Apeliaciją teikė dėl lietuvių kalbos ir literatūros egzamino

„Esu abiturientė iš Šakių miestelio. Paaiškėjus egzaminų rezultatams, nusivyliau lietuvių kalbos ir literatūros egzamino rezultatu. Kitą dieną jau sėdėjau savo mokyklos, Šakių „Žiburio“ gimnazijos, sekretorės kabinete ir rašiau apeliaciją“, – rašė DELFI laišką atsiuntusi Paulina.

Mergina teigia, kad dėl apeliacijos pasitarė su lietuvių kalbos mokytoja, jos padrąsinta ir ryžosi šiam žingsniui. „Viską parašiau tvarkingai, sekretorė sakė, kad išsiųs mano prašymą“, – teigė Paulina.

Tiesa, ji buvo ne viena. Iš viso Šakių „Žiburio“ gimnazijoje buvo pateiktos septynios apeliacijos.

„Šiandien atėjo ta diena, kai skelbė apeliacijų rezultatus, tačiau įėję į NEC tinklalapį nei aš, nei mano bendraklasiai neradome jokių rezultatų. Paskambinome mokyklai, buvo pasakyta, kad nė vieno iš mūsų rezultatai nepakito, nes taip gali nutikti, kad pertikrinus jis paliekamas toks pats. Tačiau NEC visada pažymi tą rezultatą, o pas mus jo nebebuvo. Pasidarė įtartina. Galiausiai, paskambinus į NEC, sužinojome, kad Šakių „Žiburio“ gimnazija nepateikė nė vienos savo mokinio apeliacijos, mūsų darbai nebuvo peržiūrėti“, – tvirtino abiturientė.

„Labai nusivyliau savo mokykla, nes visa administracija ilgą laiką žinodama melavo ir bandė nuslėpti savo klaidą, o vaikai laukė. Ši mokykla pakenkė saviems vaikams, galbūt net ir sugadino ateitį dėl stojimų“, – piktinosi Paulina.

NEC: tai mokyklos klaida

DELFI susisiekus su NEC direktore Saule Vingeliene, ši patvirtino, kad žino šią situaciją ir jau bando ją spręsti.

„Žinome šią situaciją, mokykla nepažymėjo, kad vaikai apeliuoja. Nei savivaldybė, nei mes nematėme, kad jie apeliuoja“, – kalbėjo S. Vingelienė ir patvirtino, kad tai – mokyklos klaida.

NEC direktorės teigimu, nors apeliacijų teikimo ir jų vertinimo laikas jau pasibaigęs, šie mokiniai sulauks pagalbos. „Mūsų specialistai dabar bando pasižiūrėti, ar nėra didelių pokyčių. Jei rezultatas kardinaliai keistųsi, bandysime surinkti apeliacijų komitetą, – kalbėjo S. Vingelienė. – Iš ryto pasisekė rasti po vieną žmogų, kurie galės peržiūrėti darbus. Ieškome sprendimų padėti vakams, bet mokykla turėtų prisiimti atsakomybę ir atsakingiau dirbti. Negalima šitaip elgtis su egzaminais.“

S. Vingelienės teigimu, per penkerius metus toks incidentas nutiko pirmą kartą.

„Aiškinomės, kas čia įvyko. Labai norima apkaltinti NEC, bet pirmiausia reiktų pasižiūrėti į save“, – teigė S. Vingelienė.

Šakių „Žiburio“ gimnazija: tai žmogiška klaida

DELFI susisiekus su Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktore Jūrate Mozūraitiene, ši teigė, kad tai gali būti tiesiog žmogiška klaida ir tvirtino, kad apeliacijas NEC gavo.

„Mes pateikėme, tačiau ar dėl žmogiškos klaidos, ar dėl sistemos klaidos, apeliacijos buvo nepažymėtos sistemoje. Savo sistemoje matome, kad NEC jas gavo, kad jas priėmė. Nesusigaudėme, kad į jas bus nepažiūrėta dėl klaidos. Gal mes padarėme tą klaidą, gal sistema padarė. Mes, kaip sakoma, prisiimame kaltę, tačiau neprisiimame to, kad neišsiuntėme apeliacijų. Tikrai išsiuntėme prašymus“, – tvirtino direktorė J. Mozūraitienė.

Direktorės teigimu, mokykla ir NEC bando išspręsti šią problemą.

„Žinoma, būtų geriau, jei būtume pastebėję anksčiau. Tačiau kol nepradėjo skelbti apeliacijų rezultatų, matydami, kad apeliacinius prašymus NEC gavo, negalvojome, nežinojome, kad reikia papildomai kreiptis“, – kalbėjo J. Mozūraitienė.

Šįmet buvo pateiktos 1356 apeliacijos

DELFI primena, kad apeliacijų rezultatus NEC paskelbė ketvirtadienį, liepos 19 dieną.

Šiemet vienuolikai valstybinių brandos egzaminų buvo pateiktos 1356 apeliacijos. Atkreiptinas dėmesys, kad 54 proc. visų apeliacijų pateikė neišlaikiusieji egzamino. 23 proc. visų teikusiųjų apeliacijas įvertinimas buvo pakeistas: 28 proc. – sumažintas, o 72 proc. – padidintas.