Šimtadienis mokyklose švenčiamas skirtingai, tačiau dažniausiai sausio pabaigoje arba vasario pradžioje. Viena iš pirmųjų Vilniuje šimtadienį šiandien minės Nacionalinė M.K.Čiurlionio menų mokykla.

Pasak renginį organizuojančios vienuoliktokės Evelinos, šiemet šimtadienio tema - M.K.Čiurliono TV. "Nufilmuotos kelių šiuo metu populiarių televizijos laidų parodijos, pagal kurias dvyliktokai turės atlikti užduotis", - "15min" paslaptį atskleidė Evelina. Tradiciškai šimtadienio šventę abiturientams organizuoja žemesnių klasių moksleiviai.

Vienuoliktokės teigimu, dėl apsirengimo problemų nebus, nes mokykla turi baleto skyrių, todėl po drabužių nuomos salonus neteks lakstyti.

"Jei ko ir nerasime, pasiieškosime savo spintoje ar pasigaminsime", - sakė Evelina, prisipažinusi, kad šventės organizavimui klasė skyrė dalį biudžeto, tad papildomai pinigų rinkti nereiks.

Suknelių nuomos salono "Kornelija" savininkė Margarita Kazakovienė "15min" pripažino, jau pajutusi šimtadieniui pasipuošti pasiryžusių moksleivių šurmulį. "Pirmosios klientės jau žvalgosi, užsukusios po pamokų. O nuomotis dažniausiai apsisprendžia likus kelioms dienoms iki šventės", - sakė M.Kazakovienė.

Pasak pašnekovės, pūstos, vestuvines primenančios, suknelės jau nebe tokios populiarios, kaip anksčiau, tačiau princesių įvaizdis vis dar yra paklausus. "Dažniausiai moksleivėms tėvai nustato pinigų limitą, vidutinė nuomai skiriama suma - iki 150 litų", - atskleidė pašnekovė, paminėjusi, kad paskutinio skambučio šventei išleidžiamos didesnės sumos.

Šimtadienio proga moksleiviai nevengia nuomotis ne tik puošnius, bet ir karnavalinius kostiumus, kurie tiktų pagal renginio scenarijų. "Šiemet grupė moksleivių jau užsisakė indiškus sarius. O pernai buvo išnuomoti teatriniai kostiumai, skirti pagal W. Shakespeare‘o kūrinius statytiems spektakliams", - pasakojo Keistuolių teatro dailininkė Ramunė Skrebūnaitė. Ji pažymėjo, kad dėl drabužių atvykstama net iš Kauno.

Mokytojai tikina, kad šimtadienis savo verte nenusileidžia paskutinio skambučio šventei. "Šimtadienis ir paskutinis skambutis yra vienodai reikšmingos šventės, tik jos skiriasi savo emociniu užtaisu. Šimtadienis yra nuotaikingas renginys apie gražią ateitį, na, o paskutinis skambutis graudus ir lyriškas apie gražią praeitį", - sakė Gabijos gimnazijos pavaduotoja papildomam ugdymui Eglė Špejeraitė. Ji paminėjo, kad neatsiejamas šventės atributas - 100 dienų kalendorius, kurį vienuoliktokai įteikia dvyliktokams.

E.Špejeraitei tiksli šimtadienio šventės atsiradimo istorija nežinoma. "Mano mama, kuriai greit bus 50 metų, šią šventę jau minėjo, - sakė moteris. - Gal kiek patobulėjo renginio sprendimai, nes atsirado didesnių galimybių ir finansų sumanymams įgyvendinti".

Klaipėdiečių šimtadieniai tviska prabanga

Limuzinai, proginės suknelės ir šėlionės naktiniuose klubuose - taip uostamiesčio abiturientai švęs šimtadienius. Šiemet šios šventės laukia daugiau kaip du su puse tūkstančio moksleivių. Daugelyje Klaipėdos mokyklų šimtadienio iškilmės vyks vasario pradžioje.

Įmonės "Limuzinai pajūryje" savininkas Ernestas Mėlynis tikino, kad nuomotis ištaigingą automobilį tampa populiaru ne tik per išleistuves, bet ir šimtadieniams. "Klaipėdoje šie automobiliai populiarūs, tačiau ne taip, kaip Vilniuje ir Kaune", - sakė E.Mėlynis.

