Socialdemokratų nuomone, tai sumažintų nereikalingą įtampą, kilusią dėl tokio gerai neapgalvoto sprendimo, ir pagerintų santykius su mūsų kaimynine šalimi.

"Socialdemokratai supranta, jog būtina pasiekti, kad Lietuvos tautinių bendrijų atstovai gerai mokėtų valstybinę kalbą, tačiau tai negali būti daroma revoliuciniu keliu", - pareiškė LSDP informacijos centras.

Konservatorių ir liberalų balsais priimto Švietimo įstatymo pataisos, kad jau artimiausiais metais Lietuvoje gyvenantys kitakalbiai kartu su lietuviais laikytų vienodą lietuvių kalbos egzaminą, socialdemokratų nuomone, yra sunkiai įgyvendinamos per tokį trumpą laiką, o Švietimo ir mokslo ministerija realiai dar nėra pasirengusi tokiam žingsniui.

"Tautinių bendrijų atstovai, kurių šeimose nekalbama lietuvių kalba, turi daug mažesnius lietuvių kalbos mokėjimo įgūdžius. Tą pažymi ir specialistai. Todėl suvienodinti lietuvių kalbos egzaminą jau 2013 metais yra nerealu. Teisingiausia būtų tai padaryti, kai bus realizuota visa naujoji lietuvių kalbos ir kitų mokomųjų dalykų dėstymo lietuvių kalba programa, bet kuriuo atveju - ne anksčiau kaip po ketverių metų", - įsitikinę socialdemokratai.

Seimui priėmus naują Švietimo įstatymą, šimtai Lietuvos lenkų protestavo prieš šį, jų nuomone, diskriminuojantį dokumentą, primena ELTA.

Europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis ir 26 jo kolegos dėl autochtoninės lenkų mažumos teisių apsaugos apskundė Lietuvą Europos Tarybos pirmininkui Hermanui van Rompėjui (Herman Van Rompuy), Europos Komisijos pirmininkui Žozė Manueliui Barozui (Jose Manuel Barroso), Vengrijos, pirmininkaujančios Europos Sąjungai, premjerui Viktorui Orbanui.