Kaip pirmadienį pranešė savaitraštis „Veidas“, labiausiai dėl studentų sumažėjimo pastaraisiais metais nukentėjo Šiaulių, Lietuvos edukologijos ir Klaipėdos universitetai. Nuo 2008 m. ŠU neteko 5991 studento – daugiau nei pusės.

„Sunkiausi laikai, manau, atėjo Šiaulių universitetui. Ir, ko gero, jau netrukus kils klausimas, ar Šiauliams apskritai lemta turėti universitetą“, – „Veidui“ teigė Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti vadovas Pranas Žiliukas.

Laikinai ŠU vadovaujantis profesorius D. Jurgaitis tikisi, kad užsidaryti neteks. „Mes vis tik dar manome, kad šios lemties turėtume išvengti“, – DELFI sakė D. Jurgaitis.

Jis aiškina, kad ŠU buvo vienas iš universitetų, kuris nuo įkūrimo 1997 m. labiausiai – dvigubai – išaugino studentų skaičių Todėl esą natūralu, kad dabar ir kritimas didžiausias. „Žinoma, nieko gero, kad tokia situacija, bet tai nėra taip dramatiška, kaip iš karto atrodo. Pirmiausia kažkodėl visi labai akcentuoja pedagoginį profilį, nors pedagoginių specialybių pas mus nėra labai daug, jų universitete mažuma, mokytojų rengiame pakankamai mažai“, – aiškino D. Jurgaitis.

Pasak laikinojo rektoriaus, ŠU ateitį mato ir jai rengiasi. Jis netiki, kad universitetą išgelbėtų iš užsienio atsivežami studentai. D. Jurgaitis aiškina, kad ŠU bendradarbiauja su regiono verslu, viešojo sektoriaus įmonėmis ir siekia pritraukti profesinių mokyklų bei kolegijų absolventus.

„Tuos, kurie padirbėję įgyja patirtį, nori toliau studijuoti. Kitas svarbus faktas, kurį intensyviai darome – bendraujame, sudarome sutartis su verslu, ruošime tuos specialistus, kurių tikrai verslui reikia. Tai sudaro galimybę regiono žmogui po studijų universitete gauti darbą netgi regione. Mes labai orientuojamės į tai, kad universitetas būtų naudingas regionui, ypatingai galvojant apie podiplomines studijas – kad žmogus, baigęs vieną ar kitą studijų programą ir turintis problemų įsidarbinti, galėtų ateitį į mūsų kvalifikacijos institutą ir ten pagal regiono poreikį persikvalifikuotų iš vienos specialybės į kitą“, – universiteto viziją pristatė pašnekovas.

Laikinasis rektorius sako, kad ŠU įkūrė technologinių bandymų centrą, netrukus atsidarys centrai, užsiimsiantys regiono atliekų tvarkymu – numatoma ruošti šios krypties specialistus. D. Jurgaitis taip pat mini universitete vykdomus mokslinius tyrimus, kurie, jo tvirtinimu, siekia socialinės gerovės regionui.