Neseniai Kanados mieste Kingstone per tradicinį Kalėdų Senelių paradą įkaušęs vyras vaikučiams garsiai šaukė: „Kalėdų Senelio nėra!" Už tai, kad viešai daužė vaikų tikėjimą Kalėdų Seneliu, vyras buvo sulaikytas ir uždarytas į areštinę.

Kauno tikybos mokytojams, nusprendusiems vaikams sakyti tiesą, jokios nuobaudos negresia, rašo „Kauno diena".

Kaunietė Rūta pasakojo, kad iš mokyklos grįžęs aštuonerių metų sūnus buvo apsipylęs ašaromis. Vaikas kūkčiodamas vadino tėvus melagiais, nes tikybos mokytoja paaiškino, kad Kalėdų Senelio nėra. Sutrikę tėvai nė nežinojo, kaip reaguoti.

„Kiekvieno vaiko vystymosi, brendimo eiga skirtinga, kiekvienas savo laiku atranda tiesą apie Kalėdų Senelį. Vienas vaikas tai gali padaryti jau pirmoje klasėje, o kitas galbūt tik ketvirtoje", - sakė vaikų psichologė Ramunė Žumbakienė.

Vaikai, pasak jos, nori tikėti Kalėdų Seneliu, tikėjimas atneša gėrio, laukimo ir net pasitikėjimo. Netikėtai iššauta žinia, kad tai, kuo jis tiki, neegzistuoja, padaro daug žalos.

„Nereikia šio mito, skleidžiančio gerumą, Kalėdų dvasią, griauti, ateina laikas, ir jis pats sugriūva", - mokė psichologė.

Pasak VDU Katalikų teologijos fakulteto dekano Beno Ulevičiaus, tikybos mokytojai pasakoja apie Kalėdų Senelio prototipą - Šv. Mikalojų, kuris šelpė vargšus, teikė vaikams dovanėles, ir galbūt tada vaikams kyla abejonė dėl stebuklingojo Kalėdų personažo tikrumo.

„Jei būtume tikybos mokytojo vietoje, vaikui uždavus klausimą, ar Kalėdų Senelis yra, neturėtume teisės pasakyti, kad Kalėdų Senelis iš tikrųjų egzistuoja", - svarstė B. Ulevičius.

Vis dėlto jis patarė tikybos mokytojams iš anksto pagalvoti apie tokią situaciją ir mėginti išsisukti neatskleidžiant tiesos, nes klasėje vis dar gali būti Kalėdų Seneliu tikinčių vaikų.

Darželio-mokyklos „Šviesa" tikybos mokytoja sesuo Justina priminė, kad gruodžio 6-oji yra šv.Mikalojaus diena, todėl šią dieną ji su mokiniais švęs Kalėdų Senelio gimtadienį. Jos patirtis rodo, kad iki trečios klasės daug vaikų laukia tikrojo Kalėdų Senelio.

„Palikime vaikams paslapties iki tol, kol jie patys atras tai, kas tikra, o kas ne. Kai manęs vaikai paklausia ar yra Kalėdų Senelis, aš tiesiog nusišypsau, palaikau jų tikėjimą. Nereikia griauti gražių dalykų. Svarbiausia paaiškinti vaikui tikrąją Kalėdų prasmę", - sakė sesuo Justina.