Tai ministrė tvirtino pirmadienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje (SADM), kartu su kitai ministrais, Savivaldybių asociacijos ir Nevyriausybinių organizacijų atstovais pasirašiusi Institucinės globos pertvarkos memorandumą.

Pagrindinis jo tikslas - iki 2020-ųjų kuo didesnę dalį globos įstaigose esančių vaikų perduoti globoti šeimoms ir šeimynoms.

„Priėmėme sprendimą, kad pertvarka turėtų vykti visuose dešimtyje regionų pagal atitinkamas tikslines grupes. Be abejonės, įvertinant tai, kad perspektyvoje 2014-2020 metų ES lėšų mes turime daugiau kaip 50 mln. eurų, puikiai suprantame, kad visų globos įstaigų, kurios yra Lietuvoje, negalime pertvarkyti. Todėl pasirinktos tikslinės įstaigos, su kuriomis mes vesime dialogą ir pradėsime pertvarkos žingsnius“, - žurnalistams pirmadienį teigė ministrė A. Pabedinskienė.

Minėtą dokumentą pasirašė sveikatos apsaugos, švietimo ir mokslo, vidaus reikalų ministrai Rimantė Šalaševičiūtė, Dainius Pavalkis bei Saulius Skvernelis, taip pat Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Ričardas Malinauskas ir Nevyriausybinių organizacijų tarybos pirmininkas Ramūnas Navickas.

Anot A. Pabedinskienės, pertvarka paliestų 27 įstaigas, kurias valdo SADM, savivaldybės ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), o siūlymus dėl įstaigų, kuriose turėtų vykti pertvarka, dar pernai pateikė savivaldybės.

„Šiandien vienareikšmiškai pasakyti, kad uždarome vaikų globos namus, būtų tikrai labai neteisinga. Tai yra procesas, bet mes turime ne dešimt metų kalbėti, o imtis realių veiksmų“, - sakė ji.

Pasak sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės, pertvarka apimtų ir penkis ministerijos valdomus kūdikių namus. Dalis juose gyvenančių kūdikių būtų perduoti SADM įstaigoms, taip sukuriant geresnes sąlygas negalią turintiems vaikams.

„Faktiškai apie 15-20 proc. vaikų įstaigose yra su negalia, pertvarkius įstaigas, galėtumėme skirti (vaikams) gerokai didesnį dėmesį ir pinigus. Nes likusioji dalis yra kūdikiai iki 3 metų, kuriems faktiškai teikiamos globos paslaugos. Rezultatai būtų tokie, kad vaikai, kuriems turi būti teikiama tik globa, pereis SADM žinion ir gaus tokias pačias paslaugas, kokias gauna visi kiti vaikai įvertinant tai, kad dalis vaikų, manome, tikrai nueis į šeimynas, šeimas“, - sakė sveikatos apsaugos ministrė.

Abi ministrės pripažįsta, kad pertvarka būtina ir atsižvelgiant į globos įstaigas krečiančius skandalus dėl netinkamos vaikų priežiūros, naudojamo smurto ar seksualinės prievartos. Anot R. Šalaševičiūtės, 2013-2014 metais vien Socialinių paslaugų ir priežiūros departamentas dėl to atliko per 20 patikrinimų, nustatyta nemažai pažeidimų.

A. Pabedinskienė pripažino, kad reformos nepavyks pasiekti be globėjų finansavimo pertvarkos. Ją pristatyti ministerija planuoja balandžio pradžioje. Kol kas ji nenorėjo atskleisti detalių, kaip keisis finansavimas.

Institucinės globos pertvarkos tikslas – iki 2020 metų sukurti kompleksiškai teikiamų paslaugų sistemą, kuri sudarytų galimybes kiekvienam vaikui, neįgaliajam ar jo šeimai (globėjams, rūpintojams) gauti individualias pagal poreikius paslaugas ir reikiamą pagalbą bendruomenėje, o kiekvienam likusiam be tėvų globos vaikui – augti saugioje ir jo raidai palankioje aplinkoje biologinėje, jos nesant – įtėvių, globėjų šeimoje.

Tikimasi, kad iki 2020 metų globos įstaigose vaikų neliks, jie gyvens šeimose, šeimynose, bendruomenėse.

A. Pabedinskienė yra sulaukusi prezidentės Dalios Grybauskaitės kritikos dėl nevykdomos vaikų globos sistemos pertvarkos.

Praėjusią savaitę SAM pavaldi Akreditavimo tarnyba sustabdė dalies Švėkšnos centre sveikatos paslaugų teikimą iki birželio 9-osios nustačiusi įvairių pažeidimų, tarp jų ir tai, kad centre vaikai per dažnai ir nepagrįstai slopinti medikamentais, neišnaudojant gydymo ne medikamentais galimybių. Prokurorai čia taip pat atlieka kelis atskirus ikiteisminius tyrimus dėl sąvadavimo ir pelnymosi iš nepilnamečio asmens prostitucijos.

SAM yra paskelbusi apie įstaigos pertvarką ir nuo šių metų balandžio ketinama ją perduoti Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM) - šiuo metu Švėkšnos centrą valdanti Šilutės rajono savivaldybė sausio pabaigoje tarybos sprendimu yra sutikusi perduoti centrą ŠMM.

Socializacijos centrų ir specialiojo ugdymo mokyklų pertvarkai taip pat sudaryta darbo grupė.

Tuo metu Kauno apygardos prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl Viešvilės vaikų globos namuose galbūt tvirkinto nepilnamečio, įtarimai pateikti 57-erių įstaigos direktoriui Algimantui Liaudaičiui.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)