"Situacija grėsminga. Mūsų vaikai tarsi ir niekuo nesiskiria nuo bendraamžių, gyvenančių kitose Europos šalyse, tačiau jiems kažkodėl gerokai rečiau prireikia raminamųjų ir migdomųjų vaistų", - dienraščiui teigė Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė Vincė Vaidevutė Margevičienė.

Kas ketverius metus atliekamas ESPAD tyrimas (Alkoholio ir kitų narkotikų vartojimo tyrimas Europos mokyklose), kuriame pastarąjį kartą dalyvavo 37 Europos valstybės, parodė, kad 13 proc. Lietuvos paauglių bent kartą gyvenime yra vartoję raminamųjų ir migdomųjų preparatų gydytojui nepaskyrus. Dėl įvairių priežasčių psichotropinių vaistų griebiasi 7 proc. berniukų ir net 19 proc. mergaičių. Šie rodikliai daugiau kaip du kartus viršija tyrime dalyvavusių valstybių vidurkį. Mūsų kraštą lenkia tik Lenkijos (15 proc.) ir Monako (14 proc.) jaunimas. Nustatyta, kad 2011 metais Lietuva pirmavo tarp ESPAD tyrime dalyvavusių šalių, kuriose mergaitės 1-2 kartus per gyvenimą yra vartojusios gydytojų paskirtų raminamųjų ar migdomųjų.

Vilniaus universiteto Toksikologijos centro vadovas Robertas Badaras kaip vieną tokio reiškinio priežasčių įvardija krašte labai gajų suaugusiųjų įprotį gydytis patiems. "Daugelis tariasi viską išmantys apie politiką, krepšinį ir, žinoma, vaistus. Tačiau šie - "galingos" psichoaktyvios medžiagos - turi būti naudojami tik gydytojui paskyrus. Priešingu atveju gali sulaukti labai skaudžių pasekmių", - perspėjo medikas. R.Badaro nuomone, vaistų vartojimas be specialisto konsultacijos - didelė rizika ir net nusikaltimas.