„Paprasčiausi dalykai yra tokie, kad reikia vengti masinių švenčių, kuriose sunku laikytis saugos reikalavimo, saugaus atstumo, išvengti kontakto, jog kaip galima labiau sumažintume bet kokią riziką dėl užkrato paplitimo“, – spaudos konferencijoje Kaune antradienį sakė švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Pasak jo, rekomendacijos, kaip rengti Rugsėjo pirmosios šventę, jau yra paruoštos, šiuo metu derinamos ir artimiausiu metu bus paviešintos.

Ministras teigė, jog Rugsėjo pirmoji turėtų būti šventiška, tačiau rekomenduojama organizuoti šventę skirtingomis valandomis ar keliose vietose, siūloma, jeigu įmanoma, daryti lauke.

A. Monkevičiaus teigimu, tai turėtų būti „ramus, sutelktas pasirinkimas“.

Pasak Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Bendrojo ugdymo departamento direktorės Jolantos Navickaitės, moksleiviams per pamokas nebus privaloma dėvėti nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių, bet tai gali būti rekomenduojama tarp pamokų, jeigu mokykloje nėra galimybės atskirti moksleivių srautų.

„Šiuo metu tokio reikalavimo nėra – pamokų metu mokiniams nereikia dėvėti nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių“, – sakė J. Navickaitė.

Mokytojai gali dirbti be apsaugos priemonių, jeigu išlaiko dviejų metrų atstumą iki vaikų, tačiau jeigu tokios galimybės nėra ar jie nori prieiti arčiau, turi dėvėti apsaugos priemones.

Ministerijos atstovė pabrėžė, kad, nors nebeliko prievolės matuoti temperatūros, asmenys turėtų būti sąmoningi ir nevykti į ugdymo įstaigas sirgdami.

Ministerijos atstovai antradienį Kaune susitiko su savivaldybių švietimo skyrių ir mokyklų atstovais ir su jais aptarė svarbiausius pokyčius bei didžiausius iššūkius, laukiančius ateinančiais mokslo metais.

Skaitmeniniam turiniui pirkti – 12 mln. eurų

Blogėjant epidemiologinei situacijai, gali būti priimtas sprendimas bent iš dalies grįžti prie nuotolinio mokymo, šiam žingsniui jau ruošiamasi. Pasak ministro, jau dabar aišku, kad nemažą ugdymo programos dalį galima derinti su nuotoliniu turiniu.

A. Monkevičius teigimu, numatyta skirti 12 mln. eurų skaitmeniniam turiniui pirkti, vienam mokiniui tektų po 40 eurų.

„Mes tik rengiame kokybės standartus, kad tai būtų kokybiški produktai“, – patikslino A. Monkevičius.

Paklausus, ar, nusprendus grįžti prie nuotolinio mokymo, vėl nebus susidurta su chaosu, kai kiekvienas mokytojas naudojo jam labiau patinkančią platformą, o mokiniams tekdavo jas kelis kartus per dieną keisti, ministras sakė, kad ši problema jam žinoma ir ji ateityje neturėtų pasikartoti.

Pasak A. Monkevičiaus, pačioms mokykloms suteikta galimybė pasirinkti, kokią nuotolinio mokymo platformą naudos pedagogai. Šiuo metu sprendimus jau priėmė apie 80 procentų šalies mokyklų.

Ruošiantis galimiems pokyčiams mokytojams papildomai išdalyta 1 tūkst. 850 nešiojamųjų kompiuterių.