Antradienį vykusiame Zarasų rajono savivaldybės, mokyklų direktorių ir LŠDPS Zarasų rajono susivienijimo susitikime pažymėta, kad dėl neaiškių priežasčių buvo sutrikusi maitinimo tvarka "Santarvės" pradinėje mokykloje. Dėl to nukentėjo ir taip skurdus savivaldybės biudžetas.

Vengiama pasirašyti jau patvirtintą Kolektyvinę sutartį, turinčią įsigalioti spalio 31-ąją.

Ketvirtame susitarimo punkte buvo sutarta išbraukti 3.2 punktą iš mokinių pavėžėjimo tvarkos, kuris leistų mokinių ekskursijų metu neskaičiuoti autobuso prastovų. Šis punktas vykdomas iš dalies, neskaičiuojant prastovų ne rajono teritorijoje.

Penktame susitarimo punkte buvo sutarta sudaryti bendrą darbo grupę iš Zarasų rajono savivaldybės, LŠDPS Zarasų susivienijimo ir Švietimo ir mokslo ministerijos atstovų parengti rekomendacijas dėl mokinio krepšelio 6 proc. dalies perskirstymo, dėl mokinių pavėžėjimo tvarkos tobulinimo ir dėl pedagogų darbo užmokesčio sistemos tobulinimo. Darbo grupė turėjo parengti siūlymus iki spalio 20 d., tačiau tik spalio 15 d. gautas mero raštas dėl atstovų delegavimo į darbo grupę, kurios posėdis planuojamas tik spalio 30 d.

Pasak LŠDPS Zarasų rajono susivienijimo, rugsėjo 26 d. buvo susitarta, kad Zarasų rajono savivaldybė sutiks streikavusiems darbuotojams išmokėti 50 proc. darbo užmokesčio, tačiau mokyklų direktoriai dar nėra išmokėję kai kuriems darbuotojams atlyginimo nuo birželio mėnesio, ir kreipėsi į teismą, ieškodami procedūrinių pažeidimų, kurie pateisintų jų nenorą išmokėti darbuotojams atlyginimus. Tuo tarpu darbuotojų atstovai direktorių ir administracijos darbe dirbtinai neieško smulkmeniškų procedūrinių pažeidimų, kurių vadovai daro daugybę.

Šešios Zarasų rajono mokyklos streikavo daugiau nei tris savaites, rugsėjo pabaigoje Zarasuose surengtas mitingas, kuriame dalyvavo apie 500 pedagogų.

Streikas nutrauktas pasirašius abiejų šalių susitarimą, kurio savivaldybė, pasak profsąjungų, dabar nevykdo.

Susitarta ir sudaryti bendrą darbo grupę iš Zarasų rajono savivaldybės, LŠDPS Zarasų rajono susivienijimo ir Švietimo ir mokslo ministerijos atstovų parengti rekomendacijas dėl mokinio krepšelio 6 proc. dalies perskirstymo, mokinių pavėžėjimo paslaugų tvarkos, pedagogų darbo užmokesčio sistemos tobulinimo (koeficientų, valandų už kitus darbus ir vadovavimą klasei diferencijavimo rajono mokyklose).

LŠDPS Zarasų rajono susivienijimas taip pat pasiekė, jog Zarasų rajono savivaldybė sutiks, kad mokyklų direktoriai išmokėtų streikavusiems darbuotojams 50 proc. darbo užmokesčio, o likusios dalies išmokėjimu pasirūpins pats susivienijimas.

Gegužės 14 dieną Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Zarasų rajono susivienijimas merui Arnoldui Abramavičiui įteikė septynis reikalavimus, dėl kurių buvo galima tartis ir ieškoti abiem šalims priimtinų sprendimų.

Reikalaujama garantuoti mokyklų aplinkos darbuotojams bent minimalią mėnesio algą; grąžinti mokykloms nesėkmingai privatizuotą mokinių pavėžėjimo paslaugą; derinti su mokyklų bendruomenėmis mokinių maitinimo paslaugų teikimo pakeitimus; užtikrinti finansavimą Meno mokyklai ir Sporto centrui, kurie pastaruosius du metų mėnesius neturi pinigų mokytojų atlyginimams mokėti, nors dirba už pagal minimalų koeficientą skaičiuojamus atlyginimus; patobulinti ir patvirtinti du kartus Zarasų rajono savivaldybės taryboje svarstytą teritorinę kolektyvinę sutartį; perskirstyti leidžiamas mokinio krepšelio lėšas panaudoti skaidriai ir efektyviai derinant tiek su mokyklų vadovais, tiek su profesinėmis sąjungomis.

Profsąjungos ir savivaldybės susitarimo projekte, be kita ko, siūloma, kad perskirstant rajono biudžetą Zarasų meno mokyklai būtų skirta 65 tūkst. litų, Zarasų sporto centrui - 85 tūkst. litų.