Streikuojančiųjų derybos su Zarasų rajono savivaldybe tebevyksta be jokių rezultatų.

Pasak LŠDPS Zarasų rajono susivienijimo pirmininko Andriaus Navicko, derantis aiškėja savivaldybės pozicija - kuo greičiau nutraukti streiką ir neleisti įvykti mitingui, tai svarbiausia problema, kurią jie turi išspręsti. "Savivaldybei dar gegužės mėnesį pateikti reikalavimai neatrodo svarbūs, o atrodo veikiau įžūlūs: kaip drįso bendruomenė prabilti garsiai apie savo ir vaikų bėdas, kodėl nenutilo po mero paaiškinimų, kad pinigų nėra?" - sakė A. Navickas.

Jo teigimu, pirmadienį streikas persikelia jau į trečią savaitę. "Ugdymo procesas sutrikęs. Kenčia vaikai, jų tėvai. Švietimo ir mokslo ministerija tyliai ir abejingai stebi taip ilgai ir nevaisingai vykstančias derybas. Vaikai kuo greičiau turi sėsti į mokyklos suolus. Mes ir jūs turim būti vaikų pusėj. Tik taip atsversim verslo gobšumą ir nors minimaliai užtikrinsim žmogaus poreikius mokytis, dirbti, gyventi", - kvietime į mitingą "Periculum in mora" ("delsti pavojinga") rašo A. Navickas.

Mokyklų darbuotojų teigimu, Zarasų rajono savivaldybė nereagavo ne tik į bendruomenės pageidavimus, bet ir į Darbo kodekse reglamentuotas kolektyvinio darbo ginčo procedūras.

Gegužės 14 dieną Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Zarasų rajono susivienijimas merui Arnoldui Abramavičiui įteikė septynis reikalavimus, dėl kurių buvo galima tartis ir ieškoti abiem šalims priimtinų sprendimų.

Reikalaujama garantuoti mokyklų aplinkos darbuotojams bent minimalią mėnesio algą; grąžinti mokykloms nesėkmingai privatizuotą mokinių pavėžėjimo paslaugą; derinti su mokyklų bendruomenėmis mokinių maitinimo paslaugų teikimo pakeitimus; užtikrinti finansavimą Meno mokyklai ir Sporto centrui, kurie pastaruosius du metų mėnesius neturi pinigų mokytojų atlyginimams mokėti, nors dirba už pagal minimalų koeficientą skaičiuojamus atlyginimus; patobulinti ir patvirtinti du kartus Zarasų rajono savivaldybės taryboje svarstytą teritorinę kolektyvinę sutartį; perskirstyti leidžiamas mokinio krepšelio lėšas panaudoti skaidriai ir efektyviai derinant tiek su mokyklų vadovais, tiek su profesinėmis sąjungomis.

Profsąjungos ir savivaldybės susitarimo projekte, be kita ko, siūloma, kad perskirstant rajono biudžetą Zarasų meno mokyklai būtų skirta 65 tūkst. litų, Zarasų sporto centrui - 85 tūkst. litų. "Zarasų rajono savivaldybė neprieštaraus, kad mokyklų direktoriai išmokėtų streikuojantiems 50 proc. darbo užmokesčio. Profsąjungos kompensuos 50 proc. patirtų darbo užmokesčio nuostolių", - rašoma susitarimo projekte. Jeigu savivaldybė būtų pasirašiusi susitarimą dėl šių klausimų, taip pat maitinimo, mokinių pavėžėjimo, darbo užmokesčio, kolektyvinės sutarties, streikas būtų nutrauktas, o mitingas atšauktas.

LŠDPS Zarasų rajono susivienijimo atsiųstas mitingo vaizdo įrašas: