Aktyvių mamų sambūriui atstovaujanti Rasa Žemaitė apie planuojamus pokyčius sakė nieko negirdėjusi, nors savivaldybė bet kokius pakeitimu yra žadėjusi derinti su tėvų atstovais.

„Viskas vyksta tarsi už uždarų durų. Sunku komentuoti nežinant, kodėl ta tvarka koreguojama ir kas bus keičiama, tačiau nerimą kelia, kad tyliai“, – DELFI sakė visuomenininkė.

Vilniaus savivaldybei uždavėme kelis konkrečius klausimus apie numatomus pokyčius. Atsakymus pateikiame nekoreguotus.

Kodėl planuojama keisti dabartinę registracijos į darželius tvarką?

Planuojama dabartinę registracijos į darželius tvarką ne keisti, o patobulinti. Siekiama, kad gyventojams būtų aiškesnė priėmimo tvarka, registruojantis mažiau kiltų klausimų.

Ką numatoma keisti?

Patikslinti kai kurias sąvokas, plačiau paaiškinti registracijos ypatumus.

- Koks keitimo tikslas?

- Patobulinti priėmimo tvarką, suteikti tėvams aiškesnę informaciją.

- Nuo kada naujoji tvarka pradės galioti?

- Kai Taryba ją patvirtins.

- Kas konkrečiai ją rengia, kas vadovauja darbo grupei?

- Darbo grupė yra rengiama, į jos sudėti įeis Švietimo, kultūros ir sporto departamento, E. Miesto departamento, Teisės departamento atstovai, stebėtojo funkcijas atliks Audito skyrius.

- Kada miesto taryba balsuos už naujosios tvarkos tvirtinimą?

- Kai tvarkos projektas bus parengtas ir pristatytas Tarybai. Planuojama lapkričio-gruodžio mėn.

Ar planuojama skelbti viešą diskusiją naujosios registracijos į darželius tobulinimo klausimais?

Ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovų asociacija, darželių vadovai, tėvai teikia pastabas ir siūlymus. Visi tarybos sprendimų projektai yra publikuojami vilnius.lt tinklapyje. Prisijungus prie tinklapio galima tarybos projektams pareikšti pastabas arba balsuoti už sprendimo projektą.

- Kadangi registruojant vaiką į darželį pirmumas - svarbus faktorius, prašome informuoti, nuo kurio mėnesio kurios dienos prasidės registracija į darželius kitiems metams.

- Naujame tvarkos priėmimo projekte bus numatyta registracijos pradžia.

Kaip tėvai privertė savivaldybę bendradarbiauti

Rasa Žemaitė
R. Žemaitės teigimu, prieš kelerius metus buvo sudaryta darbo grupė vietų darželiuose stygiaus problemai spręsti, į kurią buvo surinkti nevyriausybiniu organizacijų ir savivaldos atstovai. Su tėvais bendrauti pradėta paskelbus akciją „Siek neįmanomo – įdarbink Vilniaus merą vaikų aukle“.

„Pagrasinus, kad į darželius netilpusius vaikus tėvai ves į savivaldybę, jos darbuotojai tiesiog buvo priversti imtis kažkokių priemonių ir patys organizavo darbo grupę, kuriai buvo pažadėta, kad ir paskui sprendžiant klausimus, kurie bus susiję su ikimokyklinio ugdymo paslaugų sąlygų keitimu, būsime nuolat informuojami“, – apie susitarimą priminė R. Žemaitė.

Registracija į darželius koreguojama, tačiau tai Aktyvių mamų sambūris sužinojo tik iš DELFI. „Negavome tokių žinių iš savivaldos. Jei ką ir išpešame, naujienas sužinome arba atsitiktinai iš tėvų, arba iš geranoriškų darbuotojų, kurie pasako. Iš savivaldos noro bendradarbiauti – jokio. Dėl to labai apmaudu“, – neslėpė R. Žemaitė.

Renka konfidencialią informaciją

Dabartinę registracijos į darželius tvarką ji vadino ne be trūkumų. Ypač reikalavimus tėvams pateikti iš darboviečių pažymas apie mokamus mokesčius, kurie pažeidžia asmens duomenų apsaugos reikalavimus.

„Savivaldybė neturi teisės prašyti tokių duomenų, taigi, priėmimo tvarkoje yra ką veikti, tik labai norisi, kad naujoji būtų maksimaliai aptarta su tėvų atstovais, juolab, ikimokyklinio ugdymo paslaugos ir finansuojamos iš jų sumokėtų mokesčių“, – pabrėžė Aktyvių mamų sambūrio lyderė.

R. Žemaitė apgailestavo, kad piliečių dalyvavimas savivaldos procesuose yra labai stipriai ribotas. Informacija – sunkiai prieinama. Tvarkos, kurios tiesiogiai susijusios su žmonių gyvenimo kokybe, dažniausiai priimamos koridoriuose ir realiai visuomenės nepasiekia.

„Didžioji grėsmė – savivaldos nesuvokimas, kad taip praranda ryšį su žmonėmis, o pastarieji – pasitikėjimą savivalda. Žmonės itin kritiškai žiūri į tvarkas, kurios primetamos iš viršaus. Kitaip, jei patys dalyvauja priimant tiesiogiai juos liečiančius sprendimus“, – pastebi R. Žemaitė.

Į darželius netilpo 600-700 vaikų

Vilniaus savivaldybės duomenimis, į darželius netilpo nuo 600 iki 700 vaikų. Optimaliai naudojant darželių ir kitas patalpas, nuo rugsėjų įkurtos 983 naujos papildomos vietos vaikams.

Metų pabaigoje duris planuoja atverti naujas Santariškių darželis. Pradėti darbai įrengiant "Ąžuolo" darželį Žirmūnų g. 32. Išsikėlus Šolomo Aleichemo gimnazijai, jos patalpose planuojama įrengti darželį Justiniškių gatvėje.

Nuo rugsėjo Vilniuje ikimokyklinio ugdymo įstaigas lanko 26,5 tūkst. vaikų

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)