Parlamentarės teigimu, jokiais argumentais nepateisinama šiandieninė situacija, kai Lietuva, deklaruojanti pagarbą visuotinai pripažįstamoms žmogaus teisėms, nėra priėmusi įstatymo, uždraudžiančio visų rūšių ir formų smurtą prieš vaikus.

1995 m. Lietuva, kaip nurodo politikė, ratifikavo Jungtinių Tautų priimtą Vaiko teisių konvenciją. Konvencija pabrėžia valstybių dalyvių pareigą imtis visų reikiamų teisinių, administracinių, socialinių ir švietimo priemonių, kad kiekvienas vaikas būtų apgintas nuo įvairiausio pobūdžio fizinio ar psichologinio smurto, įžeidimų ar piktnaudžiavimo, priežiūros nebuvimo ar nerūpestingo elgesio, grubaus elgesio ar išnaudojimo, įskaitant seksualinį piktnaudžiavimą, kuriuos jis gali patirti iš tėvų, teisėtų globėjų ar kurio nors kito jį globojančio asmens.

"Jungtinių Tautų Vaiko teisių komitetas ne kartą išreiškė susirūpinimą tuo, kad Lietuvos šeimose ir valstybės institucijose plačiai paplitęs fizinių bausmių taikymas vaikams, kad visuomenė tai toleruoja. Komitetas ne kartą ragino imtis tinkamų teisinių priemonių, kad būtų visiškai uždraustas bet kokių fizinių bausmių taikymas vaikams. Tokie raginimai nuolat skamba ir iš įvairiausių organizacijų bei ekspertų, besirūpinančių vaiko gerovės užtikrinimu, lūpų. Tačiau tenka pripažinti, jog iki šiol dėmesys vaiko apsaugai nuo bet kokio smurto buvo fragmentiškas ir reakcingas. Apmaudu, kad toks valdžios, o pirmiausia - Seimo pasyvus elgesys stiprina visuomenės įspūdį, jog smurtas yra neišvengiamas ir nenugalimas, todėl jį galima toleruoti", - teigia O. Valiukevičiūtė išplatintame pranešime.

Pasak Seimo narės, žmogaus teisių srityje dirbantys ekspertai pabrėžia, jog neužkirtus kelio smurtui prieš vaikus neįmanoma veiksmingai užtikrinti ir kitų vaiko teisių - teisės į išlikimą, orumą, sveikatą, gerovę, raidą saugioje aplinkoje. Daugybė tyrimų esą ne kartą įrodė smurto prieš vaikus milžinišką, o kartais ir nepataisomą žalą tiek pačioms smurto aukoms, tiek visuomenei.

"Taigi teikiamomis įstatymo pataisomis siūlau atsiliepti į daugkartinius žmogaus teisių gynėjų raginimus ir aiškiai bei nedviprasmiškai įstatymu uždrausti bet kokį smurtą prieš vaikus. Tegu Tarptautinę vaikų gynimo dieną įsigaliosiantis įstatymas pademonstruoja tvirtą mūsų valią veiksmais, o ne žodžiais ginti ir saugoti kiekvieną vaiką", - sako O. Valiukevičiūtė.