Būsimieji pirmakursiai iš visos Lietuvos užkampių jau seniai žino, kur gyvens iki kitų metų pavasario ir palengva dairosi pasilinksminimo vietų. Greta barų ir klubų gyvenantiems tai – galvos skausmas, o studentai kol kas tiesiog nerūpestingai tiria situaciją. Nauja patirtis – skaičiuoti, kiek tėvų mėnesiui pragyventi Vilniuje skirtų pinigų galima išleisti naktinėms šėlionėms.

Tėvai greičiausiai nė neįtaria apie savo vaikų apsukrumą, kai taupydami naktiniame klube šie bando gurkštelėti alkoholio iš kito asmens stiklinės arba mirksint akimis dosniam „bičiuliui“, iškaulija kokteilį.

Leidžia ir tėvų pinigus, ir mielai vaišinasi

Gedimino prospekte sutiktos Viktorija ir Julija į Vilnių atsikraustė iš Nemenčinės. Vilniaus universitete merginos studijuos rusų filologiją bei kultūros informaciją ir komunikaciją. Iš Nemenčinės atvykusios būsimosios pirmakursės nepatiklios: „Įrodykite, kad jūs tikrai iš DELFI, nes žinot, mes nelabai tikim...“ Išvydusios reporterio pažymėjimą abi dėmesį sutelkė į nuotrauką. „Aha... Tikrai gražus! Visai neblogai... Galime kalbėti“.

Studentės neslėpė, kad jau ir anksčiau yra pabuvojusios naktiniuose klubuose. Paprašytos išvardyti mėgstamiausias pasilinksminimo vietas, vardijo vieną po kitos. Viktorija ir Julija kulniavo į „Cocainn“ klubą, o pasiteiravus, kodėl, jų manymu, tai tinkama vieta pramogoms, studentės paaiškino, jog jau yra čia buvusios, žino, kelią, kaip prieiti iki klubo. Be to, merginoms svarbu, kad įėjimas – nemokamas.

„Vilniuje gyvename nuo vakar (ketvirtadienio - DELFI). Išsinuomojome kambarį viename bute ir jame gyvensime dviese. Pinigų kol kas duoda tėvai, bet bandysim vėliau susirasti darbą. Kaip bus, dar negalime pasakyti, nes studijos dieninės. Gal ieškosim vakarinio darbo, žiūrėsim, kaip seksis mokytis, kaip dėstytojai mus vertins. Reikės stengtis, nes įstojome į valstybės finansuojamas vietas“, - DELFI kalbėjo iš Nemenčinės atvykusios Viktorija ir Julija.

Paklaustos, kaip pavyko įstoti į valstybės finansuojamas vietas universitete, merginos neslėpė besidžiaugiančios intensyvaus, tačiau trumpalaikio darbo vaisiais. „Paskutinį mėnesį pasimokėm, tai ir pavyko gana neblogai išlaikyti egzaminus“, - kalbėjo jos. Merginos įsitikinusios: koją pakišo lietuvių kalbos egzaminas. Jos abi įstojo tik antrajame stojimo etape.

Už būsimųjų studenčių naktines pramogas kol kas moka tėvai, tačiau, anot pašnekovių, jos stengiasi neišlaidauti, sugalvoja, kaip neišleisti visų linksmybėms skirtų pinigų.
Viktorija ir Julija iš Nemenčinės

„Kai mama duoda, ji taip skaičiuoja pinigus, tai nepasakyčiau, kad aš daug išleidžiu klube. Šiąnakt kiekviena išleisime po 20 litų, o dar reikės grižti taksi. Turime mes pinigėlių šiam vakarui pasiruošusios, o kai grįšime namo, sakysim: mama, nebėra pinigų“, - linksmai kalbėjo būsimosios Vilniaus universiteto pirmakursės ir pridūrė, kad jau yra apsilankiusios „Malibu“, „Solento“, „Cocainn“ bei apgailestavo nepabuvojusios „Maruschka“ klube, mat jis vasarai buvo užvėręs duris. „Bet dar spėsime ir „Maruschkoje“ apsilankyti, spėsime...“, - ketinimus atskleidė jos.

Paprašytos papasakoti, kaip klube leidžia pinigus, merginos tikino neskubančios praverti piniginių. „Laukiame, kol mums kas nupirks. Ji (Viktorija pirštu parodė į Juliją – DELFI) moka nueiti, paimti ir išgerti“, - juokėsi merginos. „Bet aš tai tik draugiškai, tik truputį“, - juokdamasi teisinosi Julija. Ji (Viktorija vėl pirštu parodė į Juliją – DELFI) taip daro, o aš kukli“, - paaiškino Viktorija, tačiau Julija suskubo tą paneigti, kumštelėjo Viktorijai ir pati patikino iš tiesų esanti kukli mergina.

