Tačiau sukčiavimo maras jau apėmė šalies mokyklas – laisvai prekiaujama kalbėjimo įskaitų paruoštukais.

Internete laisvai prekiaujama lietuvių kalbos įskaitų dešimtokams ir dvyliktokams paruoštukais – galima nusipirkti medžiagą, ką kuria tema reikėtų kalbėti. Paslauga naudojasi tie, kurie nesugeba ar tingi pasiruošti bei argumentuotai iki 10-ties minučių kalbėti iš anksto žinoma tema.

„Dirbame trise, patenkinti poreikį sudėtinga“, – prisipažįsta prisistatyti atsisakęs svetainės potemes.lt atstovas. Verslui vystyti pašnekovas įkūrė UAB, tačiau potemių rašymą laiko šalutine veikla – esą pagrindinis įmonės verslas – tinklapių kūrimas. „Užsiimame tinklapių kūrimu, nematau reikalo viešintis, kaip užsidirbame skaidydami savo veiklą“, – kodėl atsisako įvardinti įmonės pavadinimą, paaiškino pašnekovas.

Potemes.lt atstovas aiškino, kad prekiauja kalbėjimo temų pavyzdžiais – esą jokiais būdais mokiniai neskatinami pateiktų kalbų mokytis mintinai. „Tai tam, kad lengviau būtų parašyti savo kalbą. Mes sakome – jeigu kartais pritrūksta minčių, pirkite potemę, gal joje rasite tinkamų argumentų ir kalbėkite pagal save. Juk kalbėti savais žodžiais kur kas lengviau nei kitų“, – kalbėjo ryškų akcentą turintis vyras.

Pašnekovo nuomone, mokykla neduoda atitinkamų pavyzdžių, kuriais būtų galima sekti. Jis prisipažino pats, būdamas moksleivis, pirkęs potemę. 12-okams potemė kainuoja nuo 5 Lt. Geresnės kalba, papildyta kalbėjimo planus ir skaidrėmis, gal kainuoti ir 35 Lt. Jo tvirtinimu, įprasta praktika, kai potemę nusipirkę mokiniai ją pigiau perparduoda kitiems. Taip potemės keliauja iš rankų į rankas.

Pašnekovas įskaitų medžiaga prekiauja jau keletą metų. „Konkurentų šiame versle tikrai daug, tad daug trenka investuoti į reklamą“, – sakė jis. Vyras tvirtino, kad prekyba pavyzdiniais rašto darbais neprieštarauja įstatymams.

Interneto svetainėje teigiama, kad kalbos parašytos pagal visus Nacionalinio egzaminų centro (NEC) reikalavimus. „Tai reiškia, kad su kalbėjimu Jūs gausite visus informacinius šaltinius, išplėstini planą su visais argumentais bei skaidres, paruoštas būtent Jūsų kalbėjimui“, – rašoma svetainėje, kurioje gausu gramatinių klaidų.

DELFI žiniomis, šalyje yra pedagogų, kurie moksleiviams pataria pirkti parengtą kalbėjimo medžiagą.

NEC: apie tokius dalykus informavome policiją

„Mes turime šią informaciją, žinome ir apie kitus tinklalapius, gauname informacijos ir apie prekiavimą įranga – ausinėmis bei kitais dalykais. Mes informaciją persiuntėme Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdybai, planuojame su jais susitikti ir kalbėti“, – DELFI sakė NEC direktorė Saulė Vingelienė.

Saulė Vingelienė
Pasak S. Vingelienės, prieš pirkdami vaikai turėtų gerai pagalvoti, mat pasirengimas įskaitai – kartu ir pasirengimas brandos egzaminui. „Norėdami gero rezultato, nusipirkę jie neturėtų tikėtis, kad viskas bus gerai. Be to, pagal programą yra numatyta galimybė patiems pasirinkti kalbėjimo temas, tad pirkimas nėra tikslingas“, – aiškino S. Vingelienė.

NEC direktorės tvirtinimu, tai ne tik moralinė problema – jei ieškoma lengviausio kelio, negalima tikėtis gero įvertinimo per egzaminus. „Iš kitos pusės, gaila, kad mokytojai siūlo tokiais dalykais naudotis. Juk vienas įskaitos saugiklių yra tai, kad kai mokinys ruošiasi, pristato savo planą, konsultuojasi su mokytoju, tada mokytojas mato, ar vaikas pats ruošiasi, ar nusipirkęs kažką mintinai kala. Jeigu mokytojas siūlo pirktis, NEC jokių saugiklių negalės pridėti“, – dėstė pašnekovė.

Trūksta praktikos ir drąsos?

„Gyvenime žmogaus sėkmę lemia gebėjimas idėjas pristatyti žodžiu ir raštu, argumentuoti jas ir pagrįsti. Todėl lietuvių kalbos ir literatūros įskaita ir įvertina mokyklą baigiančio žmogaus gebėjimą pateikti savo idėjas, jas argumentuoti ir įtikinamai išreikšti taisyklinga kalba“, – teigė Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) Pagrindinio ir vidurinio ugdymo skyriaus vyriausioji specialistė Nida Poderienė.

Dvyliktokų laikoma įskaita vertinama pažymiu, kuris įrašomas į brandos atestatą. Šis pažymys neturi įtakos skaičiuojant konkursinį balą renkantis studijas. Prieš įskaitą mokytojui reikia pateikti kalbėjimo planą, įskaitos metu mokinys ne tik kalba monologu, bet ir atsakinėja į mokytojo užduodamus klausimus. Dešimtokams kalbėti tenka per lietuvių kalbos egzaminą.

„Nuostatą, kad temas galbūt galima įsigyti arba tiesiog nusipirkti, gali lemti kelios priežastys. Viena – bandymas be pastangų išlaikyti įskaitą. Antra priežastis gali būti gilesnė – per maža viešojo kalbėjimo praktika pamokų metu. Jeigu mokiniai didžiausią pamokų laiką žiūri vieni kitiems į nugaras ir klauso tik mokytojo pasakojimo, neturi galimybės argumentuoti, kalbėti, diskutuoti, tai jiems prieš auditoriją kalbėti yra sunku“, – kalbėjo N. Poderienė. Jos manymu, viena tokio elgesio priežasčių galėtų būti ir mokytojo padrąsinimo stoka

Pasak ŠMM specialistės, ne vienerius metus mokinį mokęs pedagogas jį pažįsta ir kontroliniais klausimais gali pasitikrinti, ar kalba parengta savarankiškai, ar mokinys supranta, ką kalba. „Manau, toks mokytojas niekada nebus autoritetas mokomiems vaikams“, – į klausimą, kaip vertina nusipirkti temą patariančius mokytojus, atsakė N. Poderienė.

DELFI primena, kad pagal šiuo metu galiojančią teisinę bazę, Generalinė prokuratūra rašto darbų rašymą ir pardavinėjimą prilygina ekonominei veiklai ir pripažįsta, kad už tai negresia jokia atsakomybė.