Pasak P. Žiliuko, kasmet daugėja norinčių stoti į mediciną, odontologiją. Humanitariniuose moksluose auga anglų filologijos, skandinavistikos, Rytų Azijos, istorijos studijų populiarumas.

Tuo metu į technologinius mokslus pretenduoja gerokai mažiau stojančiųjų. Tai P. Žiliuko nestebina, nes palyginti nedaug studentų rinkosi stojant į technologinius mokslus reikalingus fizikos, chemijos, informacinių technologijų egzaminus.

Technologiniuose moksluose tarp stojančiųjų populiariausios energetikos, statybos, mechanikos, transporto specialybės.

Per 1300 abiturientų ir ankstesnių laidų absolventų jau pareiškė norą tapti menininkais. P. Žiliukas stebisi, kad šįmet jau per 1100 stojančiųjų pretenduoja į pedagogikos studijas. Jie turi paskubėti registruotis į stojamuosius egzaminus ir motyvacijos vertinimą.

Stoja ir sugrįžę iš užsienio

Nepraėjus nė savaitei nuo registracijos pradžios, LAMA BPO tinklalapyje užsiregistravo beveik 12 tūkst. stojančiųjų. Tokį startą, pasak P. Žiliuko, galima laikyti visų ankstesnių metų rekordu.

„Tarp jų daug asmenų, kurie baigę studijas anksčiau. Jų užsiregistravo apie 5000. Yra grįžusių iš užsienio, jie galvoja pradėti studijas Lietuvoje. Ar jie buvo nevykusiai pasirinkę universitetą, ar dėl materialinių priežasčių. Tačiau didesnė dalis tų, kurie pernai nestojo iš viso, buvo neapsisprendę, nutarė padirbėti ir panašiai, o dabar nori galvoti apie rimtesnę karjerą“, – kalbėjo LAMA BPO prezidentas.

P. Žiliuko teigimu, dalis į aukštąsias bando patekti įgiję profesinį išsilavinimą, per 1000 perlaikė praėjusiais metais laikytus egzaminus ir tikisi įstoti šįmet.

Visgi rekordinio stojančiųjų skaičiaus šįmet P. Žiliukas neprognozuoja, nes mokyklas baigia keliais tūkstančiais mažiau abiturientų.

DELFI primena, kad norintieji studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose prašymus gali pateikti iki liepos 23 d. 17 val.

Bendrajame priėmime šiemet dalyvauja 45 valstybinės ir privačios aukštosios mokyklos: 21 universitetas ir 24 kolegijos. Priėmimas vienu metu vyksta ir į universitetus, ir į kolegijas. Prašyme galima nurodyti iki 12 pageidavimų į visas aukštųjų mokyklų studijų programas.