Praėjusį savaitgalį bandomajame žygyje dalyviams teko įveikti ne vien 47 kilometrų atstumą, keliaujant miškais ar pelkėmis bei brendant per upes. Bandomajame žygyje daug dėmesio skirta svarbiausiai projekto misijai – išsaugoti istoriją, prisiliesti prie jos patiems ir dalintis pilietiškumo žinia su aplinkiniais. Žygio dalyviai dalinosi savo istorinėmis žiniomis apie Didžiosios kovos apygardoje vykusį partizaninį judėjimą, tvarkė partizanų žūties vietas. Taip pat susitiko su buvusiais lietuvių tremtiniais Irena Saulute-Špakauskiene bei Vytautu Sidaru, kurie papasakojo ne vien savo gyvenimo istoriją, bet ir stengėsi įkvėpti bei motyvuoti bandomojo žygio dalyvius.

Po bandomojo žygio nemenkas iššūkis laukė ir projekto organizatorių, kuriems teko užduotis atrinkti galutinę komandą, Pasaulio lietuvių vienybės dieną, liepos 17-ąją, pajudėsiančią Irkutsko link. Šiemet ekspedicija planuoja tvarkyti lietuvių kapinaites Nižneudinsko bei Tulūno rajonuose, kur jų laukia daugiau nei 10 skirtingų kapinių. Dėl gaivališkos Sibiro gamtos dalį jų pasiekti bus pakankamai sunku ir teks nemažai keliauti pėsčiomis.

„Kasmet galutinės ekspedicijos komandos paskelbimas projektui yra savotiška šventė ir įrodymas, jog pilietiškų žmonių kasmet daugėja. Šiemet sulaukėme rekordinio skaičiaus atrankos anketų, o su augančiu susidomėjusiųjų projektu skaičiumi, auga ir mūsų atsakomybė. Į Sibirą privalo išvykti komanda, kuri galės dirbti efektyviausiai, todėl bandomojo žygio metu atkreipėme dėmesį ne vien į fizinį dalyvių pasirengimą, bet ir į jų norą dirbti vardan vieno tikslo. Dar svarbiau – dirbti ne individualiai, o su komanda, nes tik taip pavyks atlikti pilietiškumo misiją“, – apie galutinį atrankos etapą pasakojo „Misija Sibiras“ vadovas Ignas Rusilas.

Projekto organizatoriai sveikina galutinę „Misija Sibiras‘17“ komandą:

Agnė Pašvenskaitė
Arnoldas Fokas
Aurimas Rapalis
Birutė Noreikaitė
Dovydas Žiogas
Emilė Jasulevičiūtė
Inesa Ulichina
Kristina Pocytė
Laimis Kasperavičius
Liudas Šiukšteris
Martynas Norkūnas
Nerijus Pranckevičius
Raminta Kėželytė
Saulius Baliūnas
Simona Budreckaitė
Tomas Oičenka

Prisidėti prie būsimos „Misija Sibiras‘17“ ekspedicijos dar gali kiekvienas norintis! Tapti palaikymu ekspedicijai ir paremti dalyvius, kurių Sibire laukia nemenki iššūkiai, galima aukojimo platformoje aukok.lt. Ši parama yra geriausias įrodymas, kad nors į Sibirą išvyksta tik 16 žmonių, tačiau širdimis su komanda keliauja visa Lietuva.