Kaip rašoma pranešime spaudai, „Lietuvos geležinkelių“ pasiūlyta vasaros stažuotė būsimus specialistus iš užsienio parviliojo į Lietuvą. Beveik pusė galimybę kurti ateitį bendrovėje išbandyti šiemet nusprendusių studentų šiuo metu gyvena kitose šalyse. Projektu bendrovė, teigiama pranešime, siekė mažinti aukštos kvalifikacijos profesionalų stygių šalyje.

Į „Augančių lyderių“ programa pavadintą projektą šiemet įsiliejo 24 jaunuoliai, iš kurių net 11 atvyko iš Danijos, Didžiosios Britanijos ir kitų šalių, kuriose studijuoja, rašoma pranešime.

„Stažuotojai skatinami dalytis idėjomis, aktyviai reikšti savo nuomonę bei siūlyti naujovių diegimą. Projektu taip pat siekiama pritraukti jaunuolius, kurie prisidės prie „Lietuvos geležinkelių“ ir savo šalies ateities kūrimo“, – sako „Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius Mantas Bartuška.

Mantas Bartuška

Jo teigimu, ši programa griauna stereotipus apie šalies verslo kultūrą ir atskleidžia Lietuvos potencialą paveikiausiu būdu: prisidedant prie jo kūrimo. Be to, ji leidžia paskatinti įvairių sričių būsimus specialistus po studijų grįžti namo į Lietuvą.

„Nesusipažinusiems iš arčiau galbūt atrodo, kad mums reikalingi tik technologinės pakraipos specialistai. Tačiau šiuolaikiška geležinkelio pervežimų bendrovė yra tokia sudėtinga, kad greta transporto technologijų ir inžinerijos srities stažuotojų taip pat kasmet ieškome talentų į strategijos ir plėtros, teisės, finansų, IT, žmogiškųjų išteklių, rinkodaros bei komunikacijos departamentus“, – teigia M. Bartuška.

Pamatė pokyčius iš arti

Kaip rašoma pranešime, stažuotę pasirinkę studentai teigia susidomėję pasiūlymu norėdami iš arčiau pamatyti didelės organizacijos transformacijos vidinius procesus, taip pat mokytis iš patyrusių profesionalų.

Apskaitos vadybą Esekso Universitete, Didžiojoje Britanijoje, studijuojantis Ignas Mačiunskas stažavosi Planavimo ir valdymo apskaitos centro komandoje. Jis yra gyvenęs keturiose pasaulio šalyse, kuriose susipažino su skirtingomis kultūromis bei kalbomis. Savo vaikystę praleidęs Lietuvoje, vėliau persikraustė į Belgiją ir po to kelerius metus su šeima gyveno Bangladeše.

„Ši stažuotė man išsiskyrė iš kitų siūlomų praktikų dėl skiriamų investicijų bei pačios bendrovės dėmesio šiam projektui. Tas dėmesys buvo juntamas ir stažuotės metu, labiau patyrę darbuotojai buvo linkę įtraukti naujokus. Tai padėjo greičiau įsitraukti į veiklą ir geriau suprasti įvairiausias įmonės funkcijas. Matau, kad bendrovė juda inovacijų linkme ir siekdama tapti patrauklia darboviete investuoja į savo darbuotojų gerovę“, – sako I. Mačiunskas.

Studentai buvo plačiai supažindinti su bendrovės veikla, dalyvavo ekskursijose Eismo valdymo departamente, Panerių stotyje, Terminalų valdymo centre, Vaidotų stotyje, rašoma pranešime.

Stažuotę atlikę jaunuoliai

Projektas – dalis strategijos

Anot M. Bartuškos, šis projektas yra integrali ilgalaikės įmonės strategijos iki 2030 metų dalis.

„Vienas iš įmonės ilgalaikių tikslų yra geriausios komandos subūrimas. Norime parodyti jauniems ir talentingiems žmonėms, kad savo sugebėjimus bei kompetencijas sėkmingai išnaudoti galima ir Lietuvoje, dirbant kartu su kitais talentais“, – sako M. Bartuška.

Šiuos žodžius savo pavyzdžiu patvirtina „Augančių lyderių“ projekto idėjos autorius, Strategijos ir veiklos efektyvumo departamento direktorius Rokas Janutėnas.

„Atsinaujinusi bendrovė suteikė man progą prisidėti prie jos transformacijos, pritaikant užsienyje įgytą patirtį. Lietuva šiandien keičiasi ir auga taip sparčiai, kad jos sėkmei itin reikalingas kiekvienas talentingas specialistas, jo tarptautinės žinios bei patirtis. Čia tikrai galima pajusti, kad tavo pastangos ir išmanymas yra reikšmingi, kad kartu su komanda gali prisijungti prie strateginės svarbos, itin didelių pokyčių. Todėl tikrai nesigailiu savo sprendimo grįžti į Lietuvą“, – teigia R. Janutėnas