Susirenka apie 40 vaikų

J.Karoso gatvės 20 name įsikūrusių klaipėdiečių gyvenimas per kiekvieną Vytauto Didžiojo gimnazijos pertrauką virsta košmaru. Į kiemą pertraukų metu susirenka rūkantys gimnazistai.

Pasak gyventojų, pasitaiko, kad kieme būriuojasi ir po 40 dūmą traukiančių vaikų. Jie ne tik prišiukšlina, primėto nuorūkų, bet ir prispjaudo.

Žmonės piktinosi negalintys net langų atsidaryti – į kambarį tuoj pat prieina dūmų.

„Kažkoks siaubas. Baisu išeiti į kiemą. Pilna nuorūkų, spjaudalų. Kiemas atrodo tarsi kokių nors nevalų. Gėda net ką nors į svečius pasikviesti. Visi stebisi, kad kiemas atgrasus“, – dėstė gyventojai.

Klaipėdiečiai pabrėžė, kad su šia problema susidurdavo kasmet, bet šiemet susirenka kur kas daugiau vaikų nei anksčiau: „Gal įstaigoje pradėjo mokytis daugiau rūkančių naujokų“, – svarstė žmonės.

Vaiko su šluota

J.Karoso gatvės gyventojai pasakojo, kad problemą bandė spręsti įvairiais būdais. Jie kreipėsi ir į Vytauto Didžiojo gimnazijos vadovus.

„Klausėme, ar šie negali mokiniams įrengti rūkomojo, jei šie vis tiek dūmą traukia. Tačiau mums buvo paaiškinta, kad tai neįmanoma – moksleiviai negali rūkyti mokykloje ir 50 metrų spinduliu aplink ją. Tačiau kodėl mes turime dėl to kentėti?“ – apmaudavo klaipėdiečiai.

Gyventojai patys bando sudrausminti moksleivius. Iš kiemo juos vaiko net šluotomis. Tačiau klaipėdiečiai pripažįsta, kad tai padeda tik tam kartui. Kitos pertraukos metu moksleiviai vėl sugrįžta.

Klaipėdiečiai neslėpė, kad drausminti moksleivius patiems nėra jauku. Žmonės baiminasi sulaukti mokinių keršto.

„Nežinai, kaip sureaguos. Paims ir paleis akmenį į langą. Gali ir dar blogiau būti“, – teigė gyventojai.

Turi daug pinigų

Žmonės tvirtino suprantantys, kad tai ne tik vienos gimnazijos, bet visų uostamiesčio, o gal net Lietuvos švietimo įstaigų problema.

J.Karoso gatvės 20 name įsikūrę žmonės pabrėžė, kad reikia gelbėti ne tik juos, bet ir vaikus.

„Gal moksleivius net labiau. Juk rūkymas kenkia sveikatai. Dūmą traukia jauni moksleiviai, kurie mokosi 9–10 klasėje“, – rūpinosi gyventojai.

Žmonės stebėjosi, iš kur moksleiviai gauna tiek pinigų cigaretėms, kad gali rūkyti kiekvienos pertraukos metu.

„Pakelis cigarečių kainuoja apie 10 litų. Nemanau, kad moksleiviai rūko pačias pigiausias. Iš kur jie turi tiek pinigų? Negi tėvai tiek duoda“, – stebėjosi namo gyventojai.

Įrengti rūkomojo negali

Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos direktorius Stasys Ruiba tvirtino, jog mokinių rūkymo problemos yra žinomos. Tačiau, anot jo, vien tik mokykla nėra pajėgi jų išspręsti.

S.Ruiba pabrėžė, kad dabar, jei mokiniai nešiukšlina, gali rūkyti, kur nori, ir niekas negalės jų nubausti.

„Svarbiausia nešiukšlinti. Tai yra visų uostamiesčio švietimo įstaigų problema. Tačiau vien mokyklos pastangų šiai problemai išspręsti neužtenka. Reikia griežtesnių sankcijų, tėvai turi kalbėti su vaikais. Aš nerūkau ir nė vienas mano vaikas nerūko“, – akcentavo direktorius.

Pasak S.Ruibos, pagal dabartinę tvarką mokykloje rūkomojo negali būti.

„Gal ateityje tai ir bus įmanoma padaryti. Neatmesčiau to. Viskas liberalėja. Tačiau dabar įrengti rūkomojo negalima“, – aiškino vadovas.

Jam antrino ir Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė – rūkyti draudžiama ne tik švietimo įstaigose, bet ir 50 metrų atstumu esančioje teritorijoje.

