Naujovė sudomino

Kaip pastebi Klaipėdos universiteto Studentų priėmimo skyriaus vedėja Beata Kajutytė, šiais metais tarp stojančiųjų išlieka labai panašios tendencijos, kaip ir pernai, – neslūgsta socialinių mokslų populiarumas.

Tačiau šiuo metu pastebimas ir didėjantis susidomėjimas technologijų srities studijomis. Klaipėdos universitete iš šios srities populiariausia specialybė yra statybos inžinerija.

Pasak B.Kajutytės, palyginti su ankstesniais metais, jaučiami pokyčiai biomedicinos srityje. Pernai pasiūlyta nauja kineziterapijos specialybė ir šiemet sulaukia didžiulio stojančiųjų susidomėjimo.

Tarp biomedicinos specialybių ji yra populiariausia. Kaip pirmąją studijų programą kineziterapiją nurodė daugiau nei 60 pretendentų.

Religinę pedagogiką ignoruoja

Vedėjos pastebėjimu, meno specialybių pasirinkimas niekada neprilygs socialiniams mokslams, nes reikia laikyti specialius egzaminus. Šiemet didžiausio susidomėjimo sulaukė choreografija, nedaug atsilieka sportiniai šokiai.

Jeigu pernai į režisūros specialybės studijas kandidatavo itin daug norinčiųjų, šiemet tarp stojančiųjų konkursas tikriausiai bus menkesnis.

B.Kajutytė atkreipė dėmesį, kad švietimo ir ugdymo krypties specialybes dabar renkasi tie, kurie anksčiau nespėjo pateikti prašymų dėl motyvacijos vertinimo ir siekė pretenduoti į valstybės finansuojamas vietas. Pavėlavusieji dar gali pretenduoti į mokamas vietas.

Stojantiesiems į švietimo ir ugdymo studijų krypčių grupės programas už teigiamą motyvacijos įvertinimą prie konkursinio balo pridedami 1 arba 2 papildomi balai.

Populiariausia šios krypties specialybė – kūno kultūros ir sporto pedagogika. Nemažo susidomėjimo sulaukia vaikystės pedagogika, socialinė pedagogika.

Stojantieji pasyviai renkasi religinę pedagogiką ir psichologiją.

Dar koreguoja prašymus

„Dar yra laiko koreguoti savo pageidavimus, tad kasdien jie keičiasi. Pageidavimų skaičius tik didėja“, – tikino vedėja.

Nors abiturientai skatinami rinktis technologijų srities mokslus dėl specialistų paklausos, tačiau uostamiestyje jos nesulaukia didesnio susidomėjimo, išskyrus informatiką. Pastaroji populiariausia pagal pasirenkamumą tarp šios srities specialybių.

Klaipėdos universitetą pirmoje vietoje nurodė daugiau nei 1,2 tūkst. stojančiųjų.

Statistika ir faktai

LAMA BPO pateikė nuo birželio 19 iki liepos 4 dienos vykusios pagrindinės stojamųjų egzaminų sesijos rezultatus.

Šiemet pasirinkusiųjų laikyti meno studijų programoms reikalingus stojamuosius egzaminus buvo 3 734.

Iš jų 906 stojantieji į egzaminą neatvyko.

Stojamuosius egzaminus į architektūros krypties universitetinių studijų programas laikė 288 asmenys, dailės ir dizaino krypties – 500, fotografijos ir medijų krypties – 82, muzikos krypčių – 272, teatro ir kino, šokio krypčių – 253, meno pedagogikos – 229.

Motyvacijos vertinimui šiemet užsiregistravo 3 115 stojančiųjų, tačiau iš jų laikyti atvyko 1 812.