„Kalbame ne apie vieno ar kito universiteto, o apie visos Lietuvos reikalus – kas ruoš mokytojus, ką turėsime Lietuvoje po 19 metų, kur turime koncentruotis. Tai valstybės lygio problema. Universitetai pateikė savo siūlymus ir laukia, kad valstybė sudėliotų ir pasakytų, kaip turėtų viskas atrodyti“, – planus aiškino A. Žukauskas.

Nori kurti ugdymo akademiją

LEU jungtis jis aiškino pakvietęs, nes tiki, kad kartu jie gali įkurti stiprią ugdymo ar švietimo akademiją.

„Turime imtis atsakomybės. Manome, kad VU mes galime parengti gerus mokytojus, tačiau esame pajėgūs paruošti tik 50 specialistų. Savo ruožtu LEU turi reikalingų kompetencijų, mums reikia žmonių, kurie išmano didaktinius dalykus“, – DELFI sakė A. Žukauskas.

Paklaustas, kaip į šį pasiūlymą reagavo LEU, rektorius tikino kol kas vieningos nuomonės neišgirdęs.

„Jie pradėjo su Vytauto Didžiojo universitetu (VDU) bendrauti, bet po mūsų pasiūlymo dabar galvoja. Nenoriu daug komentuoti, kada galima sulaukti sprendimo, nes turi valstybė čia sudėti taškus“, – aiškino pašnekovas.

Pasiūlymas – ir MRU

Jis taip pat patvirtino, kad kalbėta dėl galimo jungimosi buvo ir su MRU. Tiesa, VU rektorius neįvardijo, kokios srities specialistų ruošimas taip būtų stiprinamas.

„Su MRU mes kalbą randame. Jis įeitų į specialaus padalinio sudėtį 5 metams ar kitam laikotarpiui, kol prisitaikytų prie mūsų standartų. Tai būtų toks padalinys su specialiomis teisėmis“, – vizija dalijosi A. Žukauskas.

Jo teigimu, apie šią iniciatyvą jau informuota Švietimo ir mokslo ministerija – jai išsiųstas raštas.

Svarsto apie galimybę dirbti su ŠU

„Strateginę sutartį su Fizinių ir technologijos mokslų centru esame numatę. Žiūrėsime, kaip elgsis ŠU. Galėtume gal kažkuo prisidėti. Tačiau vėl – priklausys nuo valstybės matymo, ką jie nori Šiauliuose turėti, ko nori Šiauliai“, – artimiausiais planais dalijosi rektorius.

Pasak A. Žukausko, dabar vyksta reiškinys, kuris panašus į universitetų pageidavimų koncertą, o valstybė turi apsispręsti, kurį variantą rinktis.

„VU būtų gal tikrai geriau su niekuo nesijungti kaip universitetui, bet kaip suprantantys savo socialinę atsakomybę, pavyzdžiui, kad šaliai reikia gerų mokytojų, svarbu optimizuoti procesus, matydami, kad politinės valios yra šiuo metu, pateikėme tam tikrus siūlymus“, – aiškino VU rektorius.

Rektorius: esame socialiai atsakingi

Jo teigimu, šiuo metu kalbama ne apie atskirų universitetų reikalus, o apie aukštojo mokslo ateitį Lietuvoje.

„Esame atsakingi socialiai: kas vaikus mokys, užsiims viešojo administravimo specialistų rengimu?“, – klausė A. Žukauskas.

Pasidomėjus, kodėl VU svarsto jungtis su tais universitetais, kurie dažniausiai nėra įvardijami kaip lyderiai, rektorius patikino, kad tai – tam tikra strategija.

„Kalbama, kad tie 4 universitetai, kurie sako, kad neturi problemų dėl išlikimo, bandytų padėti valstybei spręsti kitų universitetų išlikimo problemą. Kokia forma tai bus padaryta, tai klausimams ne mums. Savo sąskaita šių dalykų tikrai nedarysime. Tačiau, supraskite, kiekviename universitetų yra puikių žmonių, juos visus išmesti į gatvę? Jaučiame, kad tai negerai bus, tai nebūtų tikslingas ėjimas. Universitetuose yra puikių žmonių, kurie galėtų prisidėti prie mūsų šalies tolesnės aukštojo mokslo raidos“ – DELFI sakė A. Žukauskas.