Dvyliktoje klasėje besimokantis jaunuolis kartu su dar dviem draugais – Viliumi Vaičiumi ir Jonu Cirtautu vadovauja „noobApps“ komandai, kuri praėjusiais metais laimėjo „Lietuvos Junior Achievement“ geriausios mokomosios mokinių bendrovės nominaciją.

Vienas iš jų sukurtų mobiliųjų aplikacijų-žaidimų dar vasaros pradžioje JAV „Roblox“ platformoje buvo sužaistas daugiau nei 15 mln. kartų, o komandos programuotojas Laimonas Mileška buvo išrinktas geriausiu 2014 m. žaidimų kūrėju.

Kuria žaidimus ir mobilias aplikacijas

Komandos prezidentas Martynas Grigonis prasitarė, kad kai įkūrė šią kompaniją, kai kuriems jų komandos nariams buvo vos po 16-olika metų.

„Turėjome patirties, žinių, todėl veiklą vykdėme patys. Tiesa, nemažai padėjo Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijos ekonomikos ir matematikos mokytojas Edmundas Kvederis, mentoriai, konsultantai, tad sąlygos tikrai nebuvo blogos. Tikėjome savimi, žinojome, kad galime sukurti naudingų produktų, uždirbti. Prie motyvacijos prisidėjo ir reali galimybė laimėti nacionalinius bei tarptautinius konkursus“, – patikino vaikinas.

Jo atstovaujama kompanija kuria mobilias aplikacijas ir žaidimus „Android“ bei „iOS“ sistemoms.

„Visai neseniai išleidome keletą „iOS“ žaidimų „Avoid Bullets“, „Ninja – Dragon Smasher“. Iš viso esame išleidę 4 „Android“ aplikacijas ir 2 „iOS“ žaidimus, taip pat prisidėję prie kitų kūrimo kaip rangovai. Turime vidinių, idėjinių, vadinamųjų „in house” projektų, tačiau užsiimame ir užsakymais“, – pasakojo jis.

Bandys apsaugoti keliaujančius su nepažįstamaisiais

Įkvėpti naujausių žinių apie nesaugų keliavimą su „Facebook“ grupės „Vežu-Važiuoju“ žmonėmis, vaikinai nusprendė sukurti aplikaciją, padėsiančią keliauti saugiau. Ji pasirodys jau kitų metų pradžioje.

„Tai bus aplikacija, kuri padės saugiai keliauti kartu su kitais žmonėmis. Jie turės pateikti informaciją apie save, kaups taškus ir bus reitinguojami, todėl keleiviai galės pasirinkti saugesnį ir patikimesnį vairuotoją, o vairuotojai – keleivį. Taip tikimės išvengti tokių nelaimių, kaip neseniai įvykęs nelaimingas atsitikimas, kurio metu mergina buvo rasta negyva. Tai nebus pirmas mūsų socialus projektas. Prieš metus sukūrėme mobilią aplikaciją „Klausk Herojaus” „Android“ sistemai, kurioje vaikas gali rasti patarimus ir atsakymus į jį dominančius klausimus saugaus elgesio temomis. Taip pat aplikacijoje yra dalinimosi funkcija bei smagus dešimties atsitiktine tvarka parenkamų klausimų testas, kuriame vaikas gali pasitikrinti, ko išmoko. Aplikacija kaupia statistiką apie vaiko atliktų testų skaičių bei teisingų atsakymų procentą“, – pasakojo vaikinas.

Kartu su komandos draugais jie yra dalyvavę daugelyje tarptautinių renginių, Lietuvoje rengiamuose hakatonuose (programavimo aistruolių festivaliuose – DELFI) skaitę paskaitą Latvijos mokytojams.

Teko pareiti į suaugusių mokyklą

Dėl daugybės darbų jo kolegai Laimonui Mileškai netgi teko palikti mokyklą. Jis perėjo į suaugusių mokyklą.

„Jam tai padaryti leido stiprus finansinis pagrindas ir siekis daugiau laiko skirti žaidimų kūrimui. Nieko smerktino tame nematau, kiekvienas iš mūsų vertina situaciją individualiai ir priima sau geriausius sprendimus. Nieko nėra neįmanomo, visko galima pasiekti maksimaliai efektyviai išnaudojant savo laiko. Blogiausiu atveju galima aukoti miegą“, – šyptelėjo vaikinas.

Pats jis šių metų liepą praleido JAV, kur dalyvavo „Leadership Academy 2014” stovykloje. Būsimiems dvyliktokams jis rekomenduoja nepraleisti šanso ir būtinai dalyvauti panašiose iniciatyvose.

„Išvažiavau „Baltic American Freedom Foundation“ fondo organizuotos iniciatyvos metu. Jie atrinko po 6 mokinius iš Baltijos šalių – Latvijos, Estijos ir Lietuvos ir padėjo mums išvažiuoti į Ameriką, kur tris savaites praleidome Bostone „Brandeis“ universitete, o savaitę praleidome keliaudami po šalį“, – pasakojo M. Grigonis.

Studijuoti Lietuvoje net nežada

„Mokyklos suole Amerikoje sėdėti man neteko, tačiau lankydamasis universitete pastebėjau, kad tvarka ten skiriasi tuo tos, kurios yra laikomasi Lietuvoje. Pavyzdžiui, galiojančios taisyklės ten yra labai paprastos, gerai argumentuotos, bet jų laikytis – privaloma. Sakoma, kad jeigu nesugebi laikytis paprastų taisyklių, vadinasi, ir antro šanso nenusipelnei. Programų vadovai labai draugiški ir pasiruošę padėti, tačiau sugeba išlaikyti tinkamus mokinio ir mokytojo santykius. Kultūra Amerikoje – visiškai kitokia. Dvelkia vakarais, jautiesi, kaip kokiame filme“, – pastebėjo M. Grigonis.

Tačiau studijuoti jis nusprendė ne JAV, o Anglijoje. Anot jo, ši šalis turi puikių universitetų ir itin lanksčiai žiūri į studijų paskolų skyrimą.

„Stosiu į vieną iš Didžiosios Britanijos universitetų. Nesu labai kritiškai nusiteikęs prieš Lietuvos švietimo sistemą, tačiau noriu studijuoti užsienyje. Nors ir turėjau ambicijų studijuoti pagal tarptautinio bakalauriato programą, dabartinei savo gimnazijai, kuri yra geriausia Klaipėdoje, priekaištų neturiu. Gal tik mokytojų reitingavimo sistemos kiek pasigendu. Manau, kad mokykla neturi ugdyti vaikų talentų. Mokytojai tiesiog turėtų juos pastebėti, o užauginti savo talentą sunkiai vardan to dirbdamas turi pats žmogus“, – mano vaikinas.

Dirba vakarais ir savaitgaliais

Paklaustas, ar nesunku suderinti mokslus, ir puikiai veikiantį verslą, M. Grigonis patikino, kad viskas įmanoma, jei labai to nori.

„Prioritetus skirstau pagal situaciją. Matematikos ar fizikos pamokų aukoti tikrai nesinori, bandau viską suderinti. Mokykloje lankomumas yra labai griežtas, todėl dėl darbo pamokų stengiamės nepraleisti – dirbame po pietų, vakarais, savaitgaliais“, – pasakojo vaikinas.

Jis neslėpė susižavėjimo IT sritimi ir tikina, kad tai bene perspektyviausia niša verslui.

„Stengiamės nesustoti ir tobulėti. Tikiu, kad ir ateityje kursime produktus, kurie palengvins žmonių kasdienybę, kurs pridėtinę vertę bei skatins šalies ekonomiką“, – patikino M. Grigonis.