Vaikų literatūros tyrinėtojo dr. Kęstučio Urbos nuomone, eilėraščio tekstą galima keisti tik tuomet, jei to pageidauja pats autorius. „Naujuose leidimuose poetai keičia tekstus, tačiau jei tai daroma be jų sutikimo – pažeidžiamos autoriaus teisės", – DELFI sakė Vilniaus universiteto Lietuvių literatūros katedros docentas.

Literatūrologo manymu, K. Kubilinskas eilėraštyje apie eglutę minėjo Naujuosius metus, o pakeistame tekste dėl rimo naudojami žodžiai „kalėdinę naktį" net nelabai logiški, nes naktį mokiniai eglutės paprastai nepuošia.

Naujoviškos eilėraščio versijos išmokyti darželinukai DELFI papasakojo, kaip Kalėdos buvo švenčiamos „anais laikais", kaip dabar. Kad anksčiau, kai Lietuva dar nebuvo laisva, žmonės švęsti Kalėdų negalėjo, tad svarbesni buvo Naujieji metai.

Be abejo, vaikams būdinga savybė viską suprasti savaip ir netikėtu būdu susieti skirtingus dalykus, tad vienas naująją K. Kubilinsko eilėraščio versiją išmokęs berniukas taip paaiškino, kodėl eglutė puošiama naktį: „Anksčiau Kalėdų iš viso nebuvo galima švęsti, o dabar galima, bet tik naktį – kad nepamatytų rusai".

Išdavė partizanų slėptuves

Spalvingos biografijos vaikų poetu vadinamas Kostas Kubilinskas gimė 1923 metų liepos 1 dieną, Vilkaviškio apskrityje, Rūdos kaime.

Mokėsi Gižų mokykloje, Vilkaviškio gimnazijoje ir Marijampolės mokytojų seminarijoje, 1946–1948 m. studijavo Vilniaus universitete ir Vilniaus pedagoginiame universitete. Nacių okupacijos metais paskelbė antibolševikinių eilėraščių ir poemų. Dėl to 1946 m. pašalintas iš Vilniaus jaunųjų rašytojų sekcijos.

1947 metais sovietinio saugumo užverbuotas ir pasiųstas dirbti į Varėnos rajono Lynežerio pradžios mokyklą, infiltruotas į partizanų būrį. Kalesninkų miške 1949 m. kovo 7 dieną nušovė miegantį partizanų Dainavos apygardos vadą Benediktą Labėną-Kairiūną, išdavė žinomas partizanų slėptuves. Teigiama, jog dėl jo kaltės iš viso žuvo 15 partizanų.

Nuo 1949 metų dirbo Grožinės literatūros leidykloje, žurnalo “Žvaigždutė“ redakcijoje. Mirė netoli Maskvos, poilsio namuose Malejevkoje, perdozavęs alkoholio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1530)