Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) praneša, kad Vilniaus pedagoginis universitetas 10 tiekėjų pateiktus pasiūlymus atmetė, kaip neatitinkančius pirkimo dokumentuose nustatytų reikalavimų ir tinkamu pripažino vienintelį „Panevėžio statybos trestas“ pasiūlymą. Pažymėtina, kad šio tiekėjo pasiūlyme taip pat buvo neatitikimų, todėl turėjo būti atmestas, kaip neatitinkantis pirkimo dokumentuose nustatytų reikalavimų.

VPT nuomone, toks sprendimas pripažinti laimėtoju šį tiekėją neužtikrino Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintų lygiateisiškumo ir skaidrumo principų laikymosi ir suteikė pagrindą abejoti priimto sprendimo teisingumu bei pagrįstumu.

Pasak Viešųjų pirkimų tarnybos direktoriaus pavaduotojo Žydrūno Plytniko, tai ne pirmas kartas, kuomet Vilniaus pedagoginis universitetas nesilaiko ir nusižengia Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimams. „Viešųjų pirkimų tarnyba imsis griežčiausių sankcijų. Bus svarstoma galimybė kreiptis į teismą dėl pirkimo sutarties pripažinimo negaliojančia“, - teigia Ž. Plytnikas.

Perkančiosios organizacijos reikalavimas, kad šio pirkimo atveju subrangovo kvalifikacija vertinama tik kai jie veikia jungtinės veiklos sutarties pagrindu – nepagrįstas. Tai apriboja tiekėjų konkurenciją, jų pasirinkimo laisvę ir galimybes pateikti pasiūlymus.

Viešųjų pirkimų tarnyba dėl analogiškos situacijos ir pasikartojančių Vilniaus pedagoginio universiteto sprendimų neigiamas vertinimų išvadas buvo pateikusi ir anksčiau.