Apie tai rašo „Šiaulių kraštas“.

„Viešėdamas Šiauliuose praeitų mokslo metų pabaigoje ministras kalbėjo: „Regioniniai universitetai turi labai aiškią savo ateitį. Universitetas čia reikalingas. Aukštojo mokslo židinys čia turi išlikti“. Jeigu ministro nuomonė pasikeitė radikaliai, gal mes ją nusipelnėme išgirsti tiesiogiai iš ministro lūpų? Situacija aukštojo mokslo sistemoje iš tiesų yra sudėtinga. Manau, kad prie to nemažai prisidėjo niekaip nesibaigianti aukštojo mokslo reforma, kurią jau kelerius metus lydi įvairiausi gąsdinimai“, - sakė Šiaulių universiteto laikinasis rektorius prof. dr. D. Jurgaitis.

Arūno Gumuliausko, Šiaulių universiteto profesoriaus, istoriko, teigimu, nuo 1997 metų, kai tik įsikūrė, Šiaulių universitetas neberuošia mokytojų.

„Labai keista, kad D. Pavalkis, tapęs ministru, jau tris kartus lankėsi Šiaulių universitete ir nežino, ką ruošia šis universitetas“, - sakė A. Gumuliauskas. Pasak jo, šios kadencijos valdančiosios daugumos pagrindinė pozicija buvo ateiti į valdžią ir aukštosiose mokyklose panaikinti krepšelių (valstybės finansuojamų vietų) sistemą, kaip atsilikusią ir neefektyvią.

„Ar gali krepšelio sistema - laisvosios rinkos elementas - suteikti kokybės studijoms? Negali! Nes tada dėstytojai yra verčiami paslaugų teikėjais, o studentai (kaip ministras D. Pavalkis ir "išsireiškė") - produkcija. Jeigu krepšelio sistema gyvuos ir toliau, studijų kokybė tik kris“, - teigė A. Gumuliauskas, ir pridūrė, kad "šiuo atveju švietimo ir mokslo ministras D. Pavalkis pamiršo priešrinkiminius Darbo partijos pažadus.

Tuo tarpu „Kauno diena“ rašo, kad Lietuvos edukologijos universiteto rektoriaus prof. habil. dr. Algirdo Gaižučio teigimu, universiteto bendruomenė ministro kritiką priima ramiai - ministrai keičiasi, o geri universitetai lieka.

„Matyt, ne veltui pirmadienį pas mus atvyksta 15 tokio pat profilio universitetų rektorių iš įvairių šalių. Kodėl jie išvažiuojamąjį posėdį pasirinko rengti mūsų universitete, Vilniuje? Nes Edukologijos universitetas yra solidi mokykla“, - sakė rektorius.

Pasak buvusio švietimo ir mokslo ministro, dabar Seimo opozicijoje esančio Liberalų sąjūdžio atstovo Gintaro Steponavičiaus, Švietimo ir mokslo ministerijos vadovybės samprotavimai nėra paremti veiksmų planu ir konkrečiomis priemonėmis situacijai pagerinti. Ministro D. Pavalkio kalbas apie dviejų universitetų problemas ir tolesnį jų likimą G. Steponavičius prilygino "keliančioms sumaištį" ir "nepridedančioms solidumo" ministerijos atstovams.