Kalbinti Klaipėdos universiteto Karklų ir Malūninkų bendrabučiuose gyvenantys jaunuoliai patikino – gyvenimas bendrabutyje ne toks blogas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Kambariuose užtikti studentai puolė atsiprašinėti dėl netvarkos, kloti lovas ir slėpti po savaitgalio užsilikusius tuščius alkoholio butelius. Tačiau patvirtino, kad pagyventi bendrabutyje tikrai verta ir įdomu.

Nustebino tvarka

Užėjus į Karklų gatvėje esantį bendrabutį maloniai nustebino jame vyraujanti tvarka. Į šį bendrabutį pirmieji Klaipėdos universiteto studentai įsikėlė prieš metus. Bendrabutis priklauso Lietuvos aukštajai jūreivystės mokyklai, tad kol kas jis tik nuomojamas. Matyti, kad erdvės įrengtos gana sumaniai. Pirmame aukšte prie budinčio įeinančius ir išeinančius fiksuoja kamera, kiekviename aukšte yra poilsio zonos, kuriose stovi ne tik foteliai, bet ir stalo futbolo bei teniso stalai, įrengtos virtuvės. Kiekviename kambaryje yra atskiri dušai ir tualetai.

Jeigu kambaryje gyvena keturi studentai jie moka po 130 litų, gyvenantys trise – po 160, dviese – po 190 litų. Į šias sumas įskaičiuoti ir mokesčiai.

Šešiagubai pigiau negu bute

Kalbintas antrakursis Modestas iš Kauno, šiuo metu Tęstinių studijų institute studijuojantis andragogiką ir Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakultete – socialinį darbą, pasakojo, kad gyvendamas bendrabutyje gali ne tik pasilinksminti, bet ir lengviau išspręsti su studijomis susijusius klausimus. Vaikinas patikino, kad studijos dabar jam – visas gyvenimas.

„Iš pradžių buvau prisiklausęs iš vyresnių draugų, kad oi čia bendrabutis: tarakonai, grindų nėra, lovos sulūžusios, koldūnai ir makaronai... Bet šiaip tai nežinau. Aš atėjau, dvi savaites pagyvenau, tačiau buvo labai netvarkinga ir persikrausčiau į butą. Bet supratau, kad taip veltui išmetami pinigai, tai grįžau į bendrabutį“, - patikino Modestas. Anot jo, didžiausių sunkumų keldavo du niekada nesitvarkantys kambario draugai.

Modestas prisiminė už buto nuomą mokėjęs 500 litų, dar bent šimto litų prireikdavo sumokėti už komunalinius mokesčius. Kadangi vaikino tėtis yra miręs, o mama – netekusi darbo, dalį mokesčio už bendrabutį jam kompensuoja. Tad gyventi studentų kaimynystėje jam bene šešiagubai pigiau.

„Čia labai tvarkingas bendrabutis. Minusų net nėra. Tiesa, gal kartais jei gyveni su vyresnio kurso studentais, tai jie naktimis rašo darbus. Tada dega šviesa, bet asmeniškai man tai nelabai trukdo. Susirenkame visi su skirtingais charakteriais, nebe vaikai, tad suprantame, kad turime vienas prie kito taikytis“, - patikino vaikinas.

Ilgai gyventi bendrabutyje neplanuoja

Tuo tarpu antrakursis psichologijos studentas Arnoldas iš karto pripažino, kad gyventi bendrabutyje smagiau dėl aplinkui esančios kompanijos. Vaikinas išdavė, vakar su kaimynais nemažai išgėrė, tad kol kas jam net kalbėti yra sunku.

„Gyventi galima. Sutinku daug įdomių žmonių, linksma būti su visais. Nėra, kad čia kažkas labai patiktų, bet bendrabutyje būti pigiau. Reikia susirasti kažkokį darbą, o tada gal pradėsiu galvoti ir apie butą“, - pasakojo vaikinas ir patikino, kad artimiausiu metu pradės ieškoti bet kokio fizinio darbo. Tada persikels į butą.

Arnoldas skundėsi, kad gyventi keturiese kartais yra pernelyg sunku. Kambaryje atsiranda daugybė daiktų, dažnai negalima ramiai pažiūrėti filmo arba kiek garsiau pasiklausyti muzikos.

„Aišku, galima susiderinti, bet norisi savo kampelio, kur galėtum pats pabūti, o ne kai visi keturi tame pačiame kambaryje“, - apie gyvenimo bendrabutyje minusus pasakojo vaikinas.

Jam antrino ir chemijos inžineriją studijuojantis Lukas. Pasak vaikino, dėl kambarių skųstis tikrai negalima, tačiau išsireikalauti ramybės – sunku.

„Keturiese gyventi tikrai per daug, nors su jais jau antrus metus gyvenu. Nemeluosiu, būna ir susipykstame“, - atviravo vaikinas.

Anot jo, apie butą pradėti galvoti verta ketvirtame kurse. Tada prasidės baigiamojo darbo rašymas, o susikaupti bendrabutyje kartais tikrai labai sunku.

