„Po kelių susitikimų su Vilniaus universitetu buvome gavę pažadą, kad speciali Vilniaus universiteto sudaryta darbo grupė parengs ir pateiks universitetų bendradarbiavimo planą lapkričio pradžioje. Jo iki šiol nesame gavę, nėra aptartos nei galimos studijų kryptys, nei studijų programos. Taip pat nėra numatytas juridinis dviejų universitetų bendradarbiavimo pagrindas. Švietimo ir mokslo ministerijos nurodymai ir Aukštojo mokslo pertvarkos įstatymas aiškiai apibrėžia universitetų jungimosi terminus, tad susidarius tokiai situacijai neturime kito pasirinkimo, kaip tik ieškoti kito partnerio“, – sako Šiaulių universiteto Tarybos pirmininkas Rimvydas Vaštakas.

Švietimo ir mokslo ministerija savo įsakymu yra nurodžiusi, kad visi valstybiniai universitetai įpareigojami iki lapkričio 17 d. su ministerijos atstovais aptarti tarp universitetų pasiektus susitarimus.

Ministerija iki lapkričio 22 d. turi pateikti Vyriausybei faktinių įrodymų apie universitetų tinklo pertvarkoje dalyvaujančių valstybinių aukštųjų mokyklų susitarimus.

„Laukėme iki paskutinės akimirkos, tačiau terminui nenumaldomai artėjant tenka konstatuoti, kad nesame pageidaujamas partneris. Negalime diktuoti didesniam dariniui susijungimo plano gairių, galime su jais apie tai tik diskutuoti – tačiau bent jau turi būti aišku, apie ką kalbamės. Deja, to iki šiol nežinome. Galutinai kontaktų su Vilniaus universitetu nenutraukiame, tačiau imamės iniciatyvos kalbėtis ir su kitais partneriais“, – teigia R. Vaštakas.

Šiaulių universitetas tikisi, kad kreipimasis į Vytauto Didžiojo universitetą sulauks teigiamo atsako ir universitetų rektoriai pasirašys ketinimų protokolą bei bus imta tartis dėl konkrečių bendradarbiavimo sąlygų ir priemonių.

„Jaučiame atsakomybę už miesto ir regiono interesus bei ateitį, taip pat už universiteto bendruomenės sutelkimą bendram darbui. Esami, būsimi studentai turi teisę planuotis savo gyvenimus ir jiems reikia žinoti, kas bus su Šiaulių universitetu, ar jie gali tikėtis jame ramiai baigti mokslus, ar būsimi abiturientai gali jame rinktis studijas“, – sako R. Vaštakas.

Tuo metu Šiaulių universiteto rektorius prof. Donatas Jurgaitis teigia, kad visuomet buvusi, esama ir būsima Šiaulių universiteto pozicija – remti aukštojo mokslo reformą, siekti bendradarbiavimo su kitais šalies universitetais, kartu gerinti studijų ir mokslo pasiekimus, tačiau sykiu ir atstovauti regiono interesams: „Esame įsitikinę, jog tik kaip pakankamai savarankiška organizacija veikiantis Šiaulių universitetas gali geriausiai atspindėti mūsų bendruomenės bei viso miesto, rajono ir visos Šiaurės Lietuvos gyventojų interesus. Nėra taip labai svarbu, kaip mes vadinsimės ateityje – ar universitetas, ar akademija, ar universitetinio mokslo centras. Vis dėlto tapę kito universiteto padaliniu mes galime virsti tik jo valios vykdytoju, o vietos žmonių bei Šiaulių krašto interesai atsidurtų antroje eilėje“.