„Tai buvo dvejų metų diskusija, kurioje kalbėta apie mokytojo profesijos prestižą, kad mokytojai yra labai iniciatyvi ir veržli mūsų visuomenės dalis, kuri sakė: mums nebereguliuokite daugiau taip smulkmeniškai, duokite mums laisvės, - „Žinių radijui“ sakė S. Skvernelis.

Paklaustas, ar mano, kad pavyks pasiekti persilaužimą tokioje įtemptoje situacijoje ir nuraminti mokytojų aistras, premjeras atsakė manąs, kad turi pavykti.

„Su profesinėmis sąjungomis buvo sutarta, kad bus įvestas etatinis apmokėjimas. Tuo metu jau buvo padarytas ir modelis, kuris buvo derinamas daugiau nei pusantrų metų. Vakar (trečiadienį.- ELTA) Švietimo ir mokslo ministerijoje vykusiame susitikime buvo pateikti siūlymai dėl pradinio ugdymo tobulinimo - pradinių ugdymų mokytojams, nors ir turint pilnas kontaktines valandas, kas sudaro etatą ar netgi daugiau. Jie negauna etato, nes yra tam tikras netobulumas, susijęs su kitų dalykų mokytojais. Priimtas sprendimas, kad pradinio ugdymo mokytojai turėtų pilną etatą“.

„Etatinis apmokėjimas sureguliavo, kas už kokius darbus yra apmokama, suteikė pakankamai daug laisvės bendruomenėms, savivaldybėms, mokyklų direktoriams spręsti dėl procentų paskirstymo. Pačios profsąjungos nedalyvavo kuriant šitą modelį, neteikė konkrečių siūlymų, išskyrus koeficientus už pamoką ir viskas. Noriu pabrėžti, kad pernai, kol nebuvo etatinio apmokėjimo, 29 proc. mokytojų sumažėjo atlyginimai. Šiemet turėtume visai kitokius skaičius, jeigu nebūtų etatinio apmokėjimo. Dar daugiau, 2016-2017 m. tik 6-8 proc. mokytojų dirbo pilnu etatu, dabar tai beveik 25 proc.“, - pabrėžė ministras pirmininkas.

„Tie dalykai tikrai bus padaryti. Neturėtų būti skirtingai reglamentuojama to pačio dalyko mokytojų pasirengimas pamokoms - kiek valandų tai turi užtrukti. Numatyta, kad bus įvestos minimalios valandos už vadovavimą klasėms. Modelio patobulinimai parodė, kad kai kurioms mokykloms dar yra per anksti viską spręsti savarankiškai, tačiau didžioji dalis mokyklų, kurių yra daugiau kaip 2 tūkst., susitvarko ir tik apie 3,5 proc. šiuo metu streikuoja“, - teigė S. Skvernelis.