VU Teatro salėje susirinko per 250 moksleivių iš Vilniaus miesto ir rajono mokyklų. Vieni atvyko su klase, kitus atvedė tėveliai ar seneliai. „Dalyvausime visose VkU paskaitose, dabar labai įdomu, ką papasakos apie robotus“, – sakė VkU studentė Rusnė.

Džiaugsmu trykštančius vaikus paskaitos pradžioje sveikino VU akademinių reikalų prorektorius docentas Juozas Galginaitis, kuris susirinkusiems linkėjo sėkmingo studijų metų starto.

Matematikos ir informatikos fakulteto Kompiuterijos katedros lektorius Linas Būtėnas paskaitoje aiškino, kaip veikia robotai ir kokie jie yra. Visi esame matę robotus filmuose, tačiau ar jie egzistuoja tikrovėje? Vaikai įsitikino, kad robotai ne tik siurbia kambarius, vairuoja automobilį, bet gali ir operuoti žmones. Jie gali judėti, atpažinti aplinką, atlikti tam tikras užduotis, ženklais bendrauti tarpusavyje. Protingus juos daro robotų „smegenys“.

Dėstytojas pasakojo, kad nors robotų kūrimas užtrunka ilgai, tačiau jie labai palengvina kasdienį žmonių gyvenimą. „Robotas surenka automobilius, perneša daug sveriančius ligonius, daiktus, po žemės drebėjimo griuvėsiuose ieško gyvų žmonių“, – kalbėjo L. Būtėnas.

Mažieji domėjosi, kaip robotas atpažįsta kliūtis, ar gali aprengti sesę, ar gali robotas tingėti. Pasirodo, robotas gali tikrai nemažai, net ir sesę ar brolį nuvesti į darželį. „Nubrėžus tiesią ir be jokių kliūčių liniją kelyje nuo namų iki darželio, robotas galėtų sesę ar brolį nuvesti į darželį paėmęs tiesiai už rankovės, tačiau kelyje neturi būti jokios kliūties“, – aiškino lektorius. Pabandyti sukurti savo robotą gali kiekvienas, apsilankęs internetinėje svetainėje www.incredibots.com. Po 45 min. trukusios paskaitos VkU studentams buvo įteikti atšvaitai, papuošti VkU logotipu.

Kol vaikai klausėsi paskaitos, juos atlydėjusiems mokytojams, tėvams ir seneliams paskaitą „Ką tėvai turėtų žinoti apie narkotikų vartojimą“ skaitė VU docentė Laima Bulotaitė. Ji pasakojo apie narkotikus, jų poveikį, aiškino, dėl ko kyla priklausomybė jiems, ir pateikė praktinių patarimų, ką daryti, kad vaikas net nepradėtų narkotikų vartoti.

Jauniausi studentai, užsiregistravę į Vaikų universitetą, laukiami antroje paskaitoje, kuri vyks sausio 19 d. (antradienį) 14 val. Joje vaikai sužinos, ar gali žmogus pastebėti, kaip keičiasi Žemės „veidas“.