Ketverių metukų dukrelę palydėjusi į valstybinį darželį, moteris pasiliko tyliai pabūti ir pažiūrėti, kaip jai seksis naujoje vietoje.

„Man labai patiko personalas, grupė. Už jos mačiau kitas dureles. Maniau, ten miegamasis. Tačiau paaiškėjo, kad kita grupė. Paklausiau, kur tada šitie vaikai miegos – patalpa maždaug 30 kvadratinių metrų, kaip mūsų svetainė su virtuve, o vaikų apie 20“, – pasakojo moteris.

Kaip mamai paaiškino auklėtojos, pietų miegui jos tarp stalų pastatys išskleidžiamas loveles. „Sovietmečiu tokias vadindavome „raskladuškėmis“. Įsivaizduojate, jose tarp stalų vaikai miegos, o po miego auklėtojos vėl suskleis loveles ir padės į spintą!“ – negalėjo patikėti moteris.

Tai sužinojusi Tatjana tą pačią minutę norėjo pasiimti dukrą iš darželio, tačiau nutarė prieš tai pasidomėti galimybėmis perkelti į kitą. Kaip jai buvo paaiškinta savivaldybėje, pretenduoti į kitą ikimokyklinio ugdymo įstaigą ji galės tik kitais metais.

„Aš niekada gyvenime dėl nieko nesikreipiau į žiniasklaidą, niekam dėl nieko nesiskundžiu. Bet kad vaikai darželiuose būtų ugdomi tokiomis sąlygomis – to jau per daug. Kaip auklėtojos galės užtikrinti higieną? Tos „raskladuškės“ vos telpa į tarpus tarp stalų, prie kurių vaikai valgo, žaidžia. Kaip jie iš tų lovų išlips? Be to jos nesaugios, vaikai juk visur kaišioja pirštus ir gali prisispausti“, – baisu mamai.

Karaliauja musės ir vorai

Į 1,5-3 metų lopšelinukų grupę mažylį nuvedęs tėtis dalijosi įspūdžiais iš darželio WC.

„Į tualetą patenkama iš lopšelinukų patalpos, juo gali naudotis tik grupėje prižiūrimi vaikai. Durys senos, didelės, jas atvėrus išsyk pasijunta nemalonus kvapas. Pats tualetas pailgas, niekuomet neremontuotas, prieš gerą trisdešimtmetį aliejiniais dažais nuteptomis sienomis, kurios apsilaupiusios. Plytelės aptrupėjusios, grindys nelygios, bjauriai rudos“, – pasakojo tėtis.

Dešinėje pusėje, prie pat įėjimo vyras pamatė sumontuotą pusvonę, į kurią kažkodėl buvo primėtyta statybinių volelių, dažų skardinių, nors jokio remonto ženklų aplink nebuvo matyti.

„Parudavusiu didžiuliu klozetu vaikai be specialių kopetėlių net negalėtų naudotis, o jei kuris ir įsigudrintų užlipti, įkristų, nes nėra angos dangčio. Už šio įrenginio – du didžiuliai metaliniai surūdiję praustuvai. Vieno jų kampe baloje mirksta patižęs muiliukas. Naktipuodžiai kaip knygos sukišti į lentyną. Paėmus pirmą pasitaikiusį matyti, kad seniai neplautas, apmusijęs, matinę spalvą įgavę plastmasės kraštai. Pavojų pajunta ir jo gyventojai – palikę savo tinklus į šalis sprunka voriai, ratus pradeda sukti muselės. Pradėjus dairytis rankšluosčių, servetėlių ar tualetinio popieriaus nieko panašaus neaptinki. Visi šie prabangos dalykai kažkur paslėpti, tačiau kur – išsiaiškinti nepavyko“, – vaizdžiai savo pastebėjimus aprašinėjo tėtis.

Valstybinių darželių vaizdais tėvai dalijosi ir socialiniuose tinkluose. Pasak kelių mamų, tokio viešumo pakako, kad įstaigų vadovai atkreiptų dėmesį į netvarką ar abejotinus sprendimus.