Geriausius specialistus subūrusi akademija mokytojams suteiks visas XXI amžiaus pedagogų kompetencijas, mokomo dalyko išmanymą ir platų, visapusišką išsilavinimą, ugdant užsienio kalbų, technologijų, verslumo, kūrybiškumo ir kitus gebėjimus.

Baltijos šalyse tarptautiškumo lyderiu pripažintas VDU ruoš pedagogus visiems švietimo sistemos lygmenims - pradedant nuo ikimokyklinio, pradinio ugdymo ir baigiant viduriniu. Tačiau didžiausia, išskirtinė naujovė, kurios Lietuvoje dar nebuvo, - mokomosios pedagogikos studijų programa, leidžianti studentams patiems rinktis ir derinti savo studijas taip, kad, jas baigus, būtų galima tapti dviejų ar net daugiau dalykų mokytojais.

Pasak VDU Edukologijos akademijos docentės Linos Kaminskienės ir profesorės Vilijos Salienės, bendradarbiaujant su Švedijos, Suomijos, Estijos ir Šveicarijos universitetais, akademijoje bus rengiami naujos kartos mokytojai, kurių žinių bagažą papildys visiems VDU studentams suteikiamas visapusiškas išsilavinimas pagal Harvardo studijų modelį.

„Programa labiausiai orientuota į būsimus pagrindinių mokyklų, progimnazijų ir gimnazijų dalykų mokytojus. Ji suteikia pasirinkimo laisvę, leidžia studentams projektuoti savo pedagogo karjerą. Studijų pradžioje pasirenkama viena iš keturių krypčių: STEAM (gamtos, fizinių ir technologijos mokslų) ugdymo, kalbų ugdymo, socialinio ugdymo arba meninio ugdymo. Ir atsiveria laisvė derinti, jungti kelias specializacijas arba tęsti gilinamąsias studijas“, - pasakoja docentė.

Pirmosios krypties studentai galės rinktis 2 specializacijas iš siūlomų 6 - chemijos, biologijos, fizikos, informatikos, matematikos arba technologijos ir po ketverių metų įgis dviejų mokomųjų dalykų pedagogo kvalifikaciją. Pasirinkusieji kalbų ugdymo kryptį galės rinktis studijuoti lietuvių kalbos ir literatūros pedagogiką arba anglų kalbos pedagogiką bei dar vieną užsienio kalbą - prancūzų, rusų, vokiečių, italų, švedų, suomių, danų, kinų, japonų, korėjiečių ar kitą.

Trečiosios krypties, socialinio ugdymo, studentai galės tapti dviejų dalykų - geografijos ir istorijos - mokytojais. Tuo tarpu meninio ugdymo kryptyje studentai galės gilinti vienos pasirinktos specializacijos žinias - muzikos, dailės, šokio arba teatro ir kino su galimybe papildomai pasirinkti gretutines dar vienos menų specializacijos studijas.

„Svarbu, kad visų krypčių studentai galės pasiekti aukščiausią (C1) anglų kalbos lygį, išmoks bendrų pedagogikos studijų dalykų (psichologijos, specialiosios pedagogikos, įtraukiojo ugdymo, modernios didaktikos, ugdymo planavimo, ugdymo turinio kūrimo). Užtikrinsime, kad jie įgytų aukščiausio lygio pedagogo kompetencijas ir platų, visiems universiteto studentams suteikiamą laisvųjų menų (angl. liberal arts) išsilavinimą“, - sako VDU Edukologijos akademijos docentė.

Pasak doc. L. Kaminskienės, naujovių netrūks ir kitose pedagogikos studijose, pradedant nuo ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programos, kur ypatingas dėmesys bus skiriamas įtraukiajam ugdymui, gamtamoksliniam ugdymui, technologijų taikymui, pažinčiai su įvairiomis ugdymo sistemomis ir geriausiomis pasaulio praktikomis, neuromokslų ir IT naujovėmis. Programoje nemažas dėmesys skiriamas vaikų kalbos lavinimui, daugiakalbystei, ugdant vaikus iš mišrių, keliomis kalbomis kalbančių šeimų.

Universitetas taip pat siūlys kūno kultūros ir sveikatos ugdymo studijų programą, kurios studentai lygiagrečiai studijuos kūno kultūros ir pedagoginių studijų dalykus, o po studijų galės dirbti bendrojo ugdymo mokyklų kūno kultūros bei sveikatos ugdymo dalyko mokytojais, sveikos gyvensenos pasirenkamojo dalyko mokytojais.

Bendruomeniškumui taip pat bus skirta ir atskira studijų programa - socialinė pedagogika. Pasak Edukologijos akademijos profesorės dr. V. Salienės, numatyta rengti plataus išsilavinimo specialistus, kurie sieks suteikti vaikams plačią pasaulėžiūrą, padės prisitaikyti visuomenėje.

Edukologės teigimu, visose pedagogų rengimo programose akcentuojama galimybė vykdyti praktiką. Dalyvaujant „Erasmus“ tarptautinių mainų programoje, studijos arba praktika galimos užsienyje - net 27 ES šalyse, taip pat Norvegijoje, Turkijoje, Šveicarijoje, Islandijoje ir kitur. Šiemet VDU inicijuos naują mentorystės programą, skirtą mokytojų kvalifikacijos tobulinimui, jos metu studentai galės atlikti praktiką švietimo įstaigose, padedami mokytojo-mentoriaus.

Kaip skelbia VDU, norintiems pasiekti aukščiausią meistriškumą universitetas siūlo papildomas galimybes maksimaliai patobulinti savo žinias ir gebėjimus: studijuoti individualių studijų programoje „VDU Academia Cum Laude“ ir mokymų programoje „Verslumo akademija“. Tai - pagal Harvardo ir Kembridžo universitetų modelius vykdomos individualios studijos su pasirinktu kuratoriumi, tarptautinio lygio ekspertu.