Aplinką sukūrė pačios

Itin dailiame kambaryje dviese su drauge gyvenanti kineziterapiją studijuojanti Inga iš Telšių pasakojo, kad kitų dviejų kambario draugių nelabai laukia. Kol kas merginos džiaugiasi dideliu kambariu, kurį pačios neseniai atnaujino.

„Čia nieko nebuvo, tik šiukšlės. Vis tiek planuojame pasilikti kokius keturis metus, tai nusprendėme susikurti jaukumą. Kadangi išlaidas dalijomės dviese, tai išėjo ne tiek jau ir daug. Nebuvo čia nieko, tik plikos sienos. Klijavome fototapetus, pasikabinome užuolaidas, patiesėme kilimą, pasikabinome veidrodį, pasidarėme drabužinę“, - kaip atnaujino bendrabučio kambarį pasakojo Inga.

„Vienus metus praleidau Anglijoje, tad ir teįstojau tik į Klaipėdą. Bet nesigailiu. Bendrabutyje smagu – su drauge gyvenu, netoliese irgi draugai. Daug ką lemia ir finansinės priežastys. Be to, jei nori pasilinksminti, čia tam puiki vieta. Kas dieną kažkieno gimtadienis“, - juokėsi studentė.

Džiaugėsi draugiškomis kambario draugėmis

Pirmakursė režisūros studentė Viktorija iš Marijampolės patikino tokio bendrabučio nesitikėjusi rasti.

„Aš tik žinojau, kad čia bus daug žmonių. Iš pradžių bijojau, kad nesutarsiu su kambario draugėmis. Bet kai pamačiau, jos man labai patiko. Kadangi jos irgi iš Menų fakulteto, yra trečiakursės, tai padeda susigaudyti universitete, kartu einame į paskaitas, supažindino su kitais aktoriais, nes čia daugiau pažįstamų turi... Ir šiaip tikrai smagiai gyvename“, - džiaugėsi mergina.

Jai ramybės bendrabutyje netrūksta. Viktorija patikino, kad bene didžiausias bendrabučio pliusas – niekada nesijausi vienišu. Paklausta, kaip vertina gyvenimą keturiese, Viktorija patikino, kad tai „pats tas“.

„Apie butą dabar tikrai negalvoju. Tikėjausi išgyventi bendrabutyje bent mėnesį, bet kai pamačiau savo kambario drauges, susipažinau su aplinkiniais, tai visos mintys išsikelti dingo“, - šyptelėjo mergina.

Malūninkų bendrabutyje nuotaikos liūdnesnės

Apsilankymas antrajame Klaipėdos universiteto bendrabutyje, esančiame Malūnininkų gatvėje, nepradžiugino. Matėsi akivaizdus skirtumas po Karklų gatvės bendrabučio – nuo koridorių sienų byrėjo tinkas, per langus švilpė vėjai, grindys daugelyje vietų buvo įlūžusios, durys senos, bendro naudojimo patalpos nešvarios ir reikalaujančios remonto. Prasta bendrabučio būkle skundėsi ir jame gyvenantys studentai.

Studentai šiame bendrabutyje gyvena blokais. Atidarius koridoriuje esančias duris, pasirodo dar trys durys. Už vienų – dvivietis kambarys, už antrų – trivietis kambarys, už trečių – tualetas. Prieškambaryje įrengtos kriauklės. Gyvenimas trise triviečiame kambaryje, anot studentų, kainuoja 110 litų, dviese – 140 litų.

Viską atperka draugija

Pirmakursė biomedicinos inžinerijos mokslus kremtanti Enrika pasakojo, kad nors bendrabučio būklė ne pati geriausia, viską atperka draugija.

„Dėl nieko nesigailiu, labai draugiškos merginos, susidraugavome su kambario draugėmis, linksmai būname. Bendrabutį pasirinkau, nes norėjau išbandyti studentišką gyvenimą“, - pripažino mergina.

Ji patikino jokių baisių gyvūnėlių dar nemačiusi, bet tvarkingesnio bendrabučio tikrai norinti.

Erzina galiojančios taisyklės

Antrakursė kineziterapijos studentė Eglė pasakojo tame pačiame kambaryje gyvenanti jau antrus metus. Bendrabutį ji pasirinko pasitarusi su tėvais – šis variantas buvo pigesnis.

„Bet po to man labai patiko, į butą net nenorėčiau eiti. Iš tiesų, visiems patarčiau pagyventi bendrabutyje. Į butą visą laiką dar spėsi, o bendrabutyje gyvenimas visiškai kitoks. Visada gali rasti pagalbą, kažką galima pasiskolinti, draugiška kaimynystė“, - patikino mergina.

Tačiau bene dažniausias ją erzinantis bendrabučio minusas – netvarka bendro naudojimo patalpose. Taip pat merginai nepatinka ir bendrabutyje galiojančios taisyklės. Jai ir kitiems studentams reikia laikytis ramybės valandų, pavyzdžiui, išėjus iš bendrabučio po 23 valandos lengvai grįžti gali ir nepavykti. Budinti turi teisę studentų neįleisti iki 6 valandos ryto.