Vyriausybė posėdyje trečiadienį numato pagal Seimo birželį priimą Mokslo ir studijų įstatymą atitinkamai pakoreguoti poįstatyminius teisės aktus.

Anot Vyriausybės kanceliarijos rengtos pažymos, pagal įstatymą nebelieka teisinio pagrindo numatyti ir skirti valstybės biudžeto lėšų studijų kainai apmokėti nevalstybinėse aukštosiose mokyklose ir užsienio aukštųjų mokyklų filialuose, įsteigtuose Lietuvoje.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė teigia, kad nuo kitų mokslo metų valstybė finansuoti studijuojančiųjų nevalstybinėse aukštosiose mokyklose studijas galės tik tais atvejais, jeigu specialistų poreikio neįmanoma patenkinti rengiant specialistus valstybinėse aukštosiose mokyklose.

„Dabar studijuojantys studentai gali jaustis ramūs: anksčiau įstojusiems į tokias programas valstybė ir toliau teiks paramą studijoms iki studijų programos baigimo“, – sako J.Petrauskienė. Jos komentarą BNS perdavė ministerijos Komunikacijos skyrius.

Ministrė pabrėžia, kad kaip ir iki šiol, visi studentai galės pretenduoti gauti valstybės skiriamą studijų stipendiją.

Šiuo metu valstybės finansuojamų vietų yra dviejuose nevalstybiniuose universitetuose ir trijose nevalstybinėse kolegijose, iš viso penkiose studijų programose. Jose studijuoja 169 asmenys. Valstybė mokės už jų studijas iki baigimo.