Klaipėdos universiteto Jūreivystės institute laivavedybos studentai sunerimę: keliasdešimt studentų nežino, ar kelerių metų mokslai nenueis perniek.

„Viena kompanija buvo atkeliavusi ir pasakė, kad mūsų praktikai nepriims vien dėl to, kad mūsų specialybė neakredituota. Net nežinau, kaip dėl praktikos, klausėme savo katedros vedėjo, tai tikslaus atsakymo nesulaukėm“, – sakė laivavedybos trečiakursis Martynas Strakšas.

Niūrią ateitį studentams piešia ir Saugios laivybos administracija.

„Studentai, išsilaikę aukštojo mokslo diplomą, gavę kompetencijos pažymėjimą, jie ateina į Saugios laivybos administraciją, pristato plaukiojimo cenzą ir gauna budinčio kapitono padėjėjo diplomą. Šiuo atveju jeigu jie negaus aukštojo mokslo diplomo, automatiškai negaus ir profesinio dokumento“, – sakė Saugios laivybos administracijos atstovas Tomas Žemaitis.

Dukart įspėjusi Jūreivystės institutą, kad šis nėra akreditavęs laivavedybos programos, Saugios laivybos administracija nutarė ją stabdyti. Katedros vedėjas situacijos nedramatizuoja.

„Iš ministerijos nebuvo inicijuota, kad studentus perkelt į kitas grupes. Jeigu tokios iniciatyvos nebuvo, tai yra leidžiama baigt studijas, nes kitaip būtų nonsensas“, – kalbėjo Laivavedybos katedros vedėjas Algimantas Skurdenis.

Tačiau Studijų kokybės vertinimo centras tvirtina, kad laivavedybos programa kaip neatitikusi reikalavimų yra neakredituota nuo 2009-ųjų, o trūkumų institutas taip ir nepašalino.

„Klaipėdos universitetas į šitą studijų programą teisės priimti studentų kaip ir neturėjo, nes programa neakredituota, studijos pagal neakredituotą studijų programą negali vykti“, – sakė Studijų kokybės vertinimo centro atstovas Almantas Šerpetauskas.

Trijuose kursuose laivavedybos mokosi 64 studentai.

„Aukštojo mokslo diplomo šiai dienai jie išduoti negali. Jie galbūt gali išduoti kažkokį pažymėjimą, rodantį neformalias studijas ar kažką panašaus“, – sakė A. Šerpetauskas.

Tvarkyti dokumentų Jūreivystės institutas puolė tik šią savaitę, tačiau patvirtinti studijų programą prašo tik nuo ateinančių mokslo metų, tad, panašu, šie studentai ir liks be diplomų.