„Pagrindinė naujiena - visi, kam reikia užregistruoti vaikučius į darželį, gali ramiai nuspręsti, ar jiems reikia pirmą dieną tai daryti, o dar geriau - antrą, trečią, ar bet kada nuo Kalėdų iki Velykų - jokio skirtumo eilės sudarymui registravimosi laikas nevaidins, jokios įtakos registravimui nebus, kad ir kada besiregistruotumėte iki balandžio 30 dienos“, - žurnalistams sakė meras Remigijus Šimašius.

Pasak jo, kas pateks į darželius, bus sprendžiama formuojant grupes jau gegužės pradžioje. Jis priminė, jog kitąmet toliau galios 100 eurų kompensacijos vedantiems vaikus į privačius darželius. Taip pat taryba šį trečiadienį numato svarstyti lengvatą auklių verslo liudijimams - jei taryba pritars, verslo liudijimui bus numatytas lengvatinis 1 euro tarifas metams. Mero nuomone, tai turėtų atpiginti auklių paslaugas ir tai padėtų tėvams, kurie dėl įvairių priežasčių nusprendžia vaiko nevesti nei į savivaldybės, nei į privatų darželį.

Remigijus Šimašius ir Valdas Benkunskas

Vicemero Valdo Benkunsko teigimu, pagal pakeistą tvarką, numatoma pirmenybę teikti Vilniečių vaikams, t.y. abu tėvai turėtų būti registruoti Vilniuje. Taip pat numatytas prioritetas tiems, kurie darželį renkasi pagal savo gyvenamąją vietą (rajoną), kai šeimoje yra trys ar daugiau vaikų, kai vaikas auginamas vieno iš tėvų, kai kitas tėvas žuvęs ar dingęs be žinios, kai vaikas yra neįgalus.

Jei visi prioritetai sutaps visiškai, pirmenybė bus teikiama vyresniam vaikui. Jei sutaps ir gimimo data, pirmenybė bus teikiama pagal pavardės pirmąją raidę abėcėlėje.

Anot jo, kuriant kriterijus, buvo konsultuojamasi ir su nevyriausybinėmis organizacijomis, tėvų atstovais.

„Tėvai tiesiog turės sužymėti prioritetus, kurie atitinka jų faktinę situaciją - pagal prioritetų skaičių, vaikui bus sudaryta eilė. Mūsų manymu, tvarka atspindi pačius objektyviausius galimus kriterijus, kokius galima sugalvoti (...). Kai turime vietų trūkumą, aišku, ta problema egzistuoja, bet mūsų tikslas buvo su šia turima sistema turimų vietų skaičių kuo objektyviau paskirstyti. Nes prašymo pateikimo laiko faktorius nebuvo tas, kuris turėtų nulemti, priklauso vaikui vieta, ar ne - mes jo atsisakėm“, - sakė V.Benkunskas.

Jis patvirtino, kad kai kurių tėvų vaikai bus priimami ir be eilės - pavyzdžiui, įvaikinti vaikai arba du ar daugiau vienu metu šeimoje gimę vaikai, taip pat Lietuvoje esančiose diplomatinėse atstovybėse dirbančių tėvų atžalos bei tie vaikai, kuriems Vilniaus miesto vaiko gerovės komisijos nutarimu skirtas privalomas ugdymas. Numatyta be eilės priimti ir darželių darbuotojų vaikus, tik ketindamas pasinaudoti šia lengvata, dirbti darželyje asmuo turi ne trumpiau, nei dvejus metus.

Pasak vicemero, registracija iš anksčiau numatytos spalio pradžios nukelta į gruodį dėl to, jog užtruko sistemos tobulinimo viešieji pirkimai, taip pat pastebėta „techninio pobūdžio“ spragų registracijos tvarkoje, ji patobulinta rudenį.

Tiems, kurie jau užsiregistravo ankstesniais metais, bet vietos darželiuose negavo, iš naujo registruotis nereikia - tie, kurie tai darys, atsidurs eilės gale.

Prisijungti prie sistemos galima per elektroninės valdžios vartus arba per vilnius.lt tinklalapyje susikurtą paskyrą. Savivaldybės atstovų teigimu, sistema „atlaiko“ ir 5000 vartotojų, tačiau bus leidžiama vienu metu prisijungti tik 1000 vartotojų - 1001-asis į sistemą nebus įleistas ir matys užrašą, prašantį palaukti, kol atsilaisvins vieta sistemoje.

„Dedame viltis, kad tos optimizacijos, kurias atlikome praėjusią savaitę, yra į gerą ir jos laboratorinėmis sąlygomis parodė, kad priemonės padėjo. Blogiausiu atveju, jei sistema „nulūš“, džiaugiamės, kad politiškai sutvarkyta, jog registracijos data nieko nelemia“, - sakė už sistemos veikimą atsakingas mero patarėjas Povilas Poderskis.

Taip pat bus galima pradėti registraciją ir jau 2017-iesiems, tačiau eilės bus sudaromos tik 2017-ųjų pavasarį.

R.Šimašius pabrėžė, jog sistema bus automatizuota ir nė vienas specialistas negalės „pakoreguoti“ tėvų pateiktų prašymų - kokią vieta eilėje užima vaikas, kaip eilė juda, bus galima stebėti prisijungus prie sistemos.

Vilniaus savivaldybės duomenimis, eilės lankyti darželį šiuo metu laukia apie 5 tūkst. vaikų - kitąmet savivaldybės darželiuose planuojama sukurti papildomas 780 vietų. Šį pavasarį laukiančiųjų eilėje buvo apie 7 tūkstančius.