Ką svarbiausia žinoti ruošiantis fotografuotis?

Svarbiausia - tikslas, kam nuotraukos yra reikalingos ir kur jos bus naudojamos. O tikslą reikia ne mintyse turėti, bet juo pasidalinti su fotografu.

Teoriškai fotografavimuisi turėtų užtekti tik emocijų, nusiteikimo, tačiau praktika rodo, kad ne mažiau svarbu atkreipti dėmesį į drabužius ir makiažą, kuris fotografuojantis reikalingas ir vyrams, nes veido odos defektų niekas nenori matyti savo nuotraukose.

Pasirenkami drabužiai nebūtinai turi būti madingi, tačiau jokiu būdu negali būti sportiniai, nebent fotosesijos tema - sportas. Gerai, kuomet apranga nėra ryški, nebent spalva ypač tinka žmogui. Patartina vengti margų drabužių ir blizgučių.

Fotografavimuisi sužadinti emocijas sudėtingiausia, nes žmonės pagal savo sumanymą sunkiai pajėgia džiaugtis ar reikšti kitą emociją. Išeitis - nusiteikti malonumui, pramogai ir nelaukti, kol aplinkui su prašymais kažką daryti ims šokinėti fotografas. Būtina patirti malonumą ir iš proceso, ir iš rezultato. Kuo nuoširdžiau žmonės elgiasi fotografuojami, tuo gražiau jie atrodo nuotraukose.

Ką reikia žinoti apie dialogą su fotografu?

Norus dėl nuotraukų tematikos ir drabužių fotografui reikia išsakyti iki fotografavimosi. Prieš fotografuojantis būtina dar kartą pasikalbėti, parodyti jam savo drabužius, nes nuo jų priklauso apšvietimas, fonas. O pačios fotosesijos metu svarbu klausyti fotografo.

Paprastai žmonės turi patinkančių kadrų - juos galima atnešti parodyti fotografui. Tačiau svarbu turėti omeny, kad jei tam tikra poza tinka draugui ar modeliui, dar nereiškia, kad ji tiks ir tau - tu nesi tas, kas yra mėgstamame kadre, o fotografas nėra tas, kuris fotografavo tą kadrą, bet visuomet įmanoma išgauti panašaus stiliaus fotografiją, kuri, tikėtina, taip pat patiks. 

Pozavimas ir atsipalaidavimas? Kaip tai derinti?

Visiškai atsipalaiduoti prieš objektyvą neįmanoma. Jei pozuojama, tai neturi būti dirbtinis kažko mėgdžiojimas. O vietoje pozavimo visuomet rekomenduojama įsijausti į norimą vaidmenį. Beje, tai ir atpalaiduoja. Lygiai taip pat atpalaiduoja supratimas, kad fotografavimasis - žaidimas pagal tam tikras taisykles, kurios visada leidžia laimėti.

Jei įtampą kelia būtent fotoaparatas, siūloma žiūrėti į fotografo akis - tai padeda atsipalaiduoti lygiai taip pat, kaip ir kalbėjimasis su fotografu.

Didžiosios dalies jaunimo nuotraukų keliai veda į socialinį tinklą „Facebook". Kokios nuotraukos ten turi patekti?

Prieš keliant nuotrauką į socialinį tinklą reikia pagalvoti apie savęs reprezentavimą jame. Svarbu išlaikyti ryšį tarp tikrovės ir internetinės fantazijos. Nereikėtų dėtis nuotraukų, darytų mobiliuoju telefonu vonios veidrodyje - nuotraukose, patenkančiose į socialinį tinklą, parodai, kiek save gerbi. Ypač svarbu kiekio ir kokybės santykis. Nereikia krauti visų nuotraukų - reikia jas atrinkti.

Interneto paieškoje rinkdama informaciją apie konkretų nepažįstamą žmogų visuomet pasižiūriu jo nuotraukas: kaip jis atrodo, kaip save pozicionuoja - tai man leidžia nuspręsti, kaip su juo bendrausiu. Galbūt nuotrauka nepasako, koks jis žmogus, bet tikrai pasako, kaip jis nori, kad kiti jį matytų.

Neformalios saviugdos straipsnių ciklas - bendras DELFI ir VšĮ „Sėkmės mokykla" projektas, kuriuo siekiama kurti atsakingų piliečių visuomenę, ugdyti papildomas asmens kompetencijas ir didinti vidinį potencialą.