Vilniaus miesto savivaldybė aiškina, kad iš tiesų kai kuriuose darželiuose grupės yra pilnesnės nei priklausytų pagal higienos normas, nes, remiantis praėjusiais metais padaryto tyrimo duomenimis, realiai darželius lanko tik apie 60 proc. sąrašuose įrašytų vaikų.

„Situacija štai kokia: pagal higienos normas grupėje neturėtų būti daugiau nei 20 vaikų, jei klabėsime apie darželinukų grupes, ne lopšelinukų. Tačiau praeitais metais mes atlikome tyrimą ir nustatėme, kad vidutiniškai 60 proc. sąrašinių vaikų lanko darželį – taip yra dėl ligų, kitokių priežasčių. Todėl šiais metais, darželiuose trūkstant vietų, mes leidome vienu kitu vaiku grupėse turėti daugiau“, - DELFI sakė savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis.

Trijų berniukų mama: man gaila auklėtojų

„Kai visi suguža, ten beveik neįmanoma atsisėsti, auklėtojos tikrai pervargsta. Dar su vyresniais vaikais dirbti yra viena, o su mažyliais ten tikras beprotnamis. Darbo atžvilgiu patiems darbuotojams, mano nuomone, yra sunku, man trūksta žodžių“, - pasakojo Lina Vaicekauskienė, į darželį „Švelnukas“ leidžianti tris savo berniukus – vieną vyresnį ir du jaunesnius.

Pasak pašnekovės, 3-4 metų grupėje „Smalsučiai“ yra apie 25 vaikus, o priešmokyklinio ugdymo grupėje „Švelnukai“- 23 vaikai, kai pagal SAM reikalavimus 3-7 metų amžiaus darželinukų grupėse turi būtų ne daugiau nei 20 mažylių.

„Vyriausiojo mano vaiko grupėje šiuo metu yra 23 vaikai, tai parengiamoji grupė, ten dirba dvi auklėtojos, kurios dirba pamainomis ir viena auklytė, kuri padeda – indus plauna, aprengia. Realiai išeina, kad vienam žmogui tenka daugiau nei dešimt vaikų, nors visoje Europoje būna apie penkis vaikus vienam žmogui, kad vaikai būtų prižiūrimi normaliai. Įsivaizduokite, aš ateinu, ten balaganas, man labai gaila auklėtojų“, - kalbėjo Lina.

Moters pasakojimu, praėjusiais metais jos jaunesnieji dvyniai lankė 2-3 metų amžiaus grupę, ten iš viso buvo 15 vaikų, o šiais metais 3-4 metų amžiaus grupėje yra net 25 mažyliai. Lina sako, kad jau ir 15 vaikų grupėje buvo daug, nes kai kuriems 2-3 metų amžiaus mažyliams reikia keisti sauskelnes.

„Auklėtoja atsiprašė, kad neužtenka spintelių, dėl to broliai turėjo dalintis viena. Man tai tikrai ne problema, bet tai liudija, kad jau tiek tos vietos nėra, kad net spintelių pritrūko. Dabar šiai dienai viena mergaitė išėjo, tai gavau dviem vaikams dvi spinteles“, - pasakojo L. Vaicekauskienė.

Vilnietė Gabija (vardas pakeistas – DELFI) taip pat pasakoja, kad Nemenčinės lopšelyje-darželyje vaikas lanko grupę, kurioje yra apie 25 vaikus. „Aš už galvos susiimu, kai atėjusi vaiko pamatau visus vaikučius lauke, neįsivaizduoju, kaip auklėtoja juos sugaudo“, - teigė moteris.

Vaikams neužteko lovų

Darželio „Švelnukas“ direktoriaus pavaduotoja ugdymui Dalia Banaitienė DELFI patvirtino, jog didesniųjų vaikų grupėse esama daugiau nei po 20 mažylių. Anot pavaduotojos, tokia tendencija tęsiasi jau keletą metų.

„Pas mus tikrai grupės didesnės, sąraše 25-26 vaikai. Ir lankančių labai daug, paprastai virš 20, nors būna laikas, kad tiek ir nelanko. Auklėtoja prižiūrėti vaikus tikrai gerai prižiūri, bet kokybiškai ugdyti yra labai sunku“, - teigė pašnekovė.

„Mes jau keletą metų ikimokyklinėse grupėse dažniausiai turime po 25 vaikus“, - sakė D. Banaitienė.

Jos teigimu, būna laikotarpių, kad į darželį ateina 17-18 vienos grupės vaikų, bet dažnai pasitaiko, kad darželį lanko ir daugiau nei 20 vienos grupės mažylių.

„Lankančių maždaug būna 20-23 vaikai. Mes darželyje daug vaikų turime visą laiką, nes paklausa didelė, norinčiųjų vesti vaikus daug, todėl administracija žiūrėdavo lankančių vaikų vidurkį. Švenčių metu, pavasarį, rudenį vaikų lanko daugiau, tuomet būna apie 22-24 vaikus. Pavyzdžiui, šiandieną mes net neturime tiek lovų, kad galėtume visus paguldyti – yra vaikų, kurie nenori miegoti, tai jie užsiima ramia veikla, auklėtojos padėjėja tada negali išeiti pietų, nes turi prižiūrėti“, - pasakojo darželio pavaduotoja.

Anot pavaduotojos, su grupe vaikų dirba iš viso du žmonės – auklėtoja ir auklėtojos padėjėja.

„Auklėtoja vadovauja ugdymo procesui, o auklėtojos padėjėja padeda jai, mato, kuriam vaikui reikia pagalbos. Bet, žinoma, kai yra virš 20 vaikų, tai dviejų žmonių ugdymo veikloje yra mažai, nes jie visi šaukia, kviečia, visiems reikia ir padėt, ir patarti. Tikrai yra sunku“, - sakė D. Banaitienė.

Kituose darželiuose vaikų mažiau

Tuo tarpu darželio-lopšelio „Eglutė“ direktorė Ramunė Žižniauskienė DELFI sakė, jog jų darželis vaikų pertekliaus nejaučia, nes rugsėjis yra vaikų adaptacinis periodas, tad dauguma mažylių net nepaliekami pietų miegui.

„Dabar yra adaptacinis lopšelinukų periodas, integruojama po vieną ar daugiausia du vaikus per savaitę. Šiuo metu mūsų ikimokyklinio ankstyvojo amžiaus grupėse yra po 5-6 vaikučius. Vaikučiai būna iki pietų, jie pavalgo pietus, o miegoti dienos miegelio dviejose grupėse lieka po vieną vaiką. Tai pernykščiai vaikučiai. Visi nauji vaikučiai išeina, auklėtoja nuo pietų miegelio praktiškai dirba su vienu vaiku“, - teigė „Eglutės“ direktorė R. Žižniauskienė.

„Metų eigoje yra du pedagogai – auklėtoja ir auklėtojos padėjėja, situacija labai normali, auklėtojų darbo krūvis labai normalus“, - pridūrė darželio-lopšelio atstovė.

Ji pripažino, kad sąrašuose vaikų yra daugiau, bet kadangi „Eglutėje“ adaptacija vykdoma laipsniškai, tai rugsėjį grafikas labai ramus ir neperkrautas.

„Pas mus tikrai ramu, miegelio lieka dviejose grupėse po vieną vaikiuką, o vienoje miega 6 vaikiukai, kažkaip taip sutapo ten, nes jie lengvai adaptuojasi“, - sakė R. Žižniauskienė.