio lėšas panaudoti skaidriai ir efektyviai derinant tiek su mokyklų vadovais, tiek su profesinėmis sąjungomis.

Profsąjungos ir savivaldybės susitarimo projekte, be kita ko, siūloma, kad perskirstant rajono biudžetą Zarasų meno mokyklai būtų skirta 65 tūkst. litų, Zarasų sporto centrui - 85 tūkst. litų. "Zarasų rajono savivaldybė neprieštaraus, kad mokyklų direktoriai išmokėtų streikuojantiesiems 50 proc. darbo užmokesčio. Profsąjungos kompensuos 50 proc. patirtų darbo užmokesčio nuostolių", - rašoma susitarimo projekte.