„Visos šiemet renovuojamos Vilniaus mokyklos balandžio mėnesį pasirašė sutartis su rangovais, tačiau iki šiol jos negalioja, – sakė gimnazijos direktorius Valdemaras Kaupinis. – Sutartyje buvo numatyta visus darbus pabaigti iki spalio mėnesio, tačiau kadangi finansavimas neskirtas, pati sutartis neįsigaliojusi, juridiškai terminai yra neįteisinti, todėl kada gimnazijos bendruomenė grįš į savo mokyklą – neaišku“.

Paklaustas, kodėl užtruko remontai, mokyklos vadovas DELFI negalėjo trumpai paaiškinti, nes „susidėjo daug priežasčių: vėlavo dokumentacijos tvarkymas, iki šiol negautas finansavimas, kurį turi skirti Vyriausybė iš struktūrinių Europos Sąjungos fondų, nes gimnazija dalyvauja Mokyklų renovacijos programoje“.

Pirma darbai, paskui pinigai

„Bent jau šią vasarą visos Vilniaus mokyklos renovuojamos be pinigų“, - sakė V. Kaupinis. Paklaustas, kokie renovacijos darbai dar neatlikti jo vadovaujamoje įstaigoje, direktorius minėjo, kad lengviau būtų išvardyti, kas padaryta.

„Viskas išgriauta, kas įmanoma išardyta ir faktiškai tik dabar pradėti remonto, atstatymo darbai, dedami langai, po truputį šiltinamas stogas, keičiamas magistralinis vamzdynas. Galite atvažiuoti ir patys pamatyti – tai yra šiurpu“, – sakė pedagogas.

Minėtos ugdymo įstaigos vadovas pasidžiaugė bent tuo, kad gimnazijos renovacija iš viso prasidėjo.

„Kartą vyko, bet neįvyko, nors buvo parengti projektai, už tai sumokėtos lėšos, tačiau buvome išbraukti iš mokyklų renovavimo programos. Dabar viskas pajudėjo, tad džiaugiuosi, kad nors vėluojant, mūsų mokykla vis viena bus sutvarkyta ir gimnazistai, tikėkime, mokysis normaliomis sąlygomis“, – vylėsi. M.Biržiškos gimnazijos vadovas.

Keblioje situacijoje atsidūrusiai M. Biržiškos gimnazijai pagalbos ranką ištiesė dvi – Taikos ir Sietuvos – mokyklos, tačiau dėl tinkamesnių sąlygų buvo pasirinkta pastaroji.

Atsakingų nėra?

Paprašius įvardyti instituciją, kuri labiausiai atsakinga už mokyklos renovacijos trikdžius, to negalėjo padaryti ne tik mokyklos vadovas, bet ir Vilniaus savivaldybės vadovybė.

Laikinai Vilniaus mero pareigas einantis Romas Adomavičius teigė, jog mokyklų renovacija užtruko „dėl finansavimo ir tam tikrų technologinių problemų“.

Vicemero Gintauto Babravičiaus žodžiais, biurokratiniai mechanizmai susiję su Švietimo ir mokslo ministerijos, Ūkio ministerijos veiksmais. „Dauguma statybininkų sutiko pradėti darbus savo lėšomis, o viena bendrovė nepradėjo darbų, kol nesutvarkyti visi formalumai, todėl buvo aišku, kad remontas užtruks. Apmaudu, kad viena iš 19 mokyklų bus renovuojama vėliau, bet paklaidos ribose“, - nedramatizavo vicemeras.

Vilniaus vadovų nuomone, svarbu ne tai, kad iki mokslo metų pradžios kai kuriose mokyklose nebus baigti remontai, o tai, kad renovacija iš viso vyksta, nes Vilniuje, palyginti su kitais šalies rajonais, daug daugiau apverktino būklės mokyklų.

Tvarko 19 mokyklų ir 16 darželių

Šiais metais pradėta tvarkyti net 35 sostinės švietimo įstaigos (19 mokyklų ir 16 vaikų darželių), kuriose pakeisti sanitariniai mazgai, elektros instaliacija, atlikti kiti darbai. Tam skirta 28,5 mln. litų Europos Sąjungos paramos ir 2,5 mln. litų savivaldybės biudžeto lėšų.

Savivaldybės atstovų teigimu, mokslo metus ne savoje mokykloje pradės tik Vilniaus M.Biržiškos gimnazijos bendruomenė. Renovuojamose „Ąžuolyno“, Karoliniškių, „Spindulio“ mokyklose mokslo metai prasidės normaliai, tačiau bus tęsiami išorės darbai.

R. Adomavičiaus teigimu, vasaros atostogos renovacijai yra pakankamai trumpas laikas. „Turint omenyje sudėtingas viešųjų pirkimų procedūras, visa tai sudaro rimtas komplikacijas. Jei kas nors apskundžia konkursus, reikalai dar labiau komplikuojasi. Galbūt šiai sričiai reikėtų taikyti paprastesnes procedūras, tačiau tai ateities klausimas“, - sakė laikinasis Vilniaus vadovas.