Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas, atsakingas už švietimą, teigia, kad miesto Švietimo, kultūros ir sporto departamentas kaip tik renka informaciją apie privačių darželių kainas kitiems mokslo metams.

Taip daroma dėl to, kad savivaldybė sutartis dėl 100 eurų kompensavimo už kiekvieną vaiką su privačiais darželiais yra sudariusi iki rugpjūčio pabaigos. Iki šios datos privačios ikimokyklinio ugdymo įstaigos neturėjo teisės didinti mokesčio. Dabar jos šią teisę įgyja, bet, pasak V. Benskunsko, savivaldybė turi teisę spręsti, ar pratęsti 100 eurų kompensavimo sutartis su privačiais darželiais, ar ne. Jo manymu, jeigu darželiai pernelyg sukels kainas, savivaldybė galės netęsti sutarčių. Tai reikštų, kad į tokį darželį einantys vaikai negautų 100 eurų kompensacijos.

Kainos kyla apie 14-34 proc.

„Šilagėlės“ darželiai kainą už ugdymą ir maitinimą kelia nuo šių metų rugsėjo 1 d. Pasak darželio direktorės pavaduotojos Daivos Jurevičienės, kaina kyla apytiksliai 20 proc.

Remiantis nurodoma kainodara, šiuo metu vaiką leidžiant į darželį pilnai dienai visomis darbo dienomis, kaina per mėnesį siekia 275 eurus, dienai – 13,75 euro. Tai kaina įskaičius vaiko maitinimą.

Vieną kartą per metus taip pat mokamas 296 eurų mokestis higienos ir ūkio reikmių išlaidoms padengti.

Nuo rugsėjo leidžiama rinktis du planus – A ir B. Pagal A planą, paliekant vaiką darželyje visomis darbo dienomis pilnai dienai, mokama 250 eurų mokestis, bet čia neįskaičiuotas maitinimas, kuris siekia 6 eurus dienai. Tokiu atveju su maitinimu vienos dienos siekia 18,50 eurų arba per mėnesį (kai skaičiuojama 20 dienų) – 370 eurų. Tačiau ligos atvejais ar neatvykus mokestis už maistą grąžinamas.

Savo ruožtu pagal B planą, leidžiant vaiką į darželį visomis darbo dienomis visai dienai, mokestis per mėnesį siekia 330 eurų, įskaitant maitinimą.

Pagal A planą mokestis didėja apie 34 proc., pagal B – 20 proc.

„Lauko darželių“ kaina per mėnesį visoms darbo dienoms įskaitant maitinimą išauga nuo 348 eurų iki 398 eurų. Vadinasi, užmokestis didėja apie 14 proc. Taip pat Vilniuje taikomas 299 eurų stojamasis mokestis.

„Mums kainas kelia tiekėjai, nuomos sąnaudos didėja, atlyginimai didėja – viskas didėja, tiesiog nėra kur trauktis“, - patvirtino „Lauko darželių“ įkūrėjas Žilvinas Karpis.

D. Jurevičienė sako, kad „Šilagėlės“ darželiai kainas kelia dėl didėsiančių darbuotojų atlyginimų, tiekėjų kainų augimo ir patalpų nuomos brangimo. Ji sako, kad 6 darželiuose dirba 56 darbuotojai ir esą jie dirba ne už minimalią algą.

„Mes norime išlaikyti paslaugų kokybę, norime išlaikyti žmones“, - sako D. Jurevičienė.

„Vienas kainų kėlimas buvo 2015 m. kovą, tai mes jau sausio mėnesį buvome pranešę, kad kelsime nuo kovo. Tai tiesiog buvo būtinybė. Po to kainų nekėlėme nei prieš kompensacijos įvedimą, nei po jos. O dabar tiesiog pasiskaičiavome, kiek mums reikia išsilaikyti, kiek reikia plėstis, išlaikyti darbuotojų ir priėjome prie tokios išvados, kad reikia kelti kainas. Tas žingsnis nėra malonus nei mums, nei tėvams, bet tai ekonominė būtinybė. Mes norime, kad mūsų auklėtojos eitų drąsiai į parduotuvę. Tokia realybė, nieko nepadarysi“, - aiškina D. Jurevičienė.

Savivaldybė vykdo apklausą

Vilniaus miesto vicemeras ugdymui V. Benkunskas teigia, kad, remiantis pradine informacija savivaldybė yra informuota apie dalies privačių darželių įkainių augimą.

„Grubiai kalbant, kol kas iš 100 darželių atsakė apie 50. Iš jų dalis pasakė, kad jie dėl kainos dar neapsisprendė, apie pusė lieka prie tų pačių kainų, apie pusė – kels. Yra kas kels drastiškai – apie 30 proc. ir daugiau. Tai čia, regis, vienas darželis. Kiti darželiai kels apie 20 proc. Mes neprašėme pagrįsti, kodėl jie kels tą kainą, bet iš praėjusių metų patirties galiu pasakyti, kad yra objektyvių dalykų: atlyginimų kėlimas, vaikams suteikiamos papildomos paslaugos – baseinai ar būreliai“, - sako V. Benkunskas.

„Tikrąją padėtį žinosime artėjant rugsėjui“, - sako vicemeras.

Pašnekovas teigia, kad savivaldybė dar tiksliai nežino, ką darys su tais darželiais, kurie kainą pakels stipriai, bet, jo nuomone, gali būti, kad su tokiais savivaldybė apskritai gali nepasirašyti 100 eurų kompensacijos sutarties.

„Ta spekuliacija turi pagrindo, kad darželiai kelia kainas dėl savivaldybės kompensacijos“, - sako V. Benkunskas.

Valdas Benkunskas

„Rinka yra tokia, kad jeigu tėvai ateina už didesnę kainą, tai, aišku, verslininkai pirmiausia verslą vykdo. Bet mes žiūrėsime, kad tokio piktnaudžiavimo nebūtų. Arba jeigu kelia daugiau nei 30 proc., tai mums turės paaiškinti, kokios yra priežastys“, - priduria vicemeras.

Vilniaus miesto savivaldybė dėl vietų trūkumo valstybiniuose darželiuose yra priėmusi sprendimą tėvams, vedantiems vaiką į privatų darželį, kompensuoti po 100 eurų per mėnesį.

Tačiau kompensacija nepatenka į tėvų rankas – savivaldybė sudaro trišales sutartis su vaiko tėvais ir privačiais darželiais, kurie už kiekvieną faktinį vaiką gauna po 100 eurų sumą. Tėvams reikia sumokėti likusią sumą.

Ši sistema buvo kritikuojama, nes visiškai negelbsti tėvams, kurie negavo vietos valstybiniame darželyje ir nepateko į privačią ikimokyklinio ugdymo įstaigą arba tokia privati įstaiga jiems vis tiek per brangi. Tokie žmonės turi arba samdyti auklę, arba nedirbti ir rūpintis vaiku patys, negaudami finansinės paramos. Šiuo metu vyksta diskusijos dėl 100 eurų skyrimo ir šiems tėvams, bet sprendimas dar nepriimtas.