Pabandžius pasėti dvejonę, ar verta ko kuklintis, kai esi naktiniame klube, abi draugės vienbalsiai tvirtino, jog moterims dera būti bent šiek tiek kuklioms.

Klaipėdai – kritikos strėlės, Vilniuj – liaupsės

Vokiečių gatvėje prie vieno greito maisto restorano staliuko lauke užkandžiavusios klaipėdietės Odeta, Solveiga ir Viltė nebuvo įtarios. Merginos sakė drauge besimokiusios iki aštuntos klasės, tačiau bendrauja iki šiol. Paklaustos apie naktinį Vilnių ir studijas bei kiek pinigų paprastai išleidžia pramogoms, iš uostamiesčio kilusios draugės to neketino laikyti paslaptyje. Odeta Vilniuje gyvena jau antrus metus, tačiau studijuoti išvyks į užsienį. Solveiga mokysis teisės Vilniaus universitete, Viltė – kūrybinės industrijos Vilniaus Gedimino technikos universitete.

Vilnius – geras miestas. Čia daug daugiau žmonių nei Klaipėdoje, čia yra veiklos. Klaipėdoje viskas yra mirę. Vasarą galbūt ir yra žmonių, bet paprastą dieną išėjęs į miestą uostamiestyje nelabai rasi veiklos. Nebent prie jūros gali nueiti. Vilniečiams tai atrodo kaip didžiausia atrakcija, o klaipėdiečiams ta jūra tai nėra... Kai šalia jūros gyveni, nelabai vertini, o kai apsigyveni Vilniuje, tada jau ir apie jūrą dažniau pagalvoji. Vis tiek Vilniuje geriau, nes vyksta daugiau renginių, daugiau koncertų“, - pasakojo klaipėdietės.

Merginos jau turi išsirinkusios keletą barų, penktadienio vakarą jau buvo pabuvojusios „Būsi trečias“. „Norisi eiti į tokius pigesnius, paprastesnius. Bet būna, nueinam ir į „Soulbox'a“. Ten visada daug žmonių, malonu pabūti, malonu leisti laiką“, - kalbėjo neseniai į sostinę atvykusios merginos.
Viltė ir Solveiga iš Klaipėdos

Pasiteiravus, kieno pinigus leidžia pramogoms, Solveiga paaiškino, jog kol kas jai padeda tėvai, Viltė tikino užsidirbusi vasarą, tačiau dalį pinigų jau išleidusi kelionės į Daniją metu.

„Stengiamės neprarasti proto, labai neišlaidaujame“, - paaiškino pašnekovės, o paprašytos patikslinti, kiek išleidžia pasilinksminimams Vilniuje, tvirtino, jog tai priklauso nuo pramogų pobūdžio ir kompanijos.

„Eisime dar kažkur pasėdėti, išgerti alaus. Turbūt kiekviena išleisime po 20 ar 30 litų, bet jeigu kas mums pastato, tai išleidžiame mažiau. Pasitaiko tokių, kurie pavaišina. Specialiai nemedžiojame tokių, bet būna vakarėlių, kai išleidžiame tik 5 litus”, - kalbėjo merginos, o Odeta pridūrė neseniai apsilankiusi viename festivalyje, kur linksminosi ir neišleido nė cento. „Jeigu mokėsi prasisukti, tai nereikės ir pinigų išleisti“, - patikslino ji.

„Kuo vyresnis esi, tuo mažiau nori iš tevų pinigų prašyti. Kai nedirbi, tenka iš jų prašyti. Skaičiuoju tėvų duotus pinigus ir pati nusprendžiu, kiek išleisti pramogoms. Suplanavusi, kokią sumą galiu išleisti per vieną vakarą, neišleisiu visam mėnesiui tėvų duotų pinigų“, - DELFI apie išlaidas pasakojo Solveiga, o Odeta pridūrė, jog visuomet reikia galvoti, kam ir kiek išleidi. Anot jos, jei neužkandžiausi restoranuose ir nepersistengsi mokėdamas už kavą populiariose kavinėse, gali sutaupyti pinigų linksmybėms.

„Sutaupai kažkiek, pavalgai namie. Tikrai susitaupo“, - pagrindiniam Lietuvos naujienų portalui DELFI kalbėjo klaipėdietės.

Naktinės sostinės linksmybės - DELFI nuotraukų galerijoje: