„Tiesiog jau nebeištvėriau ir nusprendžiau, kad pribrendo laikas papasakoti apie realią situaciją, vykstančią LSMU. Verta papasakoti apie dėstytojų apgailėtiną kompetenciją ir studentams tenkantį nepagrįstą krūvį, kurio atlaikymas turi minusinę praktinę vertę, t.y. ne tik tas krūvis bevertis, bet ir apskritai niekuo nepadeda siekiant karjeros veterinarijos srityje. Šiuo metu studijuoju trečiame kurse Veterinarinę mediciną ir jau įgijau pakankamai patirties papasakoti, kas iš tiesų vyksta toje „mokslo irštvoje“, – teigė su DELFI susisiekęs studentas.

Pažėrė kritikos dėstytojams: net nesugebėtų pakaustyti arklio

„Visų pirma, pradėkime nuo dėstytojų. Tai žmonės, pasipūtę iki bet kokių aukštumų, įsivaizduoja esą geriausi specialistai, nors iš tiesų jų žinios apgailėtinos (dauguma jų net nesugebėtų taisyklingai pakaustyti arkliui kanopos). Tad kyla paprastas klausimas – kodėl šie sovietiniai reliktai, o ne tie, kurie turi praktinės patirties, teorines žinias suvokia per praktinę prizmę, dėsto LSMU?“, – pykčio neslepia jaunuolis.

Jo teigimu, paaiškinimas – paprastas: „Tais pačiais sovietiniais laikais šie asmenys gavo savo laipsnius, šiltas vietas ir iš studentų nuo to momento ėmė tyčiotis, ką daro iki pat dabar, kartu surinkdami pinigus iš studentų tiesiogiai per mokėjimą už studijas ar per valstybės krepšelius“.

Pamačius vadovėlius darosi koktu

„Net koktu pasidaro, kai pamačius vadovėlį, iš kurio tenka mokytis, aiškiai matyti, jog šis popiergalis išleistas dar sovietiniais laikais. Dar juokingiau tai, kad dėstytojai pusę to vadovėlių sąvokų laiko klaidingomis. Tai sako per paskaitas“, – tikino vaikinas.

Be to, piktinosi jis, pavartojus tą paaiškinimą, balai per koliokviumus yra atimami.

„Tiesiog keista atrodo, jog LSMU, save drįstantis vadinti aukšto lygio mokslo įstaiga, nesugeba net nupirkti ar išleisti atnaujintų vadovėlių, kad studentai galėtų kokybiškai iš jų mokytis“, – atkreipė dėmesį jis.

Trūksta mokomųjų medžiagų

Idiotiška jis vadina ir situaciją, kuri dažnai nutinka bibliotekose.

„Ateini į biblioteką pirmą dieną, pasakius privalomosios literatūros sąrašą per kažkokį dėstytojo dalyką, ir jau randi krūvą studentų eilėje, kuriems iš eilės sakoma, kad vadovėlių jau nebeliko. Bet jeigu į studijų programą įstoja apie 200 studentų, ir jiems visiems reikia mokytis iš to paties vadovėlio, tai bibliotekoje turėtų būti bent jau 200 tų vadovėlių, kad visiems jų užtektų“, – svarstė jis.

Vaikinas pripažino, kad jam keista, kad už mokslą reikia mokėti, o pinigai panaudojami nežinia kam – mokomųjų medžiagų tai trūksta.

„Galbūt tai yra tam tikra korupcijos forma, nes vadovėliams nupirkti bibliotekai turėtų pakakti vos 2-3 studentų mokesčio už studijas arba valstybės krepšelio, teikiamo tiems 2-3 studentams“, – skaičiavo jis.

Dėstytojų kvalifikacija neabejoja

Savo ruožtu LSMU atstovai patikino, kad komentarai apie dėstytojus – neprofesionalūs ir įžeidžiantys.

„Visi LSMU Veterinarijos akademijoje dirbantys dėstytojai yra atestuojami kas penkerius metus, pasižymi aukšta profesine ir moraline kompetencija. Didelė dalis jų yra jaunesni nei 40 metų amžiaus ir ne vienas studijavo ar įgijo mokslo laipsnį užsienio universitetuose“, – teigiama universiteto atsiųstame atsakyme.

Jame taip pat rašoma, kad, pagal Europos aukštųjų mokyklų reikalavimus veterinarinei medicinai, klinikinės studijų programos dalies dėstytojai greta pedagoginio darbo privalo dirbti ir praktinį veterinarijos gydytojo darbą.

„Visi LSMU Veterinarijos specialistai šiuo metu dirba universiteto ir kitose gyvūnų klinikose, stažuojasi kitų Europos šalių institucijose, todėl neabejojama dėl LSMU dėstytojų kompetencijos ir kvalifikacinių sugebėjimų, juolab kad tai patvirtina ir studijas akredituojančių nepriklausomų ekspertų išvados“, – tikinama.

Reikiamas knygas pataria nuskaityti arba kopijuoti

Universiteto atstovai taip pat atremia argumentus dėl ugdymo priemonių. Teigiama, kad LSMU yra viena iš daugiausiai lėšų studentų mokymosi vadovėliams, mokomosios ir mokslinės literatūros įsigijimui skirianti aukštoji mokykla Lietuvoje.

„Didelę dalį pagrindinės literatūros sudaro knygos anglų kalba. Taip yra siekiama, jog LSMU studentai įgytų patirties skaitant profesinę literatūrą anglų kalba ir ateityje nesusidurtų su kalbos barjero problemomis stažuodamiesi užsienyje ar dalyvaudami studentų mainų programose.

Studentai, kuriems sunku mokytis, skaityti literatūrą anglų kalba, visada turi galimybę naudotis skaitykloje esančiais lietuviškais vadovėliais, reikiamas atskiras temas iš vadovėlių nusikopijuoti kopijavimo aparatu, arba nemokamai nusiskenuoti į atmintuką ir naudotis savo kompiuteryje.

Nepaisant Universiteto pastangų būsimuosius specialistus įpratinti siekti naujausių žinių naudojant mokslinės literatūros šaltinius užsienio kalba, LSMU deda pastangas atnaujinti mokomąją literatūrą ir lietuvių kalba“, – rašė universiteto atstovai.

Pripažino, kad studijos – sunkios, tačiau mažinti krūvio tikrai nesiruošia

Nors jie pripažino, kad veterinarinės medicinos studijos yra sunkios ir jas pasirinkusiems studentams išties tenka didelis mokymosi krūvis, tačiau jį vadina pagrįstu.

„LSMU studentams, norintiems pasiekti gerų studijų rezultatų, tenka mokytis daug ir sunkiai, tačiau būtent dėl šios priežasties LSMU Veterinarijos akademija yra vienintelė Lietuvoje aukštojo mokslo institucija, paruošianti kvalifikuotus, su šiuolaikinėmis veterinarijos mokslo tendencijomis susipažinusius specialistus, gebančius įsidarbinti geriausiose įmonėse tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje“, – rašoma atsakyme.

Jame taip pat teigiama, kad veterinarinės medicinos studijų programą renkasi itin aukštais balais mokyklą baigę moksleiviai, tačiau ne paslaptis, kad tarp 800 studentų atsiranda tokių, kurie galbūt nepakankamai įvertino savo galimybes ir kuriems studijos šiame fakultete yra pernelyg sunkios.

„Tačiau dėl tokių studentų, kuriems sunkiai sekasi pasivyti studijų draugus, universitetas negali mažinti studijų kokybės kartelės, nes mūsų absolventai ateityje privalės susidurti su akivaizdžia žmogaus ar gyvūno gyvybės rizika. Tai sritis, kurioje privalomos geriausios žinios, aukščiausi profesiniai sugebėjimai ir visiškas pasišventimas savo specialybei. Galiausiai, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas akcentuoja, kad studentai, pasirinkdami savo gyvenimo specialybę labai rimtai įvertintų savo tikslus ir siekius, suprastų, kad gydymo menas reikalauja ryžto, pasišventimo ir nelengvų studijų.

Tvirtai pasiryžusiems universitetas ir visa akademinė bendruomenė visada sieks būti mokytoju, patarėju ir partneriu. Tuo pačiu Universitetas kviečia ir visus studijuojančius būti aktyviais partneriais, kurie padeda siekti tobulėjimo. Todėl pastebėjus tai, ką būtų galima tobulinti, kviečiame savo mintimis, pastabomis ir siūlymais, pirmiausia, pasidalinti su studijų programos komitetu, kuriame, beje, dalyvauja ir studentų atstovai. Pastabų ir siūlymų visuomet laukia fakultetų dekanai, Studijų kokybės stebėsenos ir užtikrinimo komisija, taip pat universiteto administracija. Universitetas visuomet pasiruošęs išklausyti ir skatina tobulėti kartu“, – patarė universiteto atstovai.