Tai jau trečiasis naujas valstybinis darželis, atidarytas sostinėje šį rudenį. Naujuose valstybiniuose darželiuose šiais metais sukurta - 700 naujų vietų.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius džiaugėsi, kad naujų vietų kūrimo darželiuose programa juda taip sparčiai: "Kitais metais planuojame sukurti apie 1 000 naujų vietų savivaldybės darželiuose, išplėsdami esamus darželius greitai pastatomais moduliniais priestatais. Taip pat Vilniuje yra keletas tinkamų naujiems darželiams statyti valstybinės žemės sklypų, kuriuos dar prieš metus paprašėme Vyriausybės perduoti savivaldybės žinion. Juose galėtų steigtis nauji privatūs darželiai. Be to, su koalicijos partneriais žengiame dar vieną svarbų žingsnį - svarstome išplėsti gaunančių 100 eurų kompensaciją už vaikų priežiūrą ir ugdymą ratą - visiems vilniečiams skirti 100 eurų per mėnesį paramą, kuri padės samdant auklę, ar patiems prižiūrint vaikus namuose", - sako R. Šimašius.

Šešios naujos "Kodėlčiuko" grupės vaikams nuo 1,5 iki 7 metų įkurtos daugiau kaip 600 kv. m. lopšelio-darželio "Aušrinė" patalpose, Laisvės pr. 57. Perplanavus šias patalpas, vietoj jose buvusių klasių, įrengtos 2 lopšelinukų , 2 darželinukų ir 2 priešmokyklinukų naujos grupės. Prieš tai buvo atnaujintos inžinerinės sistemos - vandentiekio ir nuotekų tinklai, įrengti sanitariniai mazgai, suremontuotos grindys, lubų apdaila. Naujo darželio skyrius buvo įrengtas per 8 mėnesius, statybos darbais rūpinosi UAB "Domipa". Savivaldybė tam skyrė 158,5 tūkst. eurų.

Iki lapkričio 1-osios naujomis vietomis darželiuose džiaugsis dar apie 140 mažųjų vilniečių - buvusiuose vaikų globos namuose įsikursiančiame darželyje "Žolynas" bus įkurtos 123 naujos vietos, "Lazdynėlio" naujoje grupėje - 20. Šiemet į sostinės valstybinius darželius buvo pakviesta apie 8 000 mažųjų vilniečių. Vilniuje vis daugiau nenaudojamų patalpų pritaikome darželiams. Tai greitas ir efektyvus būdas spręsti vietų darželiuose trūkumo problemą. Renovuojant esamus savivaldybės darželius, pritaikant turimas patalpas darželiams, vien šį rudenį jau bus įkurta daugiau kaip 700 naujų vietų

Savivaldybė informuoja, kad vis daugiau vilniečių tėvų pasinaudoja savivaldybės teikiama kompensacija lankantiems privačius darželius, o privatūs darželiai pradėjo vykdyti plėtrą. 100 eurų tėvams, vedantiems vaikus į privačius darželius, projekto pagalba taip pat papildomai sukurta beveik pusantro tūkstančio vietų. Kompensavimo tvarka, anot savivaldybės, pasiteisino, nes 2014 metų rugsėjo 1 dieną, kol naujoji tvarka dar nebuvo įsigaliojusi, 87 privačias įstaigas lankė apie 3 tūkst. vaikų, o šių metų rugpjūtį - 104 privačiuose darželiuose ugdomi jau 4 505 vaikai.

Šiuo metu miesto Taryba svarsto išplėsti gaunančių 100 eurų kompensaciją už vaikų priežiūrą ir ugdymą ratą.