„Nežinau, ką daryti gyventojams. Gal reikėtų kokių teisės aktų, bet tai ne mūsų reikalas. Mokyklose rūkymo problema išspręsta. Be to, viena mokykla atpratinti moksleivių nuo rūkymo negali. Tam reikia bendrų visuomenės pastangų, netolerancijos rūkymui“, – pabrėžė vedėja.

Draudimai – naujoms vietoms

Ne viena Lietuvos savivaldybė buvo patvirtinusi draudimą nepilnamečiams rūkyti viešose vietose. Tačiau teismas nusprendė, kad toks draudimas yra neteisėtas ir nurodė jį panaikinti.

Klaipėdos savivaldybė draudimo nepilnamečiams rūkyti viešose vietose dar nėra panaikinusi. Jo likimas bus sprendžiamas gruodžio pabaigoje vyksiančiame miesto tarybos posėdyje.

Jame bus siūloma nustatyti daugiau vietų, kuriose mieste draudžiama rūkyti. Dabar tarp jų yra paplūdimiai, kai kurie parkai. Į šį sąrašą siūloma įtraukti ir vaikų žaidimų aikšteles.

Taip pat laukiama, kad gyventojai argumentuotai pasiūlytų, kur dar reikėtų uždrausti rūkyti.

Gali bausti už šiukšlinimą

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Prevencijos skyriaus viršininkas Kazimieras Sinkevičius aiškino, kad, teismui panaikinus draudimą, nepilnamečius už rūkymą galima bausti tik tais atvejais, kai jie rūko draudžiamose vietose. Daugiabučio namo kieme traukti dūmo nedraudžiama.

„Dažniausiai tikriname, ar mokiniai nerūko mokyklos teritorijoje. Kai buvo uždrausta nepilnamečiams rūkyti viešose vietose, žiūrime, ar laikomasi šios tvarkos. Žmonės kreipiasi ir dėl rūkymo laiptinėse. Laiptinėse rūkyti taip pat draudžiama“, – pabrėžė K.Sinkevičius.

Klaipėdos policijos Nepilnamečių reikalų pareigūnų veiklos poskyrio viršininkė Violeta Lideikytė tvirtino, kad draudimas nepilnamečiams rūkyti viešose vietose padėdavo juos drausminti.

„Panaikinus tokį draudimą, mums vėl surišamos rankos“, – komentavo V.Lideikytė.

K.Sinkevičius aiškino, kad kiemuose rūkančius moksleivius ar jų tėvus galima bausti už šiukšlinimą, jei mėtomos nuorūkos. Tačiau jis pridūrė, kad nepilnamečius pirmiausia turėtų sudrausminti susivieniję gyventojai.

„Gal tada vaikai sureaguotų. Vien draudimu nieko nepasieksi. Pirmiausia apie rūkymą su vaikais turi kalbėti tėvai. Nepilnamečių reikalų specialistės rugsėjį lankėsi visose mokyklose. Kalbėjo apie rūkymo žalą. Tačiau kas iš to, kai vaikui pro vieną ausį įeina, o per kitą išeina“, – aiškino vadovas.

K.Sinkevičius atkreipė dėmesį, kad patikrinimų metu moksleiviai elgiasi įžūliai. Žingsniais atskaičiuoja 50 metrų nuo mokyklos ir nesislapstydami rūko, žinodami, kad už tai nebus nubausti.

Kristina Vintilaitė, Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus vedėja

Pastaruoju metu iš gyventojų nesame sulaukę nusiskundimų, kad daugiabučio namo kieme ar laiptinėje nuolat parūkyti renkasi moksleiviai ir šiukšlina. Jei gautume, reaguotume. Patys negalime žinoti, kokio namo kurioje laiptinėje ar kieme tai vyksta. Kartu su policija tikrinome, ar nėra rūkoma mokyklų teritorijoje. Tačiau pažeidėjų neradome. Šią savaitę vėl planuojame patikrinimus. Nuo kieme rūkančių moksleivių kenčiantys gyventojai gali kreiptis į mus, policiją ar Vaikų teisių apsaugos skyrių. Visi turime teisę surašyti protokolus už tokį pažeidimą vaikų tėvams.

Statistika

Šiemet per dešimt mėnesių už rūkymą mokyklos teritorijoje policija surašė 54 protokolus.

Pernai tokių pažeidimų buvo užfiksuota 52.

Už vaikų nepriežiūrą tėvams šiemet per dešimt mėnesių buvo surašyta 218 protokolų.

Pernai tokių buvo 241.

Tačiau į šią kategoriją patenka ne tik nepilnamečių rūkymas, bet ir mokyklos nelankymas, muštynių sukėlimas, tėvų nesirūpinimas vaikais.