Valandos trukmės pasivažinėjimas limuzinu kainuoja apie tris šimtus litų. Savininko teigimu, išskirtinumo trokštantys moksleiviai leidžia sau tokią prabangą.

Proginių rūbų salono "Svajonė" savininkė Rolanda Klimbienė sakė jau sulaukianti abiturienčių, besidominčių šventinių suknelių nuoma. Įvairiuose uostamiesčio salonuose puošnių rūbų nuomos kaina svyruoja nuo 50 iki 400 litų. "Merginos daugiau domisi suknelių modeliais, manau, nemažai jų jas ir siuvasi", - teigė R.Klimbienė.

Daugiau lankytojų sakė sulaukiantys ir karnavalinių, vakarinių bei kitokių proginių rūbų nuomos salono "Tėja" atstovai. "Jau buvo užsukę moksleiviai, kurie ketina rengti teminį šimtadienį - arabų naktį. Kiti ieškojo grupės "Yva" kostiumų, nes rengė specialų pasirodymą", - teigė salono direktorė Inga Kunejienė.

Kai kuriose miesto mokyklose ar gimnazijose puošnių rūbų neprireiks, nes pagal vidines taisykles, būtina dėvėti uniformą. Taip apsirengę šimtadienį švęs Vytauto Didžiojo gimnazijos moksleiviai.

Anot gimnazijos direktoriaus pavaduotojos Diljetos Gustienės, metams bėgant šimtadieniai labai nekinta. "Kaip ir įprastai, šventę rengia vienuoliktokai. Abiturientams teikiami vadinamieji pusatestačiai, šimto dienų kalendoriai", - vardijo pavaduotoja.

D.Gustienė pastebėjo, kad įsigali tradicija po oficialaus renginio mokykloje, šimtadienį švęsti kitoje vietoje.

"Mūsų abiturientai turi tradiciją vykti į Palangą, jie užsisako vieną klubą", - sakė pavaduotoja.

Kad tokia tradicija egzistuoja, patvirtino ir "Ąžuolyno" gimnazijos direktorė Vilija Prižgintienė. "Kelerius metus bandau prikalbinti, kad moksleiviai liktų švęsti mokykloje. Vienuoliktokai įdeda tiek triūso, o dvyliktokai pabūna oficialioje dalyje ir išlekia į užsisakytą klubą. O juk šiaip skundžiamasi, kad mokykloje trūksta šokių. Kai leidi, nebereikia", - teigė direktorė.

"Aitvaro" gimnazijos abiturientai šimtadienį ketina švęsti tik mokykloje. "Moksleiviai dalyvaus programoje, o vėliau nusprendė vakaroti klasėse, su auklėtojomis, galbūt ateis ir tėvai", - teigė direktorė Tatjana Datenienė.

Naktinio klubo "Honolulu" direktorius Dainius Okunevas patikino, kad vienos mokyklos abiturientai šią pasilinksminimo vietą jau yra užsisakę šimtadieniui. Kiek kainuoja vienas toks vakaras, direktorius atskleisti nepanoro.

Pernai šiame klube šimtadienį šventęs "Ąžuolyno" gimnazijos moksleivis Darius teigė, kad 250 abiturientų už vakarą sumokėjo apie 10 tūkstančių litų. Švęsti mokyklų aktų salėse, kaip kad būdavo anksčiau, daugelyje švietimo įstaigų tapo sudėtinga.

Gimnazijose abiturientų yra virš šimto ar dar daugiau, fiestą organizuojančių vienuoliktokų dar tiek pat, tad mokyklų salės visų netalpina.

Senos tradicijos

"Vėtrungės" gimnazijos direktorius Ramvydas Juška priminė, kad šimtadieniai mokyklose švenčiami nuo senų laikų. Ši šventė buvo ypatinga jau prieš 70 metų.

R.Juškos teigimu, šimtadienis reiškia šimtą intensyvių darbo dienų. "Ministras ir prezidentas po šimto dienų sulaukia kritikos. Abiturientams gi atvirkščiai, primenama, kad dar yra laiko pasitaisyti", - sakė direktorius.