Švietimo įstatyme G. Skaistė siūlo nustatyti, kad „priėmimas į valstybines ir savivaldybės ikimokyklinio, priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo mokyklas organizuojamas naudojant centralizuotą prašymų pateikimo ir gyventojų informavimo informacinę sistemą, vadovaujantis nešališkumo principu“.

Seimo narės siūlymu, centralizuotas elektroninis priėmimas į švietimo įstaigas visose savivaldybėse turėtų pradėti veikti nuo 2021 metų gegužės 1 dienos.

Pataisos aiškinamajame rašte G. Skaistė pažymi, kad pusė Lietuvos savivaldybių į darželius vis dar priima be bendros elektroninės registracijos, o kiekvienas atskirai registruodamas prašymus popierinėse knygose, o tai apsunkina darželių tinklo planavimą, sukuria sąlygas korupcijai.

„Tėvai dažnai pateikia prašymus į kelis darželius vienu metu, taip yra apsunkinamas darželių tinklo planavimas, nebegalima nustatyti, kiek ir kokių darželio vietų toje savivaldybėje iš tikrųjų reikia“, – sakoma rašte.

Seimo narė taip pat remiasi Specialiųjų tyrimų tarnybos išvada, kad savarankiškas darželių eilių formavimas įstaigose dažnai tampa piktnaudžiavimo įrankiu, iškyla didesnė kyšio davimo tikimybė.