Ilgametis Nacionalinio egzaminų centro Matematikos brandos egzaminų vertinimo komisijos pirmininkas Rimantas Grigutis policijos pareigūnams buvo priverstas prisipažinti, kad atskleidė tarnybos paslaptį, kai prieš pat valstybinius egzaminus abiturientėms nurodė jų užduotis.

Tokia „dovanėlė“ Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto docentui gali sugriauti karjerą – R. Grigutis dar liepos 3-iąją Nacionaliniam egzaminų centrui, su kuriuo bendradarbiavo nuo 1999 m., įteikė pareiškimą atleisti iš Matematikos egzamino vertinimo komisijos pirmininko pareigų.

Tačiau tuo visi nemalonumai nesibaigė – Vilniaus apygardos prokuratūra kaip tik tuo metu buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl tarnybos paslapties atskleidimo. Baudžiamasis procesas buvo baigtas žaibišku greičiu – kadangi R. Grigutis pripažino, kad abiturientėms nutekino egzaminų užduotis, prokurorai baudžiamąją bylą pagreitinto proceso tvarka perdavė teismui, o šis rašytinio proceso tvarka, į posėdį net nekvietęs R. Grigučio, priėmė savo verdiktą.

Informaciją, sudarančią tarnybos paslaptį atskleidusį R. Grigutį teismas pripažino kaltu ir skyrė 30 MGL (3 900 Lt) baudą.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas, kai į pareigūnus kreipėsi vienos sostinės gimnazijos pedagogai – jie nurodė, kad moksleiviai yra pasipiktinę, kad vienos klasės trys moksleivės dar prieš egzaminus buvo gavusios egzamino užduotis.

„Mokiniai žinojo, kad trys merginos papildomai mokėsi matematikos pas tą patį žmogų, jie man taip pat nurodė telefono numerį, kuriuo naudojosi merginų korepetitorius“, – sakė pareigūnams apie paviešintas egzaminų užduotis pranešusi pedagogė.

Policijos kriminalistai netrukus išsiaiškino, kad merginas mokė R. Grigutis. Jis dar vasario mėnesį su Nacionaliniu egzaminų centru buvo sudaręs autorinę kūrinio užsakymo sutartį dėl 2014 m. matematikos brandos egzamino bendrojo ir išplėstinio kurso užduočių rengimo bei vertinimo.

VU dėstytojas taip pat buvo buvo įsipareigojęs saugoti, neatskleisti tretiesiems asmenims jam pateiktų recenzavimui valstybinio matematikos brandos egzamino užduočių.

Dėl prisiimtų įsipareigojimų Nacionaliniam egzaminų centrui R. Grigutis negalėjo abiturientų ruošti 2014 m. matematikos brandos egzaminui, tačiau šią informaciją jis nuslėpė – už kiekvieną pusantros valandos pamoką iš abiturienčių bei jų tėvų gaudavo po 100-150 litų.

Abiturientes mokė savo namuose

Tyrimą atlikusiems pareigūnams docentas prisipažino, kad merginos papildomai mokytis matematikos atvažiuodavo pas jį į namus.

R. Grigutis sakė, kad maždaug nuo kovo mėnesio pradžios savo mokinėms užduodavo spręsti ankstesniais metais įvykusių matematikos brandos egzaminų užduotis, tačiau vėliau nurodydavo spręsti užduotis, kurios jau buvo įtrauktos į egzaminą.

„Moksleivės tokias užduotis persibraižydavo ar persirašydavo į savo sąsiuvinius, ir spręsdavo, – sakė R. Grigutis. – Nei viena iš jų nežinojo, kad būtent tokia užduotis gali būti 2014 m. valstybiniame matematikos brandos egzamine, tačiau paskutinio arba priešpaskutinio užsiėmimo metu merginoms sąsiuviniuose, kuriuose jos sprendė užduotis, geltonu markeriu pažymėjau galimų užduočių tipus matematikos brandos egzamine“.

VU docentas neslėpė, kad abiturientėms išdavė tarnybos paslaptį: „Pasakiau, kad joms reikia atkreipti dėmesį į šias užduotis ir mokėti spręsti tokio tipo uždavinius“.

Kad korepetitorius iš tikrųjų merginų sąsiuviniuose pažymėjo būsimo egzamino užduotis, paaiškėjo pareigūnams abiturienčių namuose atlikus kratas – uždaviniai identiškai sutapo, tiesa, ne visų užduočių sąlygų pateikimas sutapo su egzaminų centro formuluotėmis, bet uždavinių esmė, skaičių ir raidžių kombinacijos, pačių sąlygų nustatymas buvo identiškas.

Visoms trims abiturientėms už išspręstas matematikos egzamino užduotis buvo skirta po 100 balų, tačiau net paaiškėjus, jog joms buvo nutekinta informacija, rezultatai nebuvo anuliuoti.

Kad R. Grigutis atskleidė egzamino užduotis, neslėpė ir abiturientės. Viena jų pareigūnams prisipažino, kad docentas joms pateikdavo ne tik buvusių egzaminų užduotis, bet ir savo kurtas – jas reikėdavo pasižymėti.

„Prieš pat egzaminą dėstytojas mano sąsiuvinyje pažymėjo svarbiausius uždavinius, kuriuos, jo manymu, buvo verta pasikartoti prieš valstybinį egzaminą“, – sakė mergina.

Ji neslėpė, kad egzamino metu sužinojusi užduotis suprato, kad dėstytojas ne veltui liepė įsiminti kai kurias užduotis.

Atliekant kratą R. Grigučio namuose policijos pareigūnai rado 17 800 Lt – kadangi jis neteisėtai teikė korepetitoriaus paslaugas, jam taip pat gresia atsakomybė už neteisėtą vertimąsi ūkine veikla. Laikinai Lietuvos kriminalinės policijos biure saugomi pinigai gali būti konfiskuoti.