Susitikimuose bus deramasi dėl Lietuvos įsijungimo į ELI sąlygų. Nors Lietuvos lazerių bendrovės jau dalyvauja ELI veikloje ir padeda kurti du iš trijų Rytų Europoje ELI steigiamų itin pažangių tyrimų centrų, aprūpintų galingais lazeriais specifiniams tyrimams atlikti, oficialus įsijungimas į ELI Lietuvos mokslo ir verslo atstovams atvertų daugiau kelių naudotis pažangiausiomis lazerinių tyrimų galimybėmis ir patiems prisidėti prie jų kūrimo.

ELI infrastruktūra telkia visas šiuolaikines ultratrumpųjų impulsų lazerių technologijas, todėl dalyvavimas jos veikloje naudingas tiek lazerių verslo, tiek mokslo atstovams. Tai vienas iš būdų perimti naujausias lazerines technologijas, diegti savo sukurtus sprendimus, testuoti komponentus galingoms lazerinėms sistemoms.

Prie didelių ELI mokslinių tyrimų infrastruktūrų ateityje gali būti kuriamos mažesnės infrastruktūros, kurios komercintų sukurtas technologijas, diegtų paprastesnes sistemas plačiam vartojimui, pavyzdžiui, medicinoje ar medžiagų tyrimams. Lietuvos potencialas lazerių sektoriuje, apimantis tiek studijų ir mokslo bazę, tiek šioje srityje sėkmingai dirbančias įmones, sudaro prielaidas pasinaudoti galimybėmis ir steigti ELI padalinius Lietuvoje.

Lietuvos lazerių mokslinių tyrimų infrastruktūra ekspertų buvo įvertinta aukščiausiu balu.

Lazerių sektorius yra viena prioritetinių Lietuvos ūkio šakų, glaudžiai susiejanti tris pagrindines vertės kūrimo grandis - mokslą, gamybą ir pardavimus. Lietuvos mokslininkų pasiekimai lazerių srityje plačiai žinomi, o mūsų šalyje sukuriama produkcija vertinama daugelyje pasaulio šalių.

Lietuvos lazerių sektoriaus pardavimų apimtys paskutinius 20 metų išlaiko spartų augimą - po 10-20 proc. kasmet, o 2017 metais pardavimai išaugo 25 proc. ir siekė beveik 120 mln. eurų.