Ūkio ministras ateityje žada panašią programą rengti ir studijavusiems Lietuvoje, praneša LRT Televizijos naujienų tarnyba.

Paulius Čikagoje gyvena devynerius metus, čia baigė universitete ekonomiką ir politologiją. Tačiau šiandien vaikinas jau dirba įmonėje „Investuok Lietuvoje“. Jis – vienas iš laimėjusių stažuotę „Kurk Lietuvai“.

Vaikinas teigia, kad jo negąsdina kalbos apie mažus atlyginimus ir krizes. Amerikoje likę draugai, anot Pauliaus, jį palaiko, nors kai kurie ir žiūri kaip į fanatiką patriotą.

„Atvažiavau dėl to, kad daug smagiau, prasmingiau dirbti savo šaliai, negu būti kažkur kitur ir daryt kažką kitam. Čia yra namai“, – kalbėjo projekto dalyvis Paulius Vertelka.

Paklaustas, kas labiausiai gąsdina Lietuvoje, jaunuolis teigė: „Gal pati ta nežinomybė, vis tiek yra kultūros skirtumų. Aš gimęs, augęs Lietuvoje, bet nemažai laiko praleidau ir Amerikoje. Tad prisitikymas, susikalbėjimas kartais būna sudėtingas.“

Programos „Kurk Lietuvai“ iniciatorė pripažįsta, tik pradėjus ją kurti sulaukta nemažai skeptiškų nuomonių. Esą kas norės šioje programoje dalyvauti, nes iš Lietuvos tik siekia išvažiuoti, o ne grįžti.

„Gavome beveik 150 aplikacijų, rengėme gana didelį konkursą ir atrinkome 20 kandidatų. Mus labai nustebino, kad visi tie, kurie kreipėsi, buvo motyvuoti, tikrai labai norėjo grįžt į Lietuvą“, – sakė programos iniciatorė Milda Dargužaitė.

Ūkio ministras Rimantas Žylius sako, jog šiuo projektu norima, kad iš Lietuvos išvykęs jaunimas neprarastų ryšio su gimtine. Ateityje projektą planuojama plėsti.

„Pasimokę iš šitos programos, galvojame ją išplėsti ir Lietuvoje studijavusiems. Tiesiog čia yra programos pradžia, mes ją norime padaryti mažesnės apimties tam, kad galėtume sutelkti dėmesio ir ją išplėsti“, – kalbėjo ministras.

Dvidešimt jaunuolių, baigusių studijas užsienyje, taip pat ir tokiose šalyse kaip Havajai, Australija, Kambodža, dirbs ministerijose, Seime, Vyriausybėje. Dauguma specializuojasi politikos mokslų, finansų, verslo